Az elmúlt időszak legnagyobb szolidaritási tüntetése zajlott vasárnap este Budapesten

2022. október 23. – 21:24

Az elmúlt időszak legnagyobb szolidaritási tüntetése zajlott vasárnap este Budapesten
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) az ADOM Diákmozgalommal közösen szervezett eseményt Szolidaritási tüntetés a tanárainkért címmel október 23-án délutánra. A Telex szerint legalább 10 ezres tömeg vett részt a délutáni órákban induló közös felvonuláson, amelyben a Kálvin térről a Műegyetem rakpartra érkeztek a résztvevők.

Bár a korábbi, diákok által szervezett demonstrációkon kevésbé volt jellemző, a helyszíni tudósítások szerint a vasárnapi megmozduláson gyakran lehetett hallani kormányellenes rigmusokat, a Szabadság hídon vonulók közül többen „Mocskos Fidesz” skandálásba kezdtek, erre a szervezők a „Tanár nélkül nincs jövő”-t kezdték el, mert szerintük ez a kiáltás jobban illik a mostani eseményhez.

A rakpatrnál diákok és többnyire pedagógusok tartottak beszédet, ezeket rövid koncertek váltották fel.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének választmányi tagja többek között számokkal is illusztrálta, hogy mekkora méretet öltött Magyarországon a pedagógussztrájk melleti szolidarizáció: az elmúlt időszakban eddig 147 esemény volt, 61 városban, 41 tankerületi központ előtt. Szerinte ma már nem a bérekért és a munkaterhelés csökkentéséért, illetve a sztrájkjogért tüntetnek, hanem a jogellenes munkáltatói eszközök ellen is.

„Elegünk van a brüsszelezésből, a lesajnálásból és a hazudozásból és abból, hogy totálisan leépítették a közoktatást” – idézi a PDSZ tagját a Telex. Nagy ugyanakkor felolvasta a szervezet 18 pontos követeléscsomagját, ebben többek közt a túlórák kifizetését, a bérkompenzációt, a szakképzésben dolgozók közalkalmazotti jogviszonyának visszaállítását szeretnék elérni, továbbá a sztrájktörvény módosítását, hogy a közoktatásban is alkalmazható legyen ez a nyomásgyakorlási forma. A folytatásban az Egységes Diákfront követeléseit sorolta fel:

  • Megoldást a tanárhiányra
  • Használható tananyagot
  • Élhetőbb körülményeket az iskolákban
  • A sztrájkjog visszaadását
  • Több figyelmet az oktatásra

Felléptek ugyanakkor szakszervezeti képviselők is, akik főként a sztrájkjog fontosságát emelték ki beszédükben. A beszélőket időnként az Orbán, takarodj! skandálással szakítják félbe.

Mint ahogy arról korábban is beszámoltunk, Magyarországon a borzalmasan alulfinanszírozott oktatási rendszer állapota és a tanárok megalázóan alacsony fizetése, valamint magas munkaterhei miatt szeptember eleje óta folyamatosak zajlanak a tiltakozási akciók. Az oktatásért felelős belügyminisztérium a sztrájkoló oktatókat kirúgásokkal és figyelmeztetések osztásával próbálta megállítani, ami az elmúlt időszak jeleneteit elnézve csak további olaj volt a tűzre. A Telex több elemzést is készített a témában, ahol kiderült: az általános iskolai tanár vagy tanító fizetése messze elmarad a hasonló végzettséget igénylő többi szakma fizetési szintjétől, a különbség pedig néha többszörös.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!