Elkezdődött a brazil elnökválasztás, akár már az első fordulóban megbukhat Bolsonaro

Legfontosabb

2022. október 2. – 15:44

frissítve

Elkezdődött a brazil elnökválasztás, akár már az első fordulóban megbukhat Bolsonaro
A baloldali Luiz Inácio Lula da Silva elnökjelöltet támogató szambaiskolák szeptemberi felvonulása Rio de Janeiróban – Fotó: Alexandre Loureiro / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap megkezdődött Brazíliában a négyévente tartott általános választás, melyen 156 millió brazil állampolgár járulhat az urnákhoz (valójában az elektromos szavazógépekhez), hogy leadja szavazatát. A választók többsége ráadásul minden bizonnyal ténylegesen le is fogja adni szavazatát, ugyanis Brazíliában a klasszikus latin-amerikai populizmus virágkorának emblematikus figurája, Getúlio Vargas elnök 1932-es választójogi reformja óta minden 18 és 70 közti írástudó állampolgár számára kötelező a szavazás, az analfabéták, a 16-17, illetve a 70-en felüli korosztály számára pedig opcionális.

A választás azért „általános”, mivel több latin-amerikai országhoz hasonlóan függetlenné válása után Brazília is az amerikai politikai intézményeket másolta le, így a választóknak egy lendülettel dönteniük kell az alsóházi képviselőkről, a szenátusi mandátumok harmadáról, a 26 tagállam kormányzójának személyéről és helyi közgyűlések összetételéről is. A nemzetközi közvélemény figyelme azonban elsősorban a szövetségi elnökválasztás első fordulójára összpontosul, melyből a két legerősebb jelölt jut tovább az október 30-i fordulóba – kivéve, ha az egyik jelölt már az első fordulóban begyűjti a szavazatok legalább 50 százalékát.

Lula első menetes győzelemre tör Bolsonaróval szemben

A választások előtti közvélemény-kutatások alapján könnyen lehet, hogy ez az egyszerűsített forgatókönyv valósul meg, és a hivatalban lévő elnök, a szélsőjobboldali Jair Bolsonaro már az első fordulóban elveszíti a versenyt a baloldali exelnökkel, a jogellenes elemei miatt utólag megsemmisített ítélet alapján rásózott börtönbüntetéséből visszatérő, már 76 éves Luiz Inácio Lula da Silvával (akit Brazíliáról lévén szó, természetesen mindenki csak Lulának hív) szemben. Ez a tett utoljára 1998-ban sikerült az akkori elnöknek, Fernando Henrique Cardosónak – éppen Lulával szemben.

Ugyan az elnökválasztáson a két meghatározó jelöltön kívül még Simone Nassar Tebet, illetve Ciro Ferreira Gomes személyében indul egy jobbközép és egy balközép-szociáldemokrata jelölt is, de 5-7 százalékosra mért támogatottságukkal nincs esélyük beleszólni a versengésbe.

A felmérések az elmúlt egy évben – amióta Lula hivatalosan is bejelentette indulását – lényegében változatlan előnyt mértek a baloldali politikus javára: miközben Bolsonaro támogatottsága a 32-38 százalék közti sávban liftezett, addig Lulát ritkán mérték 44 százalék alá, és támogatottsága jellemzően közelítette az 50 százalékot. Egy második forduló esetén (azért ez a forgatókönyv tűnik valószínűbbnek, ha egyik jelölt sem ér el 50 százalék plusz egy szavazatot vasárnap) a hivatalban lévő elnök számára ráadásul gondot jelenthet az is, hogy

a felmérések szerint Bolsonaro elutasítottsága már évek óta masszívan 50 százalék felett van, és nincs igazán jelentős választói tartaléka, melyet mozgósítani tud.

A kvázi kötelező szavazás miatt egyébként a mozgósítási faktor is kisebb szerepet játszik a választás kimenetelében, mint más demokráciákban – az elmúlt évtizedekben ritkán csökkent 80 százalék alá a részvételi arány. Lula ezzel szemben üzeneteiben és befolyásos politikusok meggyőzésén keresztül a kampány során tudatosan próbált középre, a rivális baloldali-centrista jelöltek választói felé nyitni.

Jair Bolsonaro a São Paulóban tartott kampányzáró motorosfelvonulás élén – Fotó: Rodrigo Paiva / Getty Images
Jair Bolsonaro a São Paulóban tartott kampányzáró motorosfelvonulás élén – Fotó: Rodrigo Paiva / Getty Images

Az elnökválasztás kimenetele Magyarországról nézve két szempontból lehet fontos. Egyfelől Bolsonaro a 2010-es évek nemzetközi jobboldali populizmusának egyik emblematikus figurája. A politikus éveken keresztül különösebb feltűnés és különösebb politikai befolyás nélkül gyalázta – egyfajta brazil Volner Jánosként – a nőket és melegeket, illetve méltatta szüntelenül a hazáját 1964 és 1985 között uraló, rossz emlékű katonai diktatúrát.

Azután 2018-ban a baloldali politikai elitet maga alá temető korrupciós botrányoknak, az álhírvideóit brazilok milliói arcába toló YouTube-algoritmusoknak, a brazil és nemzetközi nagytőkének, és a több tízmillió hívet mozgósító karizmatikus keresztény mozgalmaknak köszönhetően az ország élére került. Bolsonaro hamar Orbán Viktor természetes szövetségesévé vált, jellemző, hogy a magyar miniszterelnök egyike volt azon kevés állami vezetőnek (Marcelo Rebelo de Sousa portugál államfő és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök mellett), aki személyesen is részt vett a megválasztott politikus 2019 januári elnöki beiktatásán. Orbán egy nappal a szavazás kezdete előtt videóüzenetben fejezte ki támogatását Bolsonarónak, aki szerinte „a mai progresszív, liberális világuralom mellett is elég bátor volt ahhoz, hogy Brazíliát helyezze mindenek elé, és a Jóistent mindannyiunk fölé”.

De a magyar kormánnyal való ideológiai kapcsolatnál is fontosabb Bolsonaro környezetvédelemhez való hozzáállása. Az elnök ugyanis megveszekedett klímaszkeptikusként lényegében egy nemzetközi összeesküvésnek tartja az Amazonas-medence védelmére irányuló erőfeszítéseket. Bolsonaro soha nem rejtette véka alá, hogy ő nem a „Föld tüdeje”-ként, hanem egy kizárólag hazája gazdagodását szolgáló természeti erőforrásként tekint a túlnyomórészt Brazília területére eső régióra.

Épp ezért jelentősen gyengítette a brazil környezetvédelmi hatóságainak és az indián őslakosság – és az őslakosok élőhelyének – védelmére szakosodott kormányzati hatóság jogköreit,

informális úton megkönnyítette az illegális aranybányászatot, fakitermelést és legeltetést. A védett területeken megnövekedett gazdasági aktivitásnak köszönhetően 2018 óta Brazíliában több mint 30 ezer négyzetkilométernyi erdő tűnt el – az erdőirtás, az őslakosok elleni és a civil aktivisták elleni atrocitások összefüggéseiről a Territory című film mentén is írtunk.

Az Amazonas-medence pusztulása nemcsak a Bolsonaro-rendszer elleni nemzetközi felháborodást táplálja, de fontos eleme volt a választási kampánynak is. És bár Lula csak nagy általánosságban beszélt a Bolsonaro-féle dereguláció visszafordításáról, a törvények szigorúbb betartatásáról, hitelességét erősíti, hogy 2003 és 2010 közötti regnálása idején 70 százalékkal csökkent az erdőirtás.

Bolsonaro koronavírus-katasztrófája és a Lula-nosztalgia

Bolsonaro megítélésére talán még a környezetpusztításnál is jobban rányomja bélyegét a koronavírus-járvány alatt mutatott sokkprodukciója. Ahogy arról korábban részletesen írtam, a brazil elnökben egyesült a legsötétebb oltásellenesség, a gazdaság működőképességének emberéletek árán való fenntartásának cinikus (és hamis) számítása, a vakcinabeszerzéseket késleltető korrupció és egy állami vezetőhöz méltatlan acsarkodás, vádaskodás és türelmetlenség.

Mindez hozzájárult ahhoz, hogy a 221 milliós országban a hivatalos adatok szerint is csaknem 700 ezer halottat követelt a járvány. A brazil gazdaság azonban kezd kilábalni a koronavírus-járvány miatti mélyrepülésből, és ami politikai szempontból a legfontosabb: a globális infláció jelentette problémák ellenére – legalábbis a Gallup szeptember végén publikált felmérése alapján – a brazil választók alapvetően optimistán látják saját gazdasági kilátásaikat.

Azonban a gazdasági imázs területén Bolsonaro nem veheti fel a versenyt Lulával, hiszen utóbbi elnökségére esett Brazília – részben a Lula előtti elnökök pénzügyi szigorának is tulajdonított – gazdasági virágkora. A korábbi szakszervezeti vezető ráadásul óriási jelentőségű szociális és fejlesztési reformokkal igyekezett csökkenteni az óriási társadalmi és regionális különbségeket, milliókat emelve ki a mélyszegénységből. És

annak ellenére, hogy a Lula-korszak (mely patronáltja, Dilma Rouseff elnöksége végéig tartott) végére minden idők legnagyobb korrupciós ügye tett pontot, Brazíliában óriási politikai erőt jelent a Lula-nosztalgia.

Lula is a gazdasági és politikai szempontból kulcsfontosságú metropoliszban, São Paulóban tartotta kampányzáróját – Fotó: Alexandre Schneider / Getty Images
Lula is a gazdasági és politikai szempontból kulcsfontosságú metropoliszban, São Paulóban tartotta kampányzáróját – Fotó: Alexandre Schneider / Getty Images

Ahogy az sajnos ma már egyre több országra jellemző, a brazil elnökválasztás bizonyos szempontból magáról a demokráciáról is szól. Bolsonaro egész pályafutása során nyíltan hangoztatta demokratikus intézményekkel és eljárásokkal szembeni ellenszenvét (leginkább a katonai diktatúra méltatásán keresztül), és állandóan nyomása alatt tartja hazája választási hatóságait.

Donald Trump előző amerikai elnököt – ezen a téren is – utánozva hadjáratot indított a választásokon 1996 óta használt elektromos szavazógépek ellen, melyekről már évek óta hajtogatja, hogy fals eredményeket fognak 2022-ben kidobni, és emiatt fog veszíteni a választáson. Bolsonaro tavaly bepróbálkozott az egyébként 25 év alatt semmilyen problémát nem mutató elektronikus rendszer papíralapúra való visszaállításával, de próbálkozása lepattant a kongresszusról.

Azonban ez a kudarc is csak egy újabb réteggé vált a Bolsonaro által hangoztatott (az elnök meglehetősen népszerű politikai youtubernek is számít) sokrétű összeesküvés-elméletben, mely alapján

folyamatosan lebegteti egy esetleges veresége elismerését vagy el-nem-ismerését.

Bolsonaro agresszív, konteós habitusa, illetve a Bolsonaro-jelenséggel szembeni harcos ellenállás érthető módon rányomta a bélyegét a kampányra is, melyben a bolsonarista szimpatizánsok részéről több súlyos atrocitás történt – a nyáron például mi is megírtuk, hogy egy szolgálaton kívüli szélsőjobboldali rendőrtiszt egy Lula-párti aktivistát lőtt agyon annak születésnapi buliján.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!