Afganisztáni földrengés: akadozik a mentés, miközben meghaladta az ezret a halottak száma

2022. június 23. – 09:50

frissítve

Afganisztáni földrengés: akadozik a mentés, miközben meghaladta az ezret a halottak száma
Fotó: MTI/EPA

Másolás

Vágólapra másolva

Ezer fölé nőtt a halottak száma és több mint ezerötszázan megsérültek abban a szerdai 5,9-es erősségű földrengésben, ami az afganisztáni Paktika tartományban történt.

A heves esőzések, hiányos erőforrások és a zord terep is akadályozza a mentőcsapatokat, Afganisztán délkeleti részén. A pusztítás a kommunikációs hálózatokat is súlyosan érinti: „Nem tudjuk elérni a területet – a hálózatok túl gyengék” – nyilatkozta a Reutersnek a tálibok szóvivője. A túlélők és a mentőegységek a BBC-nek a földrengés epicentruma közelében teljesen elpusztult falvakról, lerombolt utakról beszéltek.

„Június van, és az időjárásnak nem ilyennek kellene lennie. Jégeső és hó esett, ez nagyon megnehezítette a dolgokat”

– nyilatkozta a BBC-nek egy civilszervezet önkéntese.

A CNN beszámolója szerint a sérültek és a halottak száma is tovább nőhet, mivel a földrengés szerdán a kora hajnali órákban rázta meg az országot, amikor a családok még – az egyébként is gyenge szerkezettel rendelkező – házaikban aludtak. A rengés epicentruma Paktika tartományban, Hoszt városától 44 kilométerre volt. Erejére jellemző, hogy ötszáz kilométeres körzetben, még Indiában is lehetett érezni.

Az ENSZ információi szerint nagyjából kétezer ház semmisülhetett meg a földrengésben. Az éjszakát sokan menedékházakban vészelték át, miközben a mentőcsapatok zseblámpával keresték a túlélőket. A területre az ország minden tájáról érkeznek mentőegységek, a lehetőségek azonban korlátozottak, mivel korábban – a tálibok hatalomátvétele után – sok nemzetközi segélyszervezet kivonult az országból. A tálib kormány amellett, hogy a rengeteg erőforrást telepített a területre, nemzetközi segítséget is kért.

„Minden ország, nemzetközi szervezet, magánszemély és alapítvány nagylelkű támogatásért könyörgünk”

– írták szerdán.

A mostani pusztító erejű földrengés csak tetézi azokat a problémákat, amikkel az országnak szembe kell néznie. A konfliktusok és az aszály miatt, így is évek óta gazdasági válság fenyegetett. Ráadásul a tálib hatalomátvétel után befagyasztották az afgán devizatartalékokat, hogy megszakítsák az ország nemzetközi finanszírozását.

A néhány segélyszervezet, amelyik az országban maradt, minden erőforrást megpróbál mozgósítani, de ahogy a WHO egyik tisztviselője fogalmazott:

„Az erőforrások eleve túlterheltek, de nem csak ebben a régióban.”

Afganisztánban nem ritkák a földrengések, az elmúlt évtizedben több mint 7000 ember halt meg ilyen természeti katasztrófában. Legutóbb januárban, az ország nyugati részén zajló egymás utáni földrengések, több mint 20 ember halálát okozták.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!