Olasz lapok azt pedzegetik, lehetett-e szerepük az oroszoknak a Draghi-kormány bukásában

2022. július 30. – 00:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A balközép Demokrata Párt és Matteo Renzi volt miniszterelnök is a parlament titkosszolgálatokért felelős bizottságának vizsgálatát sürgette, miután olasz lapok arról írtak, hogy Matteo Salvinival, a jobbpopulista Liga, és Silvio Berlusconival, a Forza Italia vezetőjével is kapcsolatba léphetett az orosz nagykövetség Mario Draghi kormányának bukása előtt.

A La Stampa csütörtökön írt arról, hogy információik szerint májusban az orosz nagykövetség egyik munkatársa arról érdeklődött Salvini egyik külpolitikai tanácsadójától, hogy tervezik-e visszahívni minisztereiket Draghi nemzeti egységkormányából.

Ez egybeeshetett azzal, hogy Salvini májusban kénytelen volt lefújni egy „békemissziót” Moszkvába, miután azzal vádolták, hogy kormányzati felhatalmazás nélkül készül párhuzamos diplomáciai akcióra, és az orosz nagykövetség fizette volna a moszkvai útját. A cikk szerint Salvini aztán orosz nyomásra léphetett ki a koalícióból, hogy megdöntsék a kormányt, és előrehozott választásokat tartsanak, írja az Euronews.

Matteo Salvini az olasz parlamentben 2022. július 20-án – Fotó: Andreas Solaro / AFP
Matteo Salvini az olasz parlamentben 2022. július 20-án – Fotó: Andreas Solaro / AFP

A La Repubblica pénteki cikke pedig arról írt, hogy Berlusconi aznap beszélt az orosz nagykövettel, amikor aztán megvonta pártja támogatását Draghi eredetileg hatpárti koalíciójától.

A válságmenedzser közgazdász azután nyújtotta be lemondását július közepén, hogy a baloldali populista Öt Csillag Mozgalom (M5S) kormánypárt kivonult a kabinet energiacsomagjáról tartott szenátusi szavazásról, ami egy bizalmi szavazásnak felelt meg. Salvini akkor nyilvánosan úgy vélte, hogy a kormánytöbbségnek vége. Sergio Mattarella államfő azonban elsőre nem fogadta el Draghi lemondását, és visszaküldte, hogy mérje fel a parlamenti erőviszonyokat.

Miközben Draghi többször is elmondta, hogy csak akkor folytatja, ha az összes addigi párt egységesen kiáll mögötte, a Liga „diszkontinuitást” követelt egy esetleges új megállapodás részeként. A párt egyik szenátora világossá tette, készek egy új kormányt támogatni, de annak az Öt Csillag Mozgalom nem lehet tagja. Ezt később Silvio Berlusconi jobbközép pártja, a Forza Italia is megerősítette. Végül a felsőházban tartott újabb bizalmi szavazást Draghi ugyan megnyerte, de a három fő koalíciós párt (Forza Italia, Liga, Öt Csillag Mozgalom) megtagadta a részvételt, és ezzel végleg felbomlott Draghi kormánya.

Az olasz lapok riportjairól beszámoló Politico szerint Salvini baloldali propagandának és a kampány kezdetéhez köthető sárdobálásnak minősítette a La Stampában megjelent állításokat. Szerinte az elkeseredett és megosztott baloldal „néhány ostoba szolgájával egyes szerkesztőségekben” azzal tölti az idejét, hogy olyan „fasisztákat, oroszokat és rasszistákat” keres, akik nem léteznek. Szerinte az előrehozott választáson majd eljön a változás.

Salvini azt is hangsúlyozta, hogy pártja a Nyugat oldalán áll a mostani konfliktusban. A Liga emellett azt állította, hogy az orosz diplomatával kapcsolatba lépett Antonio Capuano soha nem volt a párt tagja, csak időről időre tanácsokat adott nekik. Berlusconi szóvivője egyelőre nem reagált a megkeresésekre.

Luigi di Maio olasz külügyminiszter elítélte a történteket, szerinte Salvininek magyarázatot kell adnia az Oroszországhoz fűződő kapcsolataira. Az orosz nagykövetség nem kommentálta a lapokban megjelent híreket, de korábban tagadta, hogy beavatkozna az olasz belpolitikába.

Salvini és Berlusconi orosz kötődései is jól ismertek voltak korábban. Salvini Putyint ábrázoló pólót is viselt az Európai Parlamentben.

Az ukrajnai orosz invázió kezdete után Draghi az olasz gázfüggés ellenére támogatta az uniós szankciókat, fegyvereket küldött Ukrajnába és általában véve egy EU- és NATO-párti vonalat vitt. Kormányának bukásával azonban euroszkeptikus és oroszbarát jobboldali és szélsőjobboldali pártoknak esélyük lehet a többség megszerzésére a szeptember 25-i előrehozott választáson. Ugyanakkor a szélsőjobboldali, a felmérésekben legjobban álló Olasz Testvérek pártot vezető Giorgia Meloni korábban elítélte az orosz agressziót.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!