Konzervatív dzsembori Budapesten: Orbán meghirdette 12 pontját, és a főszónok elmondta, hogy a liberálisok az igazi rasszisták

2022. május 21. – 11:10

Konzervatív dzsembori Budapesten: Orbán meghirdette 12 pontját, és a főszónok elmondta, hogy a liberálisok az igazi rasszisták
Orbán Viktor beszél a CPAC Hungary nevű konzervatív összejövetelen 2022. május 19-én Budapesten – Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Európában először Magyarország ad otthont az amerikai Konzervatív Politikai Akció Konferenciának (CPAC), amelyből az elsőt 1974-ben tartották, ahol a későbbi elnök Ronald Reagan volt a fő szónok, ez a szerep most Orbán Viktornak jutott. A CPAC Hungary névre hallgató rendezvényre végül egyetlen amerikai nagyágyú sem jött el, maximum videón voltak hajlandók bejelentkezni, így tett például Donald Trump és Tucker Carlson is, utóbbié mindössze negyven másodpercig tartott. Az alábbiakban a rendezvény legfontosabb momentumait foglaljuk össze.

Az Alapjogokért Központ által konzervatív dzsemborinak nevezett találkozó fővendéke az a Candace Owens aki korábban Hitler nacionalizmusát állította szembe a veszélyes globalizmussal, de a putyinista retorika sem áll túl távol tőle. A teljesség igényét mellőzve a vendégek között megjelent még a volt cseh államfő, Vaclav Klaus, a brit euroszkeptikusok egykori arcaként ismert Nigel Farage, illetve Eduardo Bolsonaro, a brazil elnök fia pedig videóüzenetet küldött.

Vannak, akik egyáltalán nem tartják szerencsésnek az esemény megrendezését itt: a Guardiannek Richard Kraemer, a prágai Európai Értékek Biztonságpolitikai Központjának (EVCSP) elemzője azt mondta, szerinte az ukrajnai invázió után Magyarorország az orosz hírszerzés legfontosabb európai helyszíne lett (itt nem történtek kiutasítások).

Kraemer szerint jelenleg kb. ezer olyan orosz van ma Magyarországon, aki biztonsági szolgálattal áll kapcsolatban, ezzel szemben Washingtonban összesen 170 diplomata van. Kraemer a társszerzője az új EVCSP-jelentésnek, ami Orbán Viktor Magyarországot Oroszország és Kína Európát gyengítő proxyjaként jellemzi.

A képviselő szerint az ideérkező amerikai republikánusok könnyen az orosz hírszerzés célpontjaivá válhatnak, ezért zavarja is, hogy a CPAC szerinte ezzel az amerikai nemzetbiztonságot kockáztatja.

A konferenciát eredetileg a magyar választási kampány hajrájára időzítették, hogy egy héttel a voksolás előtt még jobban megtolják vele a Fidesz kampányszekerét. Az orosz–ukrán háború miatt azonban végül március 25–26-ról május 19–20-ra halasztották az eseményt. A konferenciát szervező Alapjogokért Központ 2013-as megalakulása óta „kutató-elemző központként” állami milliárdokból épül, és csak a 2022-es működésére kétmilliárd forintnyi közpénzt kapott. A kormányhoz ezer szálon kötődő think-tank főigazgatója Szánthó Miklós, aki a kormányzathoz közel álló médiumokat tömörítő KESMA vezetőjeként is ismerős lehet az olvasóknak.

