Az iráni biztonsági erők agyonlőttek egy férfit, aki a válogatott vereségét ünnepelte

2022. december 1. – 15:04

Az iráni biztonsági erők agyonlőttek egy férfit, aki a válogatott vereségét ünnepelte
Iráni szurkolók várják a csapatot a teheráni reptérnél – Fotó: Hadi Zand / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Mehran Szamak állítólag csak dudált örömében, amikor közvetlen közelről fejbe lőtték.

A BBC cikke arról számol be, hogy vélhetően a biztonsági erők megöltek egy embert Irán északi részén, miközben kormányellenes tüntetők nyilvánosan ünnepelték az iráni labdarúgó-válogatott kiesését a világbajnokságról.

Az esetről beszámolók szerint Mehran Szamakot fejbe lőtték, miután kedd este Bandar-e Anzaliban (ez a város arról ismert, hogy korábban Reza Pahlavi véreskezű sah nevét viselte) az autójából dudált. Más városokból is érkeztek olyan hírek, hogy vannak halálos áldozatai a tüntetéseknek, sok olyan felvétel is kering, ahol tömegek szurkolnak Irán válogatottja ellen, és táncolnak az utcákon, vagy épp tűzijátékoznak.

Sok iráni azért nem volt hajlandó támogatni a futballcsapatát Katarban, mert azt az Iszlám Köztársaság jelképének tekintették – erről a Telex is beszélgetett iráni szurkolókkal Katarban, a vb helyszínén.

A futballcsapat megítélése is ellentmondásos,

itthonról nézve nagyon bátor tettnek tűnt, hogy a focisták az otthoni demonstrálókkal vállalt szolidaritás miatt nem énekelték el a himnuszt az első meccsük előtt, ahol egyébként 6-2-es vereséget szenvedtek Angliától.

Utána olyan hírek is érkeztek, hogy a hatóságok megfenyegették a családtagjaikat, ezt Irán természetesen hivatalosan tagadta, de tény, hogy amikor Irán előbb megverte 3-0-ra Walest, majd egy nagyon erősen átpolitizált meccsen, 1-0-ra kikapott az Egyesült Államoktól, már a focisták is énekeltek. Az otthoni demonstrálók úgy érezték, hogy a focisták ezzel cserben hagyták őket, és ellenszenvük csak fokozódott.

Az állami média eközben az Iránon belüli és Iránon kívüli ellenséges erőket vádolta, amiért túlzott nyomást gyakoroltak a játékosokra. Az Iránban rémesen elfajult helyzet egy szörnyű tragédiával kezdődött. Mahsza Aminit, egy 22 éves nőt a hatóságok letartóztattak, a teheráni erkölcsrendőrség szerint megsértette a szigorú öltözködési szabályokat, amelyek szerint a nőknek hidzsábbal kell takarniuk a hajukat. A nő belehalt az erőszakos biztonságiak fellépésébe.

Országszerte szimpátiatüntetések, demonstrációk kezdődtek, és a hatóságok erőszakos fellépéssel reagáltak az általuk külföldi támogatású lázadásoknak nevezett eseményekre. A norvég székhelyű Iran Human Rights szervezet szerint a tüntetések vérbe fojtása közben legalább 448 embert öltek meg, köztük 60 gyereket. A jelentések szerint több mint 18 ezer másik személyt tartóztattak le.

A felfokozott hangulatban a csapat katari szereplését is végigkísérte a belpolitikai viszály. Iránban többféle eseményen is egymásnak estek a tüntetők és a karhatalmisták, de még magukon a katari meccseken is hőbörögtek a rendszerhez hű, olykor Amanit gyalázó fociszurkolók, illetve a demonstrálókkal szimpatizáló társaik. Például akkor is dulakodás alakult ki, amikor egy iráni szurkoló a nők jogai mellett kiálló trikóban érkezett.

Az iráni belpolitikai viszály és a foci összekapcsolása ugyan aligha tesz jót a futballeseményeket apolitikusnak megtartani szándékozó FIFA-nak vagy a katari szervezőknek, de a feszültség annyiban enyhülhet, hogy Irán kiesett, kellemetlen és gyakran egymással foglalkozó szurkolói is hazamehetnek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!