Az Amnesty ukrajnai irodája nem teszi elérhetővé a szervezet Ukrajnát bíráló jelentését

2022. augusztus 5. – 18:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Amnesty International kitart azon vádja mellett, miszerint Ukrajna civileket veszélyeztet azzal, hogy az oroszok támadta lakott területeken hoz létre katonai bázisokat. Az Amnesty International álláspontja szerint az ukrán hadvezetés megsérti a nemzetközi jogot azzal, hogy lakott területen, például iskolákban és kórházakban alakítanak ki katonai bázisokat vagy helyeznek el fegyvereket. Jelentésükben azt írják hogy Donbasz, Harkiv és Mikolajiv környékén összesen 19 olyan települést találtak, ahol bizonyíthatóan ilyesmi történt.

A jogvédő szervezet jelentése dühös választ váltott ki Kijevből, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bírálta az Amnestyt, szerinte hamis egyenlőségjelet tesznek Ukrajna, mint az agresszió áldozata és az orosz megszállók közé, írja a Guardian.

Az Amnesty „teljes mellszélességgel kiáll a kutatásunk mellett” – közölte az AFP-vel Agnes Callamard, a szervezet főtitkára, hozzátéve:

„A megállapítások... kiterjedt vizsgálatok során összegyűjtött bizonyítékokon alapulnak, amelyekre ugyanazok a szigorú előírások és kellő gondossággal végzett eljárások vonatkoztak, mint az Amnesty International minden munkájára.”

Callamard ugyanakkor aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az ukrán kormány reakciója azzal a kockázattal jár, hogy ellehetetleníti a témáról folytatott fontos eszmecserét. Hozzátette, hogy az ukrán kormány nem válaszolt érdemben az Amnesty megállapításaira, és azt is hangsúlyozta, hogy a csoport több olyan jelentést is kiadott, amelyek dokumentálják az orosz erők által Ukrajnában elkövetett háborús bűncselekményeket.

Fotó: AFP
Fotó: AFP

Az Amnesty ukrajnai irodájának vezetője, Okszana Pokalcsuk szerint az Amnesty figyelmen kívül hagyta kérését, hogy ne tegyék közzé a jelentést. Hozzátette, hogy az Amnesty ukrajnai irodája nem fordítja le a jelentést ukrán nyelvre, és nem tölti fel az anyagot az ukrán honlapjára.

Callamard azt mondta, hogy jelenleg nem helyénvaló kommentálni a Pokalcsuk nyilatkozatában szereplő „pontatlanságokat”, de hangsúlyozta, hogy jelentése teljes belső felülvizsgálati folyamaton ment keresztül, ahol az Amnesty Ukrajna felvethette az esetleges aggályait.

Melinda Simmons, Nagy-Britannia ukrajnai nagykövete szintén bírálta az Amnestyt a Twitteren, mondván: „Ha Oroszország abbahagyná az ukrajnai inváziót, nem lenne veszély”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!