A Human Rights Watch szerint az oroszok erőszakkal deportálják az ukrán menekülőket, és illegálisan begyűjtik a biometrikus adataikat is

2022. szeptember 2. – 15:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz erők és az oroszbarát szakadárok arra kényszerítették a háború elől menekülő ukrán civileket, hogy Oroszországba menjenek, vagy az orosz hadsereg által megszállt területeken keressenek menedéket – áll a Human Rights Watch csütörtökön, szeptember 1-jén közzétett jelentésében. A nemzetközi szervezet szemtanúkkal készített interjúk, beszámolók alapján állította össze jelentését az oroszok által megszállt ukrán területeken ragadtakat és az Oroszország területére menekülőket ért atrocitásokról.

Oroszország 2022. február 24-i teljes körű ukrajnai inváziója óta az orosz fegyveres erők támogatásával fellépő hatóságok ukrán civileket – köztük a háború elől menekülőket – erőszakkal Ukrajna Oroszország által megszállt területeire vagy az Orosz Föderációba szállítottak, ami a háborús törvények súlyos megsértése, és háborús bűncselekménynek és potenciális emberiség elleni bűncselekménynek minősül. Az erőszakkal áthelyezettek közül sokan az ostromlott Mariupol kikötővárosból menekültek – olvasható a jelentésben.

A nemzetközi emberjogi szervezet tájékoztatása szerint az orosz hatóságok ukrán állampolgárok ezreit vetették alá az Oroszország által „szűrésnek” nevezett eljárásnak, a kötelező biztonsági átvilágítás egy formájának, amelynek során jellemzően összegyűjtötték a civilek biometrikus adatait, beleértve az ujjlenyomatokat is, megmotozták őket, átkutatták a személyes tárgyaikat és telefonjaikat, és kikérdezték őket politikai nézeteikről, valamint az ukrán kormányhoz és hadsereghez való viszonyulásukról.

Míg egyeseknél a várakozás csak néhány órát vett igénybe, sokaknak három naptól egy hónapig kellett várniuk a kihallgatásra az átvilágító központokban. Azokat, akik „megbuktak” az átvilágításon, családjaik szerint őrizetbe vették vagy teljesen eltűntek. Az ukrán civileket gyakorlatilag internálták, és sokan arról számoltak be, hogy túlzsúfolt és nyomorúságos körülmények között helyezték el őket, majd áttoloncolták az orosz fennhatóság alatt lévő területekre.

Ez a jelentés az ukrán civilek Mariupolból és a harkivi régióból Oroszországba és Ukrajna oroszok által megszállt területeire való erőszakos átszállítását dokumentálja. Ellentétben a katonákkal, akiket fogságba esésüket követően hadifogolyként kezelnek, és ellenséges területre szállíthatóak, a civilek erőszakos átszállítása a nemzetközi humanitárius jog, vagyis a háborús törvények értelmében tilos, és háborús bűncselekményként és emberiség elleni bűncselekményként büntethető. A jelentés leírja, hogy a menekülő ukrán civileket Oroszországba vagy az úgynevezett „Donyecki Népköztársaságba” (DNR), a donyecki régió oroszbarát fegyveres csoportok által ellenőrzött, jelenleg Oroszország által megszállt területére szállították.

Június 20-án Irina Verescsuk, Ukrajna miniszterelnök-helyettese volt az, aki felhívta a figyelmet arra, hogy már 1,2 millió ukrán állampolgárt vittek erőszakkal Oroszországba, köztük 240 ezer gyermeket.

Július végén az orosz hírügynökség (TASZSZ) úgy számolt be erről, hogy Ukrajnából több mint 2,8 millió ukrán érkezett az Orosz Föderációba, köztük 448 ezer gyermek. A jelentés szerint ezeknek az ukrán állampolgároknak mintegy fele a Donyecki vagy Luhanszki Népköztársaság útlevelével rendelkezett. Bár az Oroszországba önként menekülő vagy akaratuk ellenére elszállított ukrán civilek teljes száma továbbra is tisztázatlan, az világos, hogy tömeges, erőszakos és illegális deportálások zajlanak a háború kezdete óta.

A 71 oldalas jelentés, amely a két fő konfliktusövezetben, Mariupolban és Harkovban rekedt ukránok kényszer-kitelepítését dokumentálja, rámutat az orosz és oroszbarát hatóságok szisztematikus törekvéseire, hogy a menekülő embereket Moszkva és szövetségesei által ellenőrzött területre szállítsák.

Az ukrán civilektől begyűjtött beszámolókból kiderül: kész tények elé állították őket az orosz hatóságok, közölve, hogy nincs más választásuk, mint az oroszok által megszállt területeken maradni vagy Oroszországba menni, és „felejtsék el” az ukrán ellenőrzés alatt álló területre való távozást.

A Human Rights Watch 54, az orosz invázió elől menekülő ukránnal készített interjút. Sokan közülük vagy átmentek az orosz szűrőközpontokon és saját tapasztalataikról számoltak be, vagy az Oroszországba kényszerített családtagjaik, barátaik történetéről értesítették a nemzetközi szervezetet. A jelentésben szereplő interjúkban részt vevők közül összesen 18-an kerültek Oroszországba: 15-en Mariupol térségéből, egy donyecki, ketten pedig Harkovból. Tíz interjúalanynak az orosz hatóságok által létrehozott szűrőközpontokon kellett áthaladnia.

Egy másik, az egyesült államokbeli Yale Egyetem által közzétett jelentés legalább 21 szűrőközpontot azonosított a donyecki régió területén. A jelentésben bemutatott műholdfelvételek szerint az egyes szűrőközpontok közelében több tömegsír is látható.

Az amerikai külügyminisztérium által tartott sajtótájékoztatón több szakértő, élükön Matthew Steinhelferrel, a konfliktus- és stabilizációs műveletek hivataláért felelős amerikai helyettes államtitkárral, megerősítette, hogy az orosz adminisztráció tisztviselői figyelemmel kísérik és koordinálják az ukrán civilek átvilágítását és deportálását.

A Szabad Európa Románia kérdésére, hogy a megerősített szakértői információk elegendőek-e egy nemzetközi büntetőeljárás megalapozásához, Dr. Emma Gilligan, az amerikai külügyminisztérium szakértője azt mondta, hogy az orosz háborús bűnök dokumentálása még csak most kezdődik.

„Minden jelentés, beleértve a hazai jelentéseket is és a sajtóból származó információkat, arra utalnak, hogy az orosz elnöki adminisztráció figyelemmel kíséri és koordinálja a szűrési műveleteket. Ez még csak a kezdete annak, hogy megpróbáljuk felfogni, megérteni, hogy pontosan mi is történik, és aztán megőrizni a bizonyítékokat, hogy a további lépéseket is megtehessük” – mondta Gilligan.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!