Tovább tolódhat Magyarország EU-s pénzének, a 3000 milliárd forintnyi helyreállítási alapnak a jóváhagyása

2022. november 17. – 12:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió kifut az időből, hogy jóváhagyja a magyarországi gazdaságélénkítési alapokat egy olyan jogállamisági vita kulcsfontosságú határideje előtt, amely más sürgős prioritásokat, köztük az Ukrajnának nyújtott segélyt is veszélyezteti.

Az Európai Bizottság valószínűleg nem fogja a jövő héten meghozni a döntését a Budapest által küldött beruházási és reformjavaslatokról, ahogyan az eredetileg várható volt – mondták az ügyet ismerő személyek -, annak ellenére, hogy a jogállamisággal és az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos kérdések kezelése terén történt némi előrelépés. A Bloomberg meg nem nevezett EU-s forrásokra hivatkozva írja, hogy az Európai Bizottság valószínűleg nem fogja november 22-én tárgyalni a magyar helyreállítási programokat. Ugyanezt írta a Népszava is, szintén meg nem nevezett parlamenti forrásokra hivatkozva.

Az említett források által közölt információkat összefoglalva, a Telex azt írja, hogyha ez a tárgyalás valóban túlcsúszik a november 22-i bizottsági ülésen, akkor nagyon kevés idő marad az uniós pénzügyminisztereknek, hogy értékeljék azt az év utolsó, december 6-i ülésük előtt. Mindez azért fontos, mert az uniós kormányoknak az év végéig jóvá kell hagyniuk a magyar programokat, különben Magyarország elvesztheti a hozzávetőleg 3000 milliárd forintot.

Egyébként Eric Mamer, a Bizottság vezető szóvivője a Bloombergnek azt mondta, hogy még nincs hivatalos döntés az időpontról.

A lapnak megszólaló uniós diplomaták szerint a tagállamok – köztük Hollandia, Svédország, Finnország és Dánia – világossá tették, hogy időre van szükségük a magyar terv megfelelő értékeléséhez, és hogy nemzeti eljárásaikat előzetesen le kell zárniuk. Azt is mondták, hogy szerintük egyre nehezebb a magyar gazdaságélénkítési tervet függetleníteni más témáktól, köztük az Ukrajnának szánt új, 18 milliárd eurós csomagtól és a társasági adó minimumára vonatkozó javaslattól. Ezek közül egyiket sem támogatja Magyarország.

A prioritásuk az, hogy jóváhagyják az Ukrajnának szánt forrásokat, és Magyarországot is rávegyék, hogy ehhez hozzájáruljon – mondta a Bloombergnek nyilatkozó diplomata, megjegyezve, hogy Kijevnek minden perc számít.

Mi ez a pénz? Miért fontos?

Az Európai Bizottság szeptemberben javasolt nagy mértékű pénzmegvonást Magyarországgal szemben a jogállamiság elveinek megsértései miatt, de a döntést az Európai Unió Tanácsára bízták. Így az uniós szakminiszterekből álló Tanács szavazásán dőlhet el, hogy a magyar kormány hozzáférhet-e az országnak járó uniós forrásokhoz. A Bizottság javaslata szerint 3000 milliárd forintnyi összeget kellene elvonni Magyarországtól az uniós pénzek felhasználása körüli visszaélések miatt.

Október elején szavazta meg a magyar parlament azt a törvénycsomagot, amivel 17 pontban tesz eleget a kormány az Európai Bizottság kéréseinek. Ezeknek az ígéreteknek a gyakorlati megvalósítása az ára annak, hogy az egyelőre parkolópályán levő 3000 milliárd forintnyi EU-s pénzt megkapja Magyarország.

A Bizottság szerint ha a magyar kormány december közepéig teljesíti a vállalásait, akkor hozzáférhet a teljes összeghez, hiszen védve vannak a források – olyan intézkedéseknek köszönhetően, mint az Integritási Hatóság felállítása, a közhasznú alapítványok szabályozása vagy az egyajánlatos közbeszerzési eljárások csökkentése. Arról, hogy egy újabb hatóság felállítása hozhat-e érdemi változást, miközben továbbra sem esik szó arról, hogy Magyarország csatlakozna az Európai Ügyészséghez, a korrupciós hatóságról szóló és az Integritás Hatóság vezetőiről szóló cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!