Nem adott interjút Irán elnöke a CNN műsorvezetőjének, aki nem volt hajlandó fejkendőt viselni

2022. szeptember 22. – 22:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A CNN műsorvezetőjének, Christiane Amanpournak adott volna interjút az iráni elnök Ebrahim Raiszi. Azonban 40 perccel a kezdés előtt lemondta a beszélgetést, mert a műsorvezető nem volt hajlandó fejkendőt viselni. A történetekről később maga Christiane Amanpour számolt be saját Twitter-oldalán. Az iráni elnök az ENSZ Közgyűlésére érkezett az Egyesült Államokba.

Amanpour bejegyzéseiben az áll, hogy a stábjával hetekig készültek az interjúra. A teljes felszerelés és minden fordításhoz szükséges technikai eszköz készen állt a beszélgetéshez, mikor a kezdés előtt az iráni delegáció egyik tagja arra kérte Amanpourt, hogy viseljen fejkendőt a beszélgetés alatt, a szent Muharram és Safar hónapok iránti tiszteletből. Amanpour a kérést udvariasan visszautasította, és azzal magyarázta, hogy: „New Yorkban vagyunk, ahol sem törvény, sem hagyomány nem írja elő a fejkendő használatát” – áll a műsorvezető negyedik posztjában.

Majd azt is hozzáteszi, hogy korábban is készített már interjút iráni elnökökkel, eddig azonban még egyik sem kérte tőle azt, hogy viseljen fejkendőt, ha a beszélgetést Iránon kívül tartották.

Az iráni delegáció tagja ezek után közölte a műsorvezetővel, hogy mindez „tisztelet kérdése”, és az interjú nem fog megvalósulni, ha nem hajlandó fejkendőt viselni. „Így továbbálltunk, az interjú pedig elmaradt. Iránban folytatódnak a tüntetések, és embereket ölnek. Fontos lett volna beszélni Raiszi elnökkel” – zárja sorait a műsorvezető.

Az Amanpour által említett tüntetések hat napja tartanak Iránban. A kormányellenes demonstrációk kirobbantó oka egy 22 éves nő, Mahsza Amini halála volt. Aminit az erkölcsrendészet a múlt héten kedden őrizetbe vette, mert nem viselte az előírás szerint kötelező fejkendőt, a hidzsábot. Szemtanúk szerint a nőt a rendőrautóban megverték, majd kómába esett. A sajtóértesülések szerint pénteken halt meg.

A több napja tartó tüntetések a BBC szerint már nyolcvan települést érintenek, és legkevesebb tizenhét halálos áldozatuk van. Egy kurd emberjogi csoport további 450 sebesültről és 500 őrizetbe vételről is beszámolt, de ezt hivatalos forrás nem erősítette meg.

A BBC felidézi, hogy Ebrahim Raiszit tavaly választották meg Irán elnökének. Majd augusztusban ki is adott egy rendeletet arra vonatkozóan, hogy milyen további szigorítások, korlátozások fognak életbe lépni az országban. Ezek között szerepelt a térfigyelő kamerák bevezetése, amelyekkel megfigyelik és megbírságolják azokat a nőket, akik az előírásokkal ellentétben nem hordanak fejkendőt.

Valamint börtönbüntetést is kiszabhatnak minden olyan iráni állampolgárra, aki megkérdőjelezi a hidzsáb, vagyis a fejkendő viselésére vonatkozó szabályokat, és ezekkel kapcsolatos tartalmakat oszt meg az interneten. Az elnök által bevezetett új szabályok után a letartóztatások száma megugrott, és egyre több nő oszt meg magáról fejkendő nélküli fotót az interneten és a közösségimédia-oldalain is, különösen Mahsza Amini halála óta.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!