Ursula von der Leyen évértékelőjében a háborúról, az energiaválságról és a demokrácia védelméről beszélt

2022. szeptember 14. – 14:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen megtartotta évértékló beszédét, amelynek központjában Oroszország ukrajnai háborúja, és annak következményei álltak. Az Euronews összefoglalta az évértékelő legfontosabb kijelentéseit.

Von der Leyen világossá tette, hogy Európa továbbra is egységesen támogatja Ukrajnát, pénzzel és fegyverekkel is. Továbbá azt is hangsúlyozta, hogy érvényben maradnak az Oroszország elleni szankciók.

Ez háború az energiánk ellen, háború a gazdaságunk ellen, háború az értékeink ellen és háború a jövőnk ellen. Ez az autokrácia a demokrácia ellen – jelentette ki Von der Leyen.

A politikus hozzátette, megvan győződve róla, hogy a bátorság és a szolidaritás Putyin bukásához és Európa győzelméhez vezet majd.

Az ukrán népet hősként írta le, és elismerte, hogy az EU-nak hamarabb kellett volna reagálnia: „Amit megtanulhatunk ebből a háborúból az az, hogy hallgatnunk kellett volna azokra, akik ismerik Putyint” – mondta.

Ide sorolta Anna Politkovszkaját, a 2006-ban meggyilkolt orosz újságírónőt, az orosz újságírókat, akik bűnöket lepleztek le, és megölték őket a munkájuk miatt, az EU ukrán, moldovai és grúz barátait, a belarusz ellenzékieket, az EU-n belül pedig a balti államokat és Lengyelországot említette név szerint azok közül, „akik évek óta mondják, hogy Putyin nem áll meg”.

Az Ukrajnának nyújtott segítségről többek közt elmondta, hogy az „Európa együtt” kezdeményezés égisze alatt eddig több mint 19 milliárd euróval támogatták Ukrajnát. 100 millió eurót ad az EU az orosz támadásokban megsérült vagy romba dőlt több mint 70 iskola rehabilitációjára.

A háború európai polgárokra való hatásai voltak a második fontos pillére Von der Leyen beszédének, és ennek legfontosabb része az energiaválságra adott válaszlépések.

Az előttünk álló hónapok nem lesznek könnyűek. Sem azon családok számára, amelyek megélhetési gondokkal küzdenek, sem a vállalkozások számára, amelyekre nehéz döntések várnak, mondta von der Leyen

A bizottsági elnök hangsúlyozta, hogy a tét nagy, és nemcsak Ukrajna, hanem egész Európa, sőt az egész világ számára.

Az európai gáztározók feltöltöttsége 84 százalékos, de ez nem elég, tovább kell diverzifikálni az ellátási rendszert más partnerek bevonásával – hangsúlyozta. Oroszország helyett megbízható partnerek felé fordult az EU: az USA, Norvégia, Algéria és mások felé. Ennek köszönhetően mára már az unió teljes gázimportjának 9 százalékát adja Oroszország szemben a tavalyi 40 százalékkal.

Emellett szükség van arra is, hogy a tagállamok csökkentsék a villamosenergia-felhasználásukat, másrészről az energiacégek hirtelen jött nyereségéből a rászorulókat kell támogatni, hiszen a gázár például ma több mint tízszerese a világjárvány, egyre több család számára okoz gondot a számlák kifizetése.

A bizottsági elnök pozitív példaként hozta az Északi- és a Balti-tengernél bővített tengeri szélenergia-kapacitásokat, Európa legnagyobb napelemgyártő üzemét Szicíliában, mely hamarosan a legújabb generációs napelemeket fogja gyártani, és Észak-Németországot, ahol zöldhidrogénnel működnek a regionális vasutat.

Ennek kapcsán bejelentette, hogy új európai hidrogénbankot terveznek létrehozni, mely segíti majd a megújuló hidrogén uniós előállításának megsokszorozását és a hidrogénpiac kiépítését.

A legnagyobb tapsot akkor kapta a teremben ülő EP-képviselőktől, amikor a korrupció elleni küzdelemről és a jogállamiság védelméről beszélt.

Fel kell számolni a korrupciót a saját házunk táján, ha hitelesek akarunk lenni, mikor arra kérjük a tagjelölt országokat, hogy erősítsék meg a demokráciájukat.

Von der Leyen azt is elmondta, hogy az európai demokráciákat is meg kell erősíteni, miközben különböző támadások érik külföldi autokráciák felől, ennek egyik formája a dezinformáció. A hazugságok, melyeket terjesztenek, mérgező hatással vannak az európai demokráciákra, ezért jobban kell védeni az EU-t a rosszindulatú beavatkozásoktól.

Ennek érdekében a Bizottság elő fog terjeszteni egy demokráciavédelmi csomagot, mely feltárja a rejtett külföldi befolyást és a tisztességtelen finanszírozást is.

Nem fogjuk hagyni, hogy az autokráciák trójai falovakkal belülről támadják demokráciáinkat.

A politikus szerint sokan veszik magától értetődőnek a demokráciát, miközben azt látjuk, hogy minden egyes „küzdenünk kell a demokráciánkért”, meg kell védeni a külső fenyegetésektől és a belső korróziótól is.

Von der Leyen kiemelte, hogy a bizottság kötelessége és egyben legnemesebb feladata a jogállamiság védelme. Éppen ezért ragaszkodni fognak a továbbiakban az igazságszolgáltatás függetlenségéhez és „meg fogják védeni a költségvetést a kondicionalitási mechanizmus révén”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!