Az ukrán menekültügyi kérdésben nem tudott felszólalni Románia az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén, a külügyminisztérium tiltakozott

2022. október 24. – 10:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Románia és Litvánia diplomatáit megakadályozták abban, hogy az ENSZ pénteki New York-i ülésén felszólaljanak az ukrajnai humanitárius kérdésekről. A döntést az ENSZ Biztonsági Tanácsának elnökségét betöltő Gabon képviselője hozta meg. Diplomáciai források a Digi24.ro-nak elmondták, hogy az afrikai ország orosz befolyás alatt áll, és Moszkva manipulálja. A román külügyminisztérium vasárnap közleményben reagált, amelyben hangsúlyozta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának gaboni elnökségének döntése annál is inkább sajnálatos, mivel Románia korábban megerősítést kapott arról, hogy szerepel a pénteki ülésen véleményt nyilvánítani kívánók listáján.

„Románia beavatkozása az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén segített volna jobban tájékoztatni a Tanács tagjait a humanitárius kérdésekről, például a háború kezdete óta Romániába érkezett több mint 2,6 millió ukrán menekült helyzetének kezeléséről, valamint az ukrajnai gabonaexport támogatásáról, ami javítja az élelmiszerekhez való hozzáférést és enyhíti az Oroszország által okozott élelmiszerválságot globális szinten” – idézte a külügyminisztérium képviselőit az Agerpres.

Ugyanezen forrás szerint a gaboni elnökségnél és a Tanács többi tagjánál már megkeresték a Tanácsot, hogy kifejezték csalódottságukat a felülvizsgált határozat miatt. Románia felszólalását ezt követően az ülés hivatalos dokumentumaként írásban továbbították. Moszkva azon törekvése, hogy kiterjessze befolyását és átvegye az erőforrásokban gazdag afrikai kontinens feletti uralmat, már régóta ismert.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter éppen ezen a héten mondta, hogy Oroszország csökkenti diplomáciai jelenlétét Nyugaton, és „további figyelmet” fordít Ázsiára és Afrikára. Oroszország katonailag is beavatkozott Líbiában és Maliban, zsoldosokat küldött a Közép-afrikai Köztársaságba és Szudánba, egy olyan országba, amelynek aranytartalékait rendszeresen kizsákmányolja – derül ki a CNN vizsgálatából.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!