A tálibok kitiltották az afgán nőket a vidámparkokból, a nyilvános fürdőket és tornatermeket sem látogathatják

2022. november 14. – 16:49

frissítve

A tálibok kitiltották az afgán nőket a vidámparkokból, a nyilvános fürdőket és tornatermeket sem látogathatják
Bár az afganisztáni tálib rezsim továbbra is korlátozza a nők sporttevékenységekben való részvételét, a lányok egy küzdősporttal, a wushuval ismerkednek – Fotó: Bilal Guler / Anadolu Agency / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az afgán nők gyakorlatilag beszorultak házaikba: hiába lépnek ki az utcára, mert sehova sem mehetnek, legutóbb a tálib rezsim kitiltotta őket Kabul vidámparkjaiból és kertjeiből is, az utolsó nyilvános helyekről, ahol megtűrték őket, mióta a fundamentalista iszlamisták tavaly augusztusban ismét átvették a hatalmat – tudósít az AFP. Néhány nappal e döntés után egy másik, hasonlóan drákói intézkedés is napvilágot látott: a nyilvános fürdőket és a tornatermeket is betiltják a nők számára. A tálibok tavalyi visszatérése óta a nők egyre inkább kiszorulnak a közéletből, annak ellenére, hogy a keményvonalas iszlamisták azt ígérték, ez alkalommal mérsékeltebbek lesznek, és tiszteletben tartják a női jogokat.

A szórakoztató parkokban és nyilvános kertekben, eddig különböző időpontokat és napokat vezettek be a férfiak és a nők számára, hogy ne keresztezzék egymást.

A héten bevezetett új szabály tovább szorítja ki a nőket az egyre szűkülő közterületekről. A nőknek már most is tilos férfi kísérő nélkül utazniuk, és kénytelenek hidzsábot vagy burkát viselni, ha elhagyják az otthonukat. A középiskolákat a lányok számára több mint egy éve bezárták az ország nagy részén.

„Az elmúlt 15 hónapban mindent megtettünk, hogy elintézzük és rendezzük a dolgokat – és még a napokat is pontosítottuk” – mondta Mohammad Akif Sadeq Mohajir, a Erkölcsmegelőzési és Erkölcsösztönzési Minisztérium szóvivője. „De néhány helyen mégis – sőt, azt kell mondanunk, hogy sok helyen – megszegték a szabályokat” – jelentette ki a tálib politikus az AFP számára.

A hírt nemcsak a nők, hanem a parkok üzemeltetői is – akik sokat fektettek a létesítmények fejlesztésébe – megdöbbenéssel fogadták.

„Nincsenek iskolák, nincs munka... legalább egy helyünk lehetne, ahol szórakozhatunk” – nyilatkozta egy nő, miközben egy szomszédos étterem ablakán keresztül nézte, ahogy a gyermekei játszanak a parkban. „Egyszerűen csak unatkozunk és elegünk van abból, hogy egész nap bezárva ülünk, belefáradtunk”.

Az AFP megszólaltatta a 21 éves Raihanát is, aki iszlám jogot tanul az egyetemen. A fiatal lány csalódott volt, miután kiderült, hogy hiába vett ki szabadnapot, mert nem tud belépni a parkba. „Nagyon izgatottak voltunk ... belefáradtunk az otthon ülésbe” – mondta. „Nyilvánvaló, hogy ezeket a szabályokat nem az iszlám írja elő. Ha a saját hazádban nincs szabadságod, akkor mit jelent itt élni?”.

A betiltás előtt az ilyen parkok naponta több száz látogatót is fogadtak, mert a nők többnyire ide hozták különböző családi összejövetelekre, születésnapok megünneplésére a gyerekeiket. Péntekenként és ünnepnapokon még többen özönlöttek a parkokba. Azonban a szabály életbe lépése után csak pár férfilátogatót lehet látni az egyik legnagyobb ilyen létesítményben, a Zazai szórakoztató parkban, amely 15 ezer látogatóval számolt egy-egy hétvégi napon.

Habib Jan Zazai, a komplexum tulajdonosa attól tart, hogy be kell zárnia vállalkozását, amelybe 11 millió dollárt fektetett, és amely több mint 250 embert foglalkoztat. „Nők nélkül bezárhatjuk a vidámparkot, mivel a gyerekek nem fognak egyedül jönni” – mondta.

Attól tart, hogy az ilyen rendeletek elriasztják a külföldiek vagy a külföldön élő afgánok befektetéseit, és hatással lesznek a bevételekre is. „Egy kormányt adókból működtetnek. Ha egy befektető nem fizet adót, akkor hogyan tudna működni bármi?”

A tornatermek és a nyilvános fürdők is tiltottak az afgán nők számára

Az újabb tiltásokat vasárnap erősítették meg a tálibok, néhány nappal azután, hogy kitiltották őket a parkokból és a vidámparkokból.

„Az edzőtermeket azért zárták be a nők számára, mert az edzőik férfiak voltak, és néhányuk kombinált edzőterem volt” – mondta az AFP-nek Mohammad Akif Sadeq Mohajir, a Erkölcsmegelőzési és Erkölcsfejlesztési Minisztérium szóvivője.

Azt mondta, hogy a „hammamok” – hagyományos nyilvános fürdőhelyek, amelyeket mindig is nemek szerint különböztettek meg – mostantól szintén tiltott területnek számítanak.

„Jelenleg minden házban van fürdőszoba, így a nők számára ez nem lesz probléma” – mondta.

Aktivisták szerint a nőkre vonatkozó növekvő korlátozások célja, hogy megakadályozzák őket abban, hogy összegyűljenek és tiltakozzanak, tüntetéseket szervezzenek a tálibok uralma ellen.

Nők kisebb csoportjai eddig gyakran tartottak villámtüntetéseket Kabulban és más nagyvárosokban, kockáztatva ezzel az erőszakos beavatkozást, ugyanis a rendfenntartó erők őrizetbe vették őket. A letartóztatások pedig nagyon gyakran veréssel végződtek.

E hónap elején az ENSZ aggodalmának adott hangot, miután a tálibok megzavartak egy sajtókonferenciát a fővárosban, a női résztvevőket pedig testmotozásnak vetették alá, és őrizetbe vették a rendezvény szervezőjét több más személlyel együtt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!