Nem volt hajlandó koncertet adni az orosz megszállóknak, az életével fizetett ezért

2022. október 16. – 17:09

Másolás

Vágólapra másolva

Orosz katonák az otthonában végeztek Jurij Kerpatenko karmesterrel, a herszoni filharmonikusok vezetőjével. Jurij Kerpatenko karmester nem volt hajlandó részt venni egy koncerten, „amelyet a megszállók arra szántak, hogy demonstrálják az úgynevezett ”békés élet javulását„ Herszonban” – írta az ukrán kulturális minisztérium a Facebook-oldalán megjelentetett közleményében.

Az október 1-jei koncerten a Gileja kamarazenekar lépett volna fel, amelynek Kerpatenko volt a vezető karmestere, de ő „kategorikusan elutasította az együttműködést a megszállókkal” – áll a közleményben.

A karmester azt követően sem hagyta el Herszon városát, hogy azt megszállták az oroszok, de továbbra is rendszeresen hangot adott az inváziót kritizáló véleményének a közösségi médiában. Jurij Kerpatenko családja szerint a férfit gépfegyverrel ölték meg a katonák. A lakásában, az ajtón keresztül érte őt halálos találat.

A Guardian azt írja, hogy október elsejére terveztek egy koncertet Herszonban a megszálló erők annak jeleként, a fennhatóságuk alatt is garantált a hétköznapi élet békéje. A karmesternek a kamarazenekarával kellett volna fellépnie, de kategorikusan kijelentette, hogy nem hajlandó az agresszorral együttműködni.

Andrej Kurkov író, a Halál és a pingvin című regény szerzője a zenész halála kapcsán kijelentette: „Most Jurij Kerpatenko neve felkerül Ukrajna meggyilkolt művészeinek listájára. Egyre inkább úgy gondolom, hogy Oroszország nemcsak ukrán területeket akar elfoglalni, hanem szorgalmasan rombolja az ukrán identitást, amelynek fontos része az ukrán kultúra.”

Az ukrán és nemzetközi művészek elítélték a gyilkosságot. „Az, hogy Oroszország a művészekkel szemben a ‘teljesítsd vagy meghalsz’ politikát alkalmazza, nem újdonság. Ez több száz éves múltra tekint vissza” – mondta Dalia Sztasevszka finn-ukrán karmester, aki a múlt hónapban a londoni Albert Hallban vezényelt volna, de a királynő halála miatt lemondták a koncertet.

„Túl sok hallgatással találkoztam az orosz kollégák részéről” – mondta a karmester. „Itt lenne az ideje, hogy az orosz zenészek, különösen azok, akik külföldön élnek és dolgoznak, végre felemeljék a szavukat, és állást foglaljanak az orosz rezsim ukrajnai akciói ellen”. Két héttel ezelőtt Sztasevszka finnországi otthonából egy teherautónyi humanitárius segélyt vitt Lvivbe, mielőtt az INSO-Lviv zenekarral ukrán kortárs zenei koncertet adott volna.

„Tudjuk, hogy az orosz rezsim aktivistákra, újságírókra, művészekre, közösségi vezetőkre és mindenkire vadászik, aki kész ellenállni a megszállásnak” – hívta fel figyelmet a háborús bűnöket vizsgáló, díjnyertes ukrán írónő, Victoria Amelina.

„Mégis, még ha ismerjük is a jelenlegi mintát és a történelmet, nem szabad hozzászoknunk ahhoz, hogy újabb brutális gyilkosságokat fogadjunk el. Olyan emberek halálát hallgassuk el, aki okos, tehetséges, bátor ember volt, és egyetlen hibája a támadók szemében az volt, hogy ukrán volt”.


Párhuzamot vont Kerpatenko és Mykola Kulics ukrán drámaíró között, akiről azt a színházat nevezték el, ahol a karmester dolgozott.

„Kulicsot 1937. november 3-án, Szandarmok közelében 289 másik ukrán íróval, művésszel és értelmiségivel együtt lőtték le. Jurij Kerpatenkót 2022 októberében lőtték le otthonában, Herszonban” – mondta.

Az oroszok tette „színtiszta népirtás” volt – mondta Szemjon Bycskov karmester Párizsból, ahol a Cseh Filharmonikusok zeneigazgatójaként lépett fel. A szentpétervári születésű karmester fiatalon, az 1970-es években hagyta el Oroszországot.

„A tragikus irónia az, hogy az orosz kultúra felsőbbrendűségéről, humanizmusáról beszélnek” – mondta. „És itt meggyilkoltak valakit, aki valójában szépséget visz az emberek életébe. Ez undorító.”

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!