Az elmúlt időszak legnagyobb szolidaritási tüntetése zajlott vasárnap este Budapesten

2022. október 23. – 21:24

Az elmúlt időszak legnagyobb szolidaritási tüntetése zajlott vasárnap este Budapesten
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) az ADOM Diákmozgalommal közösen szervezett eseményt Szolidaritási tüntetés a tanárainkért címmel október 23-án délutánra. A Telex szerint legalább 10 ezres tömeg vett részt a délutáni órákban induló közös felvonuláson, amelyben a Kálvin térről a Műegyetem rakpartra érkeztek a résztvevők.

Bár a korábbi, diákok által szervezett demonstrációkon kevésbé volt jellemző, a helyszíni tudósítások szerint a vasárnapi megmozduláson gyakran lehetett hallani kormányellenes rigmusokat, a Szabadság hídon vonulók közül többen „Mocskos Fidesz” skandálásba kezdtek, erre a szervezők a „Tanár nélkül nincs jövő”-t kezdték el, mert szerintük ez a kiáltás jobban illik a mostani eseményhez.

A rakpatrnál diákok és többnyire pedagógusok tartottak beszédet, ezeket rövid koncertek váltották fel.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének választmányi tagja többek között számokkal is illusztrálta, hogy mekkora méretet öltött Magyarországon a pedagógussztrájk melleti szolidarizáció: az elmúlt időszakban eddig 147 esemény volt, 61 városban, 41 tankerületi központ előtt. Szerinte ma már nem a bérekért és a munkaterhelés csökkentéséért, illetve a sztrájkjogért tüntetnek, hanem a jogellenes munkáltatói eszközök ellen is.

„Elegünk van a brüsszelezésből, a lesajnálásból és a hazudozásból és abból, hogy totálisan leépítették a közoktatást” – idézi a PDSZ tagját a Telex. Nagy ugyanakkor felolvasta a szervezet 18 pontos követeléscsomagját, ebben többek közt a túlórák kifizetését, a bérkompenzációt, a szakképzésben dolgozók közalkalmazotti jogviszonyának visszaállítását szeretnék elérni, továbbá a sztrájktörvény módosítását, hogy a közoktatásban is alkalmazható legyen ez a nyomásgyakorlási forma. A folytatásban az Egységes Diákfront követeléseit sorolta fel:

  • Megoldást a tanárhiányra
  • Használható tananyagot
  • Élhetőbb körülményeket az iskolákban
  • A sztrájkjog visszaadását
  • Több figyelmet az oktatásra

Felléptek ugyanakkor szakszervezeti képviselők is, akik főként a sztrájkjog fontosságát emelték ki beszédükben. A beszélőket időnként az Orbán, takarodj! skandálással szakítják félbe.

Mint ahogy arról korábban is beszámoltunk, Magyarországon a borzalmasan alulfinanszírozott oktatási rendszer állapota és a tanárok megalázóan alacsony fizetése, valamint magas munkaterhei miatt szeptember eleje óta folyamatosak zajlanak a tiltakozási akciók. Az oktatásért felelős belügyminisztérium a sztrájkoló oktatókat kirúgásokkal és figyelmeztetések osztásával próbálta megállítani, ami az elmúlt időszak jeleneteit elnézve csak további olaj volt a tűzre. A Telex több elemzést is készített a témában, ahol kiderült: az általános iskolai tanár vagy tanító fizetése messze elmarad a hasonló végzettséget igénylő többi szakma fizetési szintjétől, a különbség pedig néha többszörös.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!