Jövő héten távozhat a brit miniszterelnök: Lizz Truss bukásáról beszélnek a konzervatívok

2022. október 16. – 11:53

Másolás

Vágólapra másolva

Liz Trussnak hat rövid hét alatt sikerült feldühítenie pártja minden szárnyát. A Politicónak nyilatkozó konzervatív politikusok egyetértenek abban, hogy a következő választásokon nem indulhat.

Nagy-Britannia legújabb miniszterelnöke, aki adócsökkentési és „növekedés, növekedés, növekedés” ígéretekkel nyerte meg a tory vezetési versenyt, péntekre a tory jobboldal támogatóit arra késztette, hogy dühös WhatsApp-üzeneteket küldjenek, amelyekben a társasági adóval kapcsolatos legutóbbi fordulatát sérelmezték, miközben a tervezett költségvetésből több pillér is összeomlott.

„Soha nem éltem át ilyen légkört, mint amilyen most van” – mondta egy veterán tory képviselő, aki Truss-t támogatta a vezetési versenyben. Egy másik képviselő, aki szintén a jelenlegi kormányfőt támogatta, azt mondta:

„Olyan érzés, mintha vége lenne. Azt hiszem, jövő héten már nem lesz ott.”

A tory képviselők elkezdték keresni a Truss leváltását célzó mechanizmusokat és a helyére a jelölteket. Bár a pártszabályok ezt bonyolulttá teszik, a játékszabályok megváltoztathatók, és Truss eltávolítása kapcsán az egyetlen kérdés az, hogy mikor fog ez megtörténni, nem pedig az, hogy megtörténik-e.

Bennfentesek szerint az egyetlen erőssége jelenleg az, hogy nincs nyilvánvaló utódja.

Liz Truss továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy nem lesz megszorítás, nem csökkenti a kiadásokat, miközben az adócsökkentés miatt 60 milliárd font hiányzik a költségvetésből. Már az IMF is bírálta Nagy-Britannia minibüdzséjét, pedig a Nemzetközi Valutaalap általában nem fogalmaz meg nyílt kritikát G7-es nagyhatalom gazdaságpolitikájával kapcsolatban.

Az IMF-bírálat és a tőzsdei reakciók miatt sok tory képviselő azzal fenyegette meg a miniszterelnököt, hogy ne szavazza meg a költségvetést. A konzervatív kormány 70 milliárd fontos hitel felvétellel akarja ellensúlyozni a korábban bejelentett adócsökkentés hatását, de ennek igen kellemetlen következményei lehetnek: elveszhet a bizalom.

Liz Trusst szeptember 6-án nevezték ki brit miniszterelnöknek, miután elődje, Boris Johnson botrányok sorozata miatt lemondott erről a tisztségről. A korábbi külügyminiszter Truss miniszterelnöksége első napján a kormány szinte minden fontos miniszterét leváltotta.

Truss a pénzügyminiszteri pozícióra régi szövetségesét, Kwasi Kwartenget nevezte ki, aki szeptember 26-án gigantikus, főleg a gazdagokat tehermentesítő adócsökkentési csomagot jelentett be. A hírre sem a szakértők, sem a lakosság, sem a tőzsde nem reagált jól, a brit font árfolyama azonnal bezuhant, és nem sokkal később a dollárral szemben történelmi mélypontot ért el.

Kwarteng már október 3-án visszakozott, ekkor bejelentette, kiveszik az adócsökkentési csomagból annak több elemét, köztük a legnagyobb jövedelműek adókulcsának csökkentését is. A lakosságot és a piacokat azonban ez sem nyugtatta meg, ezért Truss október 14-én pénteken végül menesztette Kwartenget.

A brit sajtó egy része azon spekulál, hogy a konzervatív párt veteránjainak ez az áldozat sem lesz elég, és az október 17-i héten lemondásra fogják felszólítani Trusst. Így gondolja Kwasi Kwarteng is, aki szerint Truss mindössze „néhány hét” túlélést vásárolt magának az ő leváltásával.

Az utóbbi hetek közvélemény-kutatásaiban az ellenzéki Munkáspárt támogatottsága 50 százalék körüli, a kormányzó Konzervatív Párt támogatottsága ugyanakkor 25 százalék környékére esett vissza. A következő választás 2024 végére várható.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!