Teljes településeket kapcsolhatnak le az áramról a Moldovai Köztársaságban

2022. október 26. – 18:24

frissítve

Teljes településeket kapcsolhatnak le az áramról a Moldovai Köztársaságban
Sötétség és hideg fenyegeti a moldáviai településeket – Fotó: Andrea Cimpeanu / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A Moldovai Köztársaság az 1991-es függetlenné válása óta a legsúlyosabb energiaválságon megy keresztül – mondta Andrei Spînu moldovai miniszterelnök-helyettes az Agerpresnek adott interjújában. Elmondása szerint a jelenlegi energiahiány olyan nagy, hogy a hatóságok a legrosszabb forgatókönyveket fontolgatják, beleértve egyes települések teljes kikapcsolását is.

Andrei Spînu az ukrajnai háború Moldovára gyakorolt súlyos hatásairól beszélt, hangsúlyozva, hogy a moldovai lakosság majdnem annyira érzi az orosz fegyveres erők által generált konfliktus következményeit, mint az ukránok.

"Azt hiszem, nem túlzok, ha azt mondom, hogy ez a legmélyebb energiaválság, amelyen országunk a függetlenségének megszerzése óta keresztülmegy.

Tekintettel arra, hogy ebben a pillanatban, különösen az Orosz Föderáció ukrajnai támadásai után, a bizonytalan gázellátás mellett a villamosenergia-ellátással is gondjaink lesznek, illetve már most is vannak. Már két napja nem áll rendelkezésünkre elegendő kereskedelmi szerződéses villamos energia, és jelenleg a Moldelectrica és a Transelectrica közötti szerződésre támaszkodunk, amelyet vészhelyzetek esetére kötöttünk, és amelynek értelmében átvesszük az energia egy részét. Az energiaágazatban sajnos kevesebb a rövid távú megoldás. Személy szerint sajnálom, hogy Moldova a múltban nem tett bátrabb lépéseket energiapartnerei diverzifikálása érdekében" – mondta.

"Ugyanakkor mindent megteszünk a takarékosságért és a közintézményeket, a polgárokat, a gazdasági szereplőket a gáz- és a villamosenergia-források megtakarítására kértük fel. Szeptemberben például a gázfogyasztás 37%-kal csökkent. Októberben az első 23 napban 16%-kal csökkent a villamosenergia-fogyasztás. És ezt továbbra is folytatjuk" – tette hozzá Spînu.

"Hosszú távon meg akarjuk szüntetni az egyetlen forrástól való függőséget, és már egy éve keresünk más partnereket, hogy biztosítsuk országunk energiaellátását. Tárgyalásokat folytatunk Azerbajdzsánnal, tárgyalásokat folytatunk Romániával, az Európai Bizottsággal és más beszállítókkal, akik segíthetnek nekünk.

A téli időszakkal kapcsolatos intézkedések tekintetében elmondta, a kormány jóváhagyott egy tervet a fűtési szezonra való felkészülésre, és több mint 30 intézkedést hoztak. Hangsúlyozta azonban azt is, hogy „ha október 10-ig a dolgok, legalábbis a villamosenergetikai ágazatban, többé-kevésbé rendben voltak, az Orosz Föderáció támadásai után a dolgok drámaian megváltoztak. Alapvetően Ukrajna leállította az exportot Moldáviába, de Romániába, Lengyelországba és Szlovákiába is, és nem tudjuk, hogy a Kremlnek milyen tervei vannak más infrastrukturális célpontokkal kapcsolatban" – nyilatkozta a román hírügynökségnek a moldovai politikus, hozzátéve, hogy nem lehet tudni, hogy az oroszok megtámadnak-e más infrastrukturális objektumokat is, vagy hogy úgy döntenek-e, hogy teljesen leállítják a gázszállításokat, beleértve a gáz Ukrajnán keresztül történő tranzitját is.

"Vannak olyan elemei ennek a háborúnak, amely nem a Moldovai Köztársaság területén zajlik, de bizonyos értelemben bizonyos hibrid akciók révén, és úgy véljük, hogy az energiaszektorban kialakult helyzetet a Moldovai Köztársaság elleni hibrid akciónak lehet minősíteni, nyilvánvalóan ebben az összefüggésben a dolgok még bonyolultabbá válhatnak" – magyarázta.

"A román kormány fontos lépést tett országunk számára. Először is, a Moldovai Köztársaságot is bevonták abba a sürgősségi rendeletbe, amely lehetővé teszi a kétoldalú beszerzést a piaci árnál olcsóbban. Sajnos Romániában még mindig nincs elég kapacitás ahhoz, hogy minden igényt kielégítsen ezen a maximált áron. Ebben a tekintetben készek vagyunk a piacról is vásárolni, de azon a vészhelyzeti szerződésen keresztül is, amely sokkal magasabb áron kínálja a villamos energiát. Most tárgyalunk a novemberi időpontról. Nyilvánvaló, hogy mind a román energiaügyi minisztérium, mind a kormány, mind az elnök szintjén tárgyalások folynak arról, hogy kétoldalú szerződések alapján növeljük ezeket a kapacitásokat országunk számára" – nyilatkozta a Moldovai Köztársaság miniszterelnök-helyettese.

"Moldovának most egyedülálló esélye van arra, hogy függetlenítse magát a Gazpromtól, és Romániának arra, hogy segítsen nekünk megtenni ezt a lépést. Moldova számára egy hosszú távú szerződés mind a gázra, mind a nagyobb villamosenergia-kapacitásra vonatkozóan megváltást jelentene országunk minden jövőbeli generációjának" – tette hozzá.

Ami a Moldovának a Gazprommal kötött szerződését illeti, Spînu elmondta: “Azt mondtuk, hogy érdekeltek vagyunk abban, hogy a szerződést végig vigyük, de sajnos még ha a Gazprom továbbra is azt állítja, hogy megbízható partner, azt látjuk, hogy nem az. Már októberben, annak ellenére, hogy minden kötelezettségünket teljesítettük, 30%-kal csökkentették az országunknak szánt mennyiséget. Novemberre, ha ugyanazt a mennyiséget szállítják, az 60%-os mennyiségi csökkenést jelentene, így ebben a kontextusban továbbra sem támaszkodhatunk erre a szerződésre, bármikor dönthetnek úgy, hogy felmondják a szerződést, vagy nem szállítják a megállapodott mennyiséget.”

"Ha a Gazprom leállítja a szállításokat, akkor minden moldovai állampolgárnak ki kell fizetnie a számlát, függetlenül attól, hogy a Dnyeszter jobb vagy bal partján él. A villamosenergia-rendszer egyensúlyának megőrzése érdekében minden forgatókönyvet fontolóra veszünk, beleértve a sorozatos lekapcsolásokat is. Jelenleg a rendkívüli helyzetért felelős bizottság hozott néhány döntést a közvilágítás, a díszkivilágítás, a reklámvilágítás csökkentéséről, hogy csökkentsük az áramfogyasztást,

de nem zárjuk ki, hogy olyan helyzetbe kerülünk, hogy bizonyos órákban teljesen lekapcsoljuk a városokat vagy falvakat az áramról, hogy csökkentsük a fogyasztást"

– magyarázta a moldovai miniszterelnök-helyettes.

"Mindenkit érinthet, az ipari szereplőket és a polgárokat egyaránt, de ismétlem, ez egy olyan forgatókönyv, amelyet nem akarunk, és e tekintetben megoldásokat keresünk, de ez egy olyan forgatókönyv, amelyre számítunk, és felkészülünk rá" – zárta az interjút Andrei Spînu.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!