Az iráni biztonsági erők agyonlőttek egy férfit, aki a válogatott vereségét ünnepelte

2022. december 1. – 15:04

Az iráni biztonsági erők agyonlőttek egy férfit, aki a válogatott vereségét ünnepelte
Iráni szurkolók várják a csapatot a teheráni reptérnél – Fotó: Hadi Zand / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Mehran Szamak állítólag csak dudált örömében, amikor közvetlen közelről fejbe lőtték.

A BBC cikke arról számol be, hogy vélhetően a biztonsági erők megöltek egy embert Irán északi részén, miközben kormányellenes tüntetők nyilvánosan ünnepelték az iráni labdarúgó-válogatott kiesését a világbajnokságról.

Az esetről beszámolók szerint Mehran Szamakot fejbe lőtték, miután kedd este Bandar-e Anzaliban (ez a város arról ismert, hogy korábban Reza Pahlavi véreskezű sah nevét viselte) az autójából dudált. Más városokból is érkeztek olyan hírek, hogy vannak halálos áldozatai a tüntetéseknek, sok olyan felvétel is kering, ahol tömegek szurkolnak Irán válogatottja ellen, és táncolnak az utcákon, vagy épp tűzijátékoznak.

Sok iráni azért nem volt hajlandó támogatni a futballcsapatát Katarban, mert azt az Iszlám Köztársaság jelképének tekintették – erről a Telex is beszélgetett iráni szurkolókkal Katarban, a vb helyszínén.

A futballcsapat megítélése is ellentmondásos,

itthonról nézve nagyon bátor tettnek tűnt, hogy a focisták az otthoni demonstrálókkal vállalt szolidaritás miatt nem énekelték el a himnuszt az első meccsük előtt, ahol egyébként 6-2-es vereséget szenvedtek Angliától.

Utána olyan hírek is érkeztek, hogy a hatóságok megfenyegették a családtagjaikat, ezt Irán természetesen hivatalosan tagadta, de tény, hogy amikor Irán előbb megverte 3-0-ra Walest, majd egy nagyon erősen átpolitizált meccsen, 1-0-ra kikapott az Egyesült Államoktól, már a focisták is énekeltek. Az otthoni demonstrálók úgy érezték, hogy a focisták ezzel cserben hagyták őket, és ellenszenvük csak fokozódott.

Az állami média eközben az Iránon belüli és Iránon kívüli ellenséges erőket vádolta, amiért túlzott nyomást gyakoroltak a játékosokra. Az Iránban rémesen elfajult helyzet egy szörnyű tragédiával kezdődött. Mahsza Aminit, egy 22 éves nőt a hatóságok letartóztattak, a teheráni erkölcsrendőrség szerint megsértette a szigorú öltözködési szabályokat, amelyek szerint a nőknek hidzsábbal kell takarniuk a hajukat. A nő belehalt az erőszakos biztonságiak fellépésébe.

Országszerte szimpátiatüntetések, demonstrációk kezdődtek, és a hatóságok erőszakos fellépéssel reagáltak az általuk külföldi támogatású lázadásoknak nevezett eseményekre. A norvég székhelyű Iran Human Rights szervezet szerint a tüntetések vérbe fojtása közben legalább 448 embert öltek meg, köztük 60 gyereket. A jelentések szerint több mint 18 ezer másik személyt tartóztattak le.

A felfokozott hangulatban a csapat katari szereplését is végigkísérte a belpolitikai viszály. Iránban többféle eseményen is egymásnak estek a tüntetők és a karhatalmisták, de még magukon a katari meccseken is hőbörögtek a rendszerhez hű, olykor Amanit gyalázó fociszurkolók, illetve a demonstrálókkal szimpatizáló társaik. Például akkor is dulakodás alakult ki, amikor egy iráni szurkoló a nők jogai mellett kiálló trikóban érkezett.

Az iráni belpolitikai viszály és a foci összekapcsolása ugyan aligha tesz jót a futballeseményeket apolitikusnak megtartani szándékozó FIFA-nak vagy a katari szervezőknek, de a feszültség annyiban enyhülhet, hogy Irán kiesett, kellemetlen és gyakran egymással foglalkozó szurkolói is hazamehetnek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!