Orbán: Az LMBTQ-propagandát megsemmisítettük, az ellenfeleink szándékát lelepleztük

„Én is tudom, hogy jobb beszédet érdemelnének, mint ami most következik” – vezette fel saját magát Orbán Viktor a CPAC Hungary nevű, konzervatívnak nevezett összejövetelen Budapesten csütörtökön. A miniszterelnök előtt Tucker Carlson, az amerikai Fox News rasszista megnyilvánulásairól és az elnökválasztás utáni dezinformációkról ismert műsorvezetője beszélt, Tóth Gabi a magyar Himnuszt, Vastag Csaba pedig az amerikai himnuszt énekelte. Orbán Viktor vezérszónoki minőségében 12 pontban mutatott utat a sikerességhez:

  1. A saját szabályaink szerint kell játszani! – győzni csak úgy lehet, ha nem fogadjuk el a mások által kínált megoldásokat és utat. Nem szabad, hogy bárkit eltántorítson, ha kígyót-békát kiabálnak az emberre, az a gyanús, ha külföldön nem tekintenek rá furcsa szemmel.
  2. Nemzeti konzervativizmus a belpolitikában – a nemzeti ügy nem belpolitika, de még csak nem is hagyomány része Orbán szerint, így támogatni kell az egyházakat és családokat, a választók oldalán kell maradni. Kiemelte, azért építették a kerítést a déli határon, mert a magyarok ezt várták tőle, ezt a közönség megtapsolta. A progresszívek gyenge pontja, hogy ők a vágyálmaikat akarják a társadalomra kényszeríteni, de az emberek nem szeretik a baloldali lázálmokat. Meg kell találni és be kell mutatni azokat a pontokat, ahol a baloldal elszakadt a valóságtól.
  3. Nemzeti érdek a külpolitikában – a progresszívek szerint a külpolitika az ideológiák csatája. Azonban Orbán szerint az elmúlt száz évben már legalább négy ilyen utolsó nagy csata volt, a konzervatívoknak azonban érdekalapú külpolitika kell. Kiemelte az ukrajnai háborút, ahol kimondta, hogy Oroszország az agresszor, elítéli a támadót, Ukrajnát segíti, azonban kiemelte, hogy a magyarokat az ukránok nem védik meg, az országot a honvédség és a NATO védi meg. Nem szabad felülni a szirénhangoknak a miniszterelnök szerint, a cél a béke helyreállítása kell legyen mindig.
  4. Legyen médiánk! – a progresszív baloldal őrültségeit Orbán szerint csak akkor lehet bemutatni, ha van média, ami segít ebben. A baloldalnak van médiája, az a baj, hogy a nyugati média a baloldali állásponthoz igazodik szerinte. Akik a riportereket tanították, azok is balosok voltak – mondta Orbán. A pártpolitikának és a sajtónak el kellene különülnie, azonban Nyugaton nem tartják be ezeket a szabályokat, a jobboldalnak pedig nincs olyan médiája, ami felvenné velük a versenyt, kivéve Tucker Carlsont. Orbán szerint Carlsonéhoz hasonló műsorok kellenek.
  5. Leplezd le az ellenfeleid szándékát! – tabudöntögetőnek is kell lenni Orbán szerint, ebben pedig Trump a legjobb. A holnap tabuit kell ledönteni – mondta. Mi ezt úgy csináljuk, hogy azelőtt napvilágra hozzuk, mire készül a baloldal, mielőtt megtennék – emelte ki a miniszterelnök. Pozitívumként említette az LMBTQ-propagandát, amit a jobboldal hozott nyilvánosságra, még azelőtt, hogy a baloldal megtehette volna, így máris védekezésre kényszerítették a baloldalt.
  6. Gazdaság – tudjuk, hogy a baloldal a gazdaságot elvont eszmék szerint működtetné, ez a jobboldalnak tilos – mondta. Szerinte csak olyan gazdaságpolitikát szabad csinálni, ami mindenkinek hasznos, úgy teszik, hogy annak is jó legyen, aki nem rájuk szavazott. Az emberek munkát akarnak, nem gazdasági elméleteket, az emberek előre akarnak jutni, jobb életet a gyermekeiknek – jelentette ki.
  7. Ne szorulj ki a szélére! – Orbán ezt azért emelte ki, mert szerinte a jobboldalon felütik a fejüket szélsőséges összeesküvéselméletek. A miniszterelnök azt mondta, az emberek ebből nem kérnek. Szerinte nincs különbség a jobb- és baloldali tudománytagadás között. Meg kell adni a természettudománynak, ami a természettudományé – jelentette ki. Az összeesküvés-elméletekben szerinte néha van igazság, de ezzel a szavazókat eltávolítják.
  8. Minden nap olvassunk! – furcsán hat, ezt ő is tudja, azonban Orbán szerint a könyveknél nincs jobb eszköz a bonyolult dolgok megértésére. Mint mondta, minden héten kijelöl egy napot, amikor csak olvas, ekkor keresi a baloldali hibákat, ha talál, lefordítja a politika nyelvére. Igaz, a spin doctor hasznos, de a problémát megérteni nekünk kell.
  9. Legyen hited! – Orbán szerint a hit hiánya veszélyes. Ha valaki nem hiszi, hogy egyszer felelnie kell tetteiért, akkor úgy érzi, bármit megtehet – mondta. Orbán ezért úgy érzi, bátorítani kell a fiatal generációt a hitre.
  10. Keress barátokat! – Orbán azt mondta, hogy a progresszív baloldal egységes, egymás hátát védik, a konzervatívok viszont a legkisebb ügyön is képesek összeveszni, majd csodálkoznak, ha bekerítik őket. Ha azonban a politikában akarnak boldogulni, akkor mindig azt kell keresni, hol vannak a közös pontok – jelentette ki.
  11. Építs közösségeket! – Nincsen konzervatív politikai siker működő közösségek nélkül, mondta Orbán. Szerinte minél magányosabbak az emberek, annál többen mennek a liberálisokhoz. Amit meg kell érteni, hogy a közösségekkel egy politikai entitásnak is rendelkeznie kell.
  12. Építs intézményeket! – a sikeres politikához szerinte intézményekre van szükség, legyen az bármilyen, csak a politika felől értelmezhető kell legyen, hiszen ezek generációkon keresztül az emberekkel maradnak, megújítják új ötleteikkel a politikát. Ha ezek elfogynak, elfogy a muníció és az ellenfelek két vállra fektetik a konzervatívokat.

