Erdogan visszahozza a hidzsábviselést a kampánytémák közé: népszavazást kezdeményezne az ügyben

2022. október 24. – 11:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Recep Tayyip Erdogan, török államfő egy új témával rukkolt elő a döntő jelentőségű 2023-as választások előtt, amely megosztó jellegű a vallásos és a progresszívabb nézeteket valló török társadalmi rétegek számára: népszavazást javasol az iszlám fejkendő, a hidzsáb viseléséről.

A török elnök szombaton népszavazás megtartását javasolta egy olyan alkotmánymódosítás kapcsán, amely garantálná az iszlám fejkendő viselésének jogát a közhivatalokban, iskolákban és egyetemeken – közölte az Euronews.

„Ha van bátorságotok, gyerünk, döntsünk róla népszavazáson! Hagyjuk, hogy a nép akarata érvényesüljön” – nyilatkozta Erdogan a fő ellenzéki párt vezetőjének, Kemal Kilicdaroglunak címezve a kihívást, aki eredetileg törvényt javasolt a fejkendőviselés jogának garantálására, hogy megoldja a szerinte „mély polarizációt”.

Kilicdaroglu szombat este válaszul elutasította a népszavazás ötletét, azzal vádolva Erdogant, hogy „utánozza” a kemény jobboldal ikonjává vált magyar nacionalista vezetőt, Orbán Viktort. „Szándékában áll Orbánt utánozni, Erdogan? Honnan jött a népszavazás ötlete?” – tweetelte.

A törökországi fejkendővel kapcsolatos vita a közelmúltban a jövő évi elnök- és parlamenti választások kapcsán került ismét fókuszba. Egyébként a többségében muzulmánok által lakott országban a fejkendő viselése tilos volt a közintézményekben az Atatürk által meghirdetett szekularizáció óta, amelyet az alkotmányban is rögzítettek.

A fátyol viselésére vonatkozó korlátozásokat azonban 2013-ban Erdogan konzervatív kormánya feloldotta. A török elnök gyakran úgy mutatja be magát, mint a muszlimok védelmezőjét a világi „elitekkel” szemben, azt sugallva, hogy nélküle veszélybe kerülnek az olyan „vívmányok”, mint a fejkendő-korlátozások feloldása.

Bár a hidzsábviselés kérdése heves vitákat váltott ki, jelenleg egyetlen politikai mozgalom sem javasolja annak betiltását Törökországban.

2008 júliusában az Alkotmánybíróság elutasította Erdogan kormányon lévő AK pártjának kísérletét a fejkendőtilalom feloldására az egyetemeken, arra hivatkozva, hogy az antiszekuláris.

Erdogan házastársa, Emine Erdogan arról ismert, hogy fejkendőt visel, amikor elkíséri férjét a kampánykörúton és hivatalos eseményeken. Törökország first ladyje nyíltan támogatta a konzervatív nők jogait képviselő muszlim aktivistát, Sule Yuksel Senlert, és Senler 2019-ben bekövetkezett halála után azt mondta, hogy „a hidzsáb ügyének egyik vezető alakja volt, aki életét a fiatalok tudatosságának növelésének szentelte”.

A közel-keleti térségben egyébként Iránban tüntetnek hónapok óta a hidzsábviselés ellen a nők. A tüntetéshullámot Mahsa Amini augusztusban bekövetkezett halála váltotta ki: a 22 éves kurd nő egy iráni kórházban halt meg néhány nappal azután, hogy az erkölcsrendészet őrizetbe vette, mert nem viselte megfelelően a hidzsábot.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!