Lemondott a magyar kormány egyik legerősebb minisztere: a Palkovics vezette minisztérium feladatait más tárcák veszik át

2022. november 14. – 15:36

frissítve

Lemondott a magyar kormány egyik legerősebb minisztere: a Palkovics vezette minisztérium feladatait más tárcák veszik át
Palkovics László magyar innovációs és technológiai miniszter beszédet mond egy törökországi infrastrukturális tanácskozáson – Fotó: Mehmet Eser / Anadolu Agency / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Lemondott Palkovics László, Magyarország technológiai és ipari minisztere, és önálló energiaügyi minisztérium alakul Lantos Csaba vezetésével – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A Telex beszámolója szerint a kormányszóvivő arról tájékoztatta a sajtót, hogy Palkovics azzal indokolta távozását, hogy egységes portfólióként tekintett a tárcájára, és az önálló energiaügyi minisztérium megalakulása után nem vállalja annak vezetését. A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) megszűnik, feladatait más tárcák veszik át: az ipar Nagy Márton gazdaságfejlesztési tárcájához, a közlekedés Lázár János építési és beruházási tárcájához, a felnőttképzés és az innovációval foglalkozó gazdasági társaságok Csák János Kulturális és Innovációs Minisztériumához kerülnek. Paks II. ügye marad a Külgazdasági és Külügyminisztériumnál, mert az Európai Bizottság annak idején úgy engedélyezte a projektet, hogy az nem lehet az MVM-mel közös felügyelet alatt.

Gulyás Gergely újságírói kérdésre válaszolva elmondta: Orbán Viktor szerette volna, ha Palkovics László marad a kormányban, ebben az esetben megmaradhatott volna a TIM.

A kormány megköszönte Palkovics László munkáját, aki az elmúlt nyolc és fél évben különböző pozíciókban segítette a kabinet munkáját. Palkovics egyelőre nem fog kormányzati tisztséget vállalni, de Gulyás utalt arra, hogy a szakember a felsőoktatásban, a járműipari innovációban és a védelmi iparban fog fontos szerepet vállalni.

Palkovics László a negyedik Orbán-kormány egyik legerősebb embere volt eddig

A leköszönő miniszter irányítása alá tartozott eddig az energiapolitika és az állami MVM mellett többek között a hulladékkezelés, a közlekedés, a klímaügyek, az iparpolitika, a technológiai fejlődés, a foglalkoztatás és a környezetvédelem is.

Tavaly januárban már egyszer felmerült Palkovics lemondása, akkor a 444 írt arról, hogy benyújtotta lemondását, de Orbán akkor nem fogadta el lemondását.

Idén nagy visszhangot váltott ki, amikor menesztette az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnökét, Radics Kornéliát és a szervezet szakmai elnökhelyettesét, Horváth Gyulát, miután elmaradt az augusztus 20-i ünnepi tűzijáték, pedig az utolsó pillanatig volt esély viharra.

Ahogyan arról a pályájáról szóló Komplex cikkben írta a Telex, a híresen nagy munkabírású Palkovics a menedzseri világból a pragmatizmust, a hatékonyságot, a gyorsaságot is magával hozta. Minisztériumában szokták idézgetni híres mondását: „egy nap lehet 24 órát dolgozni, vagy akár egy kicsit többet is”. Palkovics rengeteg politikailag nehéz vagy akár kínos ügyet volt kénytelen kőkeményen, buldogmentalitással végigvinni: ilyen volt

  • a CEU kiűzése,
  • az MTA kutatóintézeteinek átalakítása,
  • az egyetemi modellváltás áterőltetése, amelyben a sikeresebb (Corvinus, agrár) és a nagyon kellemetlen (SZFE, Miskolc) történetek keveredtek,
  • a Fudan Egyetem, illetve az energiaügyek képviselete és a Mátrai Erőmű visszavétele, ami már nem is „kínos”, hanem több annál.

Képességeit, munkabírását nem kérdőjelezik meg ellenfelei sem, ugyanakkor gyakran elhangzik vele kapcsolatban is a kérdés: a feladat-végrehajtásai mikor vetnek fel erkölcsi aggályokat.

Napok óta keringett a hír, senki nem erősítette meg

A Telex már szerda reggel, több egymástól független forrásból is úgy értesült, hogy Palkovics László technológiai és ipari miniszter távozik posztjáról, mint beszámoltak róla, az energiapolitikával kapcsolatos véleménykülönbségek állhattak Palkovics döntésének hátterében, mivel Orbán Viktor miniszterelnök önálló minisztériumot akart létrehozni az energetikai válsághelyzet miatt, vagyis ezt a területet el akarták venni Palkovicstól, és a megmaradó minisztériuma hatáskörei igencsak leszűkültek.

Palkovics lemondásának hírét senki nem erősítette meg hivatalosan az elmúlt napokban. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke azzal hárította a válaszadást, hogy Orbán Viktor a Türk Államok Szervezetének üzbegisztáni csúcstalálkozóján vesz részt, ezért a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez irányította az újságírókat. Gulyás Gergely kabinetjétől visszapasszolták a labdát azzal, hogy a kormány tagjairól a miniszterelnök dönt, és ha a kormány szerkezetében változás történik, arról a nyilvánosságot tájékoztatni fogják.

Lantos Csaba az üzleti életből érkezik

Lantos Csaba hatvanéves a hazai gazdasági életben rendkívül ismert üzletember 1986-ban közgazdász-szociológusként végzett a Corvinus Egyetemen, ahol a neves Rajk Szakkollégiumnak volt a tagja. Szakmai pályáján dolgozott a CA IB Rt. „legendás” csapatában, többek között Bajnai Gordonnal, Simor Andrással, Nobilis Kristóffal, de volt az OTP Bank lakossági vezérigazgató-helyettese is.

Alapvetően konzervatív beállítottsága révén korábban beszállt a Heti Válaszba, a Századvég-csoportban vállalt tisztséget és a Széll Kálmán Alapítvány kuratóriumának is volt az elnöke. Alapítója a tudományos eredményeket elismerő Bolyai-díjnak. Nős, hét gyermek édesapja. Gyermekei nevének kezdőbetűi adták korábbi holdingcége, a CSEMGANDO Zrt. nevét, amit ma már Septem Lute Zrt.-nek hívnak, emellett a vagyonkezelő cége a Lantos Vagyonkezelő. Lojalitását a mostani rendszerhez a 4iG tanácsadó testületében betöltött szerepe is mutatja. Az üzletembernek számtalan érdekeltsége volt vagy van magánegészségügyben, az irodapiacon, az energetikában.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!