2,3 milliárd dollárt szán Joe Biden a klímaváltozás elleni küzdelemre

2022. július 21. – 10:38

frissítve

2,3 milliárd dollárt szán Joe Biden a klímaváltozás elleni küzdelemre
Joe Biden beszédet tart egy egykori szénerőmű közelében a klímaváltozás veszélyeire figyelmeztetve, július 20-án – Fotó: Joseph Prezioso / ANADOLU AGENCY / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

2,3 milliárd dolláros programot hirdetett meg Joe Biden a klímaváltozás elleni küzdelemhez. „A klímaváltozás a szó szoros értelmében fenyegetést jelent nemzetünkre és a világra nézve” – mondta szerdán az Egyesült Államok elnöke a Massachusettsben lévő Sommersetben, a város egykori szénerőművének közelében elmondott beszédében. „Polgáraink egészsége és a közösségünk a tét…cselekednünk kell” – idézte Bident a BBC.

Amerikai rezsicsökkentés

Az elnök által bejelentett programból épületek szigetelésének korszerűsítését, közműfejlesztést valósítanának meg, visszaszorítanák az áradásokat, valamint hozzájárulnának a rászoruló háztartások fűtési és hűtési költségeihez.

A klímaváltozás ugyanis mindkét szélsőséget reális közelségbe hozza: tavaly februárban Texasra köszöntött rendkívüli hideg – akkor hóval és mínusz 19 fokkal köszöntött be a tél a havat hírből sem ismerő államra, ahol a koronavírussal összevethető csapást jelentett a váratlan időjárás –, most pedig az Egyesült Államok két tucatnyi államában van érvényben hőségriadó.

A kormányzat a széndioxid-kibocsátás csökkentésének érdekében a Mexikói-öbölben szélerőművek építését tervezi.

Bár Biden éghajlati veszélyhelyzetről szólt, attól tartózkodott, hogy szövetségi szintű veszélyhelyzetet jelentsen be, amit viszont a környezetvédők szorgalmaznának.

Az elnökön nagy a nyomás, különösen, miután a nyugat-virginiai szenátor – az egyébként Bidenhez hasonlóan demokrata párti, bár annak konzervatívabb szárnyát képviselő Joe Manchin – bejelentette, hogy nem támogatja Biden klímavédelmi programját. A szenátor szerint az ugyanis tovább gerjesztené az egyre növekvő inflációt.

Biden szerint a klímaváltozás kezelését illetően a Szenátus „nem cselekszik úgy, ahogyan kellene”. Az elnöknek eddig is nehézségei voltak a klímavédelmi céljainak teljesítésével, noha hivatalba lépése után az első intézkedések között döntött arról, hogy az Egyesült Államok ismét csatlakozik a párizsi klímavédelmi egyezményhez, tavaly áprilisban pedig kitűzte, hogy országa 50 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását 2030-ra.

Emellett a glasgow-i klímakonferenciát ígéretet tett arra, hogy az Egyesült Államok 11,4 milliárd dollárt szán 2024-ig a fejlődő országoknak, hogy segítse őket a klímaváltozásra való felkészülésben. Eddig azonban mindössze egymilliárd dollárt tudott kiharcolni a törvényhozástól, ami alig harminc százalékkal több, mint amennyit elődja, a környezetvédelmet sokadrangú problémaként kezelő Donald Trump idején biztosított a kongresszus.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!