Nyomasztó videó készült arról, hogy milyen videójátékot fejleszteni egy háború kellős közepén

2022. június 15. – 14:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A lassan négy hónapja tartó orosz-ukrán háborúnak számos hatása volt Ukrajnára, Oroszországra, sőt, az egész világra nézve, a következményei pedig az ukrán játékfejlesztőket is elérték. A S.T.A.L.K.E.R-szériával ismertté vált, kijevi székhelyű GSC Game World most rendhagyó fejlesztői naplóval jelentkezett, melyben azt mutatták be, milyen játékot fejleszteni egy háború kellős közepén.

A videóban bemutatják a kijevi iroda kiürítését, többen is bejelentkeznek, akik jelenleg légiriadók között dolgoznak, tágas terek helyett a fürdőszobájukból vagy egy folyosóról. Többen önkénteskednek szabadidejükben, és természetesen olyanok is vannak, akik beálltak a hadseregbe, és fegyverrel védik a hazájukat. Egy mariupoli származású animátor is megszólal a videóban, aki elmondása szerint a háború kezdete óta nem tudta felvenni a kapcsolatot a szétbombázott, majd elfoglalt városban élő szüleivel. A videót ide kattintva lehet megnézni.

Forrás: Xbox / YouTube
Forrás: Xbox / YouTube

A S.T.A.L.K.E.R, 2 – Heart of Chernobyl az elmúlt évek egyik legjobban várt játéka, a tavaly még idén április végére tervezett, majd januárban bő fél évvel eltolt megjelenést azonban természetesen felülírta a háború. A stúdió márciusban bejelentette, hogy átmenetileg leállítják a fejlesztést, és bár május végén ez újraindult egy újonnan létrehozott, prágai főhadiszállásról, 2023 előtt biztosan nem fog megjelenni a játék.

A háború egyébként alaposan megkavarta a videójátékos, esportos szektort is, a moszkvai székhelyű Team Spirit például emiatt tette át a székhelyét Belgrádba, nemrég pedig kizárták egy Dota 2-es kvalifikációs tornáról a konfliktus miatt Outsiders néven induló Virtus.prót, miután az egyik játékosuk Z-t rajzolt a térképre. Ivan ‘Pure’ Moszkalenko később bocsánatot kért, és azt állította, nem volt szándékos a dolog, a csapat azonban pár nappal később így is kirúgta őt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!