A tálibok kitiltották az afgán nőket a vidámparkokból, a nyilvános fürdőket és tornatermeket sem látogathatják

2022. november 14. – 16:49

frissítve

A tálibok kitiltották az afgán nőket a vidámparkokból, a nyilvános fürdőket és tornatermeket sem látogathatják
Bár az afganisztáni tálib rezsim továbbra is korlátozza a nők sporttevékenységekben való részvételét, a lányok egy küzdősporttal, a wushuval ismerkednek – Fotó: Bilal Guler / Anadolu Agency / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az afgán nők gyakorlatilag beszorultak házaikba: hiába lépnek ki az utcára, mert sehova sem mehetnek, legutóbb a tálib rezsim kitiltotta őket Kabul vidámparkjaiból és kertjeiből is, az utolsó nyilvános helyekről, ahol megtűrték őket, mióta a fundamentalista iszlamisták tavaly augusztusban ismét átvették a hatalmat – tudósít az AFP. Néhány nappal e döntés után egy másik, hasonlóan drákói intézkedés is napvilágot látott: a nyilvános fürdőket és a tornatermeket is betiltják a nők számára. A tálibok tavalyi visszatérése óta a nők egyre inkább kiszorulnak a közéletből, annak ellenére, hogy a keményvonalas iszlamisták azt ígérték, ez alkalommal mérsékeltebbek lesznek, és tiszteletben tartják a női jogokat.

A szórakoztató parkokban és nyilvános kertekben, eddig különböző időpontokat és napokat vezettek be a férfiak és a nők számára, hogy ne keresztezzék egymást.

A héten bevezetett új szabály tovább szorítja ki a nőket az egyre szűkülő közterületekről. A nőknek már most is tilos férfi kísérő nélkül utazniuk, és kénytelenek hidzsábot vagy burkát viselni, ha elhagyják az otthonukat. A középiskolákat a lányok számára több mint egy éve bezárták az ország nagy részén.

„Az elmúlt 15 hónapban mindent megtettünk, hogy elintézzük és rendezzük a dolgokat – és még a napokat is pontosítottuk” – mondta Mohammad Akif Sadeq Mohajir, a Erkölcsmegelőzési és Erkölcsösztönzési Minisztérium szóvivője. „De néhány helyen mégis – sőt, azt kell mondanunk, hogy sok helyen – megszegték a szabályokat” – jelentette ki a tálib politikus az AFP számára.

A hírt nemcsak a nők, hanem a parkok üzemeltetői is – akik sokat fektettek a létesítmények fejlesztésébe – megdöbbenéssel fogadták.

„Nincsenek iskolák, nincs munka... legalább egy helyünk lehetne, ahol szórakozhatunk” – nyilatkozta egy nő, miközben egy szomszédos étterem ablakán keresztül nézte, ahogy a gyermekei játszanak a parkban. „Egyszerűen csak unatkozunk és elegünk van abból, hogy egész nap bezárva ülünk, belefáradtunk”.

Az AFP megszólaltatta a 21 éves Raihanát is, aki iszlám jogot tanul az egyetemen. A fiatal lány csalódott volt, miután kiderült, hogy hiába vett ki szabadnapot, mert nem tud belépni a parkba. „Nagyon izgatottak voltunk ... belefáradtunk az otthon ülésbe” – mondta. „Nyilvánvaló, hogy ezeket a szabályokat nem az iszlám írja elő. Ha a saját hazádban nincs szabadságod, akkor mit jelent itt élni?”.

A betiltás előtt az ilyen parkok naponta több száz látogatót is fogadtak, mert a nők többnyire ide hozták különböző családi összejövetelekre, születésnapok megünneplésére a gyerekeiket. Péntekenként és ünnepnapokon még többen özönlöttek a parkokba. Azonban a szabály életbe lépése után csak pár férfilátogatót lehet látni az egyik legnagyobb ilyen létesítményben, a Zazai szórakoztató parkban, amely 15 ezer látogatóval számolt egy-egy hétvégi napon.

Habib Jan Zazai, a komplexum tulajdonosa attól tart, hogy be kell zárnia vállalkozását, amelybe 11 millió dollárt fektetett, és amely több mint 250 embert foglalkoztat. „Nők nélkül bezárhatjuk a vidámparkot, mivel a gyerekek nem fognak egyedül jönni” – mondta.

Attól tart, hogy az ilyen rendeletek elriasztják a külföldiek vagy a külföldön élő afgánok befektetéseit, és hatással lesznek a bevételekre is. „Egy kormányt adókból működtetnek. Ha egy befektető nem fizet adót, akkor hogyan tudna működni bármi?”

A tornatermek és a nyilvános fürdők is tiltottak az afgán nők számára

Az újabb tiltásokat vasárnap erősítették meg a tálibok, néhány nappal azután, hogy kitiltották őket a parkokból és a vidámparkokból.

„Az edzőtermeket azért zárták be a nők számára, mert az edzőik férfiak voltak, és néhányuk kombinált edzőterem volt” – mondta az AFP-nek Mohammad Akif Sadeq Mohajir, a Erkölcsmegelőzési és Erkölcsfejlesztési Minisztérium szóvivője.

Azt mondta, hogy a „hammamok” – hagyományos nyilvános fürdőhelyek, amelyeket mindig is nemek szerint különböztettek meg – mostantól szintén tiltott területnek számítanak.

„Jelenleg minden házban van fürdőszoba, így a nők számára ez nem lesz probléma” – mondta.

Aktivisták szerint a nőkre vonatkozó növekvő korlátozások célja, hogy megakadályozzák őket abban, hogy összegyűljenek és tiltakozzanak, tüntetéseket szervezzenek a tálibok uralma ellen.

Nők kisebb csoportjai eddig gyakran tartottak villámtüntetéseket Kabulban és más nagyvárosokban, kockáztatva ezzel az erőszakos beavatkozást, ugyanis a rendfenntartó erők őrizetbe vették őket. A letartóztatások pedig nagyon gyakran veréssel végződtek.

E hónap elején az ENSZ aggodalmának adott hangot, miután a tálibok megzavartak egy sajtókonferenciát a fővárosban, a női résztvevőket pedig testmotozásnak vetették alá, és őrizetbe vették a rendezvény szervezőjét több más személlyel együtt.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!