Jövő héten távozhat a brit miniszterelnök: Lizz Truss bukásáról beszélnek a konzervatívok

2022. október 16. – 10:53

Másolás

Vágólapra másolva

Liz Trussnak hat rövid hét alatt sikerült feldühítenie pártja minden szárnyát. A Politicónak nyilatkozó konzervatív politikusok egyetértenek abban, hogy a következő választásokon nem indulhat.

Nagy-Britannia legújabb miniszterelnöke, aki adócsökkentési és „növekedés, növekedés, növekedés” ígéretekkel nyerte meg a tory vezetési versenyt, péntekre a tory jobboldal támogatóit arra késztette, hogy dühös WhatsApp-üzeneteket küldjenek, amelyekben a társasági adóval kapcsolatos legutóbbi fordulatát sérelmezték, miközben a tervezett költségvetésből több pillér is összeomlott.

„Soha nem éltem át ilyen légkört, mint amilyen most van” – mondta egy veterán tory képviselő, aki Truss-t támogatta a vezetési versenyben. Egy másik képviselő, aki szintén a jelenlegi kormányfőt támogatta, azt mondta:

„Olyan érzés, mintha vége lenne. Azt hiszem, jövő héten már nem lesz ott.”

A tory képviselők elkezdték keresni a Truss leváltását célzó mechanizmusokat és a helyére a jelölteket. Bár a pártszabályok ezt bonyolulttá teszik, a játékszabályok megváltoztathatók, és Truss eltávolítása kapcsán az egyetlen kérdés az, hogy mikor fog ez megtörténni, nem pedig az, hogy megtörténik-e.

Bennfentesek szerint az egyetlen erőssége jelenleg az, hogy nincs nyilvánvaló utódja.

Liz Truss továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy nem lesz megszorítás, nem csökkenti a kiadásokat, miközben az adócsökkentés miatt 60 milliárd font hiányzik a költségvetésből. Már az IMF is bírálta Nagy-Britannia minibüdzséjét, pedig a Nemzetközi Valutaalap általában nem fogalmaz meg nyílt kritikát G7-es nagyhatalom gazdaságpolitikájával kapcsolatban.

Az IMF-bírálat és a tőzsdei reakciók miatt sok tory képviselő azzal fenyegette meg a miniszterelnököt, hogy ne szavazza meg a költségvetést. A konzervatív kormány 70 milliárd fontos hitel felvétellel akarja ellensúlyozni a korábban bejelentett adócsökkentés hatását, de ennek igen kellemetlen következményei lehetnek: elveszhet a bizalom.

Liz Trusst szeptember 6-án nevezték ki brit miniszterelnöknek, miután elődje, Boris Johnson botrányok sorozata miatt lemondott erről a tisztségről. A korábbi külügyminiszter Truss miniszterelnöksége első napján a kormány szinte minden fontos miniszterét leváltotta.

Truss a pénzügyminiszteri pozícióra régi szövetségesét, Kwasi Kwartenget nevezte ki, aki szeptember 26-án gigantikus, főleg a gazdagokat tehermentesítő adócsökkentési csomagot jelentett be. A hírre sem a szakértők, sem a lakosság, sem a tőzsde nem reagált jól, a brit font árfolyama azonnal bezuhant, és nem sokkal később a dollárral szemben történelmi mélypontot ért el.

Kwarteng már október 3-án visszakozott, ekkor bejelentette, kiveszik az adócsökkentési csomagból annak több elemét, köztük a legnagyobb jövedelműek adókulcsának csökkentését is. A lakosságot és a piacokat azonban ez sem nyugtatta meg, ezért Truss október 14-én pénteken végül menesztette Kwartenget.

A brit sajtó egy része azon spekulál, hogy a konzervatív párt veteránjainak ez az áldozat sem lesz elég, és az október 17-i héten lemondásra fogják felszólítani Trusst. Így gondolja Kwasi Kwarteng is, aki szerint Truss mindössze „néhány hét” túlélést vásárolt magának az ő leváltásával.

Az utóbbi hetek közvélemény-kutatásaiban az ellenzéki Munkáspárt támogatottsága 50 százalék körüli, a kormányzó Konzervatív Párt támogatottsága ugyanakkor 25 százalék környékére esett vissza. A következő választás 2024 végére várható.