Ezt követően Orbán Viktor kifejtette, hogy a legfontosabb küzdelem 2024-ben vár mindenkire, hiszen akkor itt európai parlamenti, a tengerentúlon pedig elnökválasztások lesznek, és nem csak Brüsszelben, de Washingtonban is győzni kell.

Trump üzenete

A rövid videóban Trump megköszönte az eseményt szervező Alapjogokért Központnak és az American Conservative Unionnak „a harcot”. Ezután arról beszélt, hogy nagyon közel áll Orbán Viktorhoz, aki

„egy nagyszerű vezető, egy igazi úriember, és nemrég hatalmas választási diadalt aratott”.

Trump hozzátette: „nagy megtiszteltetés volt számára”, hogy támogatásáról biztosíthatta a magyar miniszterelnököt. Megjegyezte, hogy nem mindennapi, hogy külföldi politikusokat biztosít a támogatásáról, de azért tett Orbánnal kivételt, mert ő „egy jó ember, és páratlan munkát végez a hazájáért”.

A korábbi amerikai elnök ezenkívül kijelentette, hogy szembe kell néznünk a legfontosabb gonddal, amely ma a világot – és az USA-t is – fenyegeti: a szocializmussal és a kommunizmussal.

Nem engedték be számos nagy amerikai lap újságíróját a CPAC Hungaryre

Az MTI, a közmédia, a Hír TV és egyéb kesmás újságírókat tárt karokkal fogadták a szervezők. Már csak amiatt is fura lett volna, ha nem így történik, mert az Alapjogokért Központ főigazgatója, Szánthó Miklós egyben a KESMA vezetője is.

