Iran Human Rights: Több mint 30 tüntető halt meg eddig az iráni zavargásokban

2022. szeptember 22. – 20:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az iráni tüntetések hat nappal ezelőtti kezdete óta legalább 31 civil halt meg, derül ki az Iran Human Rights emberi jogi civil szervezet jelentéséből, írja a G4Media.

A nem kormányzati szervezet „sürgeti a nemzetközi közösséget, hogy reagáljon” és „akadályozza meg az iráni nép lemészárlását”.

Az állami televízió által közölt hivatalos adatok szerint 17 ember halt meg a hat napja tartó tüntetések során.

A 22 éves Mahsza Amini halálához vezető eseményeket világszerte elítélik, a nemzetközi civil szervezetek pedig elítélik a tüntetések „brutális” leverését is.

Joe Biden amerikai elnök szerdán New Yorkban, az ENSZ közgyűlésén szolidaritást vállalt az „iráni bátor nőkkel”.

Az északnyugat-iráni Kurdisztánból származó fiatal nőt szeptember 13-án tartóztatta le Teheránban „nem megfelelő ruházat viselése” miatt az erkölcsrendészet, az iszlám köztársaság szigorú öltözködési szabályainak betartatásával megbízott egység, amely szerint a nőknek el kell takarniuk a hajukat, és nem viselhetnek rövid, térd fölötti ruhát, szűk nadrágot vagy lyukas farmert.

Amini szeptember 16-án halt meg egy kórházban.

A The Guardian szerint Mahsza Amini brutális halála az elszámoltatás pillanatát hozhatja el Iránban, ahol egyes jelek szerint széles körű mozgalom bontakozik ki egy olyan állammal szemben, amely rendszeresen szélsőséges erőszakot követ el férfiak és nők ellen egyaránt.

Hat nappal azután, hogy Amini meghalt egy teheráni kórházban, az iráni fővárosban zajló tüntetések nem mutatják a csillapodás jeleit. A legtöbb tüntetés békésnek tűnik, de Irán kurd régiójában egyesek erőszakba torkolltak.

A jelek arra utalnak, hogy nagyszabású megmozdulás van készülőben: 2009 óta ez az első ilyen jellegű esemény. Akkor egy másik fiatal nő halála váltott ki napokig tartó, széles körű zavargásokat, amilyenre az 1979-es iszlám forradalom óta nem volt példa.

Neda Agha Soltan halála, melyet egy, a mellkasába fúródott golyó okozott, még ma is arról tanúskodik, hogy az iráni vezetés hogyan bánik a másként gondolkodókkal – és a nőkkel. Soltant 2009 júniusában egy mesterlövész lőtte le, miközben részt vett egy kormányellenes tüntetésen. A halála népfelkelést váltott ki, és egy időre leleplezte a régió egyik legelszántabb rendőrállamának törékenységét.

Alakítsd velünk a féléves Transtelexet!

Szeretnénk tudni, mit szerettek, mit hiányoltok a Transtelexről, és szívesen meghallgatnánk az építő jellegű kritikai észrevételeket is. Megköszönjük, ha egy kis időt szánsz rá: kérdőívünket itt töltheted ki!

A képek, amelyeken azt látták, hogy Aminit egy furgonba rángatják a vallási rendőrség tagjai, amiért helytelenül viselte a fejkendőjét, felidézték Soltan halálának emlékét, és ismét rávilágítottak arra, hogy egy olyan államban élnek, amelynek kormánya rendszeresen szélsőséges erőszakot követ el a vele szembeszálló férfiakkal és nőkkel szemben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!