Sok másik sajtótermék azonban nem járt sikerrel. Ezen leginkább a csak a konferencia miatt ideutazó amerikai újságírók akadtak ki, akik még nem ismerték eléggé a magyar sajtóviszonyokat.

A Vice azt írja, hogy a csütörtök reggel a Bálna előtt megjelent összes amerikai újságírótól megtagadták a belépést, noha azok hónapok óta próbáltak sajtóigazolványokat szerezni a konferenciára.

A Vice-on kívül a Rolling Stone, a Vox és a New Yorker újságíróit is elküldték, annak ellenére, hogy a konferencia amerikai társszervezője, az American Conservative Union (amely az „igazi” CPAC-et is szokta szervezni) korábban ígéretet tett arra, hogy ezek az újságírók be fognak jutni a konferenciára. Az ACU vezetői a helyszínen az Alapjogokért Központot okolták a belépés megtagadásáért.

Rajtuk kívül a Telex információi szerint a Reuters, valamint a Guardian és az Associated Press újságírói is hiába próbáltak sajtós belépési engedélyt szerezni, és bejutni az eseményre. A „nyugati sajtó” képviselői közül egyedül az AFP fotósának sikerült bejutnia értesüléseink szerint.

a konferencia második napjának „sztárvendége”, Candace Owens. A mindössze 33 éves Owens az Egyesült Államok egyik legismertebb jobboldali politikai influenszerének számít. A Twitteren 3,1, a Facebookon pedig 5,4 millió követője van.

Candace Owens a CPAC Hungary konferencián – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Candace Owens a CPAC Hungary konferencián – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Nincs problémája Hitlerrel és a fehér felsőbbrendűséggel

A republikánus aktivista felemelkedése egyáltalán nem mindennapi. Kezdjük ott, hogy nagyon sokáig egyáltalán nem vallott jobboldali nézeteket. A 2010-es évek első felében a Vogue magazinnál gyakornokoskodott, később marketingcéget vezetett, és egy olyan blogra írogatott, melyen mások tollából többek között olyan bejegyzések jelentek meg, melyek a Republikánus Pártot kritizálták, és Trumpon élcelődtek.

Ő főként életmód témában írt, például az anorexiával való küzdelméről, de született bejegyzése „A Girl Code bekaphatja: Ha akarom, lefeküdhetek az exeddel” címmel is. Egy írásban azonban Owens is kritizálta a Republikánus Párt jobbszárnyát, a Tea Partyt, aminek a (békés) halálát kívánta. Alig három évvel később Donald Trump már arról tweetelt, hogy Owens egy „nagy, konzervatív gondolkodó, akinek nagy hatása van a politikára”.

A pálfordulás azzal kezdődött, hogy Owens 2016-ban indítani akart egy weboldalt, ami a digitális lábnyomuk nyomon követésével leplezte volna le az internetes zaklatókat tervei szerint. A terv az online tér jobb- és baloldaláról is kritikákat váltott ki, azzal vádolták, hogy doxolni akarja az internetfelhasználókat, ezzel megsértve a magánéletüket. Végül Owens kritikusai pont az ő privát adatait kezdték el közzétenni válaszul, ami miatt az online szféra progresszív oldalát tette felelőssé. Ezzel pedig meg is találták egymást az online aktív jobboldaliakkal.

„Egyik napról a másikra lettem konzervatív... Rájöttem, hogy valójában a liberálisok a rasszisták. A liberálisok voltak a trollok”

– fogalmazott utólag Owens.

Innen pedig nem volt megállás, Owens szinte üstökösként ívelt felfelé a jobboldali online aktivisták és influenszerek között. Ehhez legfőképpen az járult hozzá, hogy fekete nőként élesen kritizált nőjogi és feketejogi mozgalmakat is, így a republikánusok minden egyes kellemetlen szituációban (főleg a rasszizmus és a fehér felsőbbrendűség kérdésében) rá tudtak mutogatni, hogy lám, vannak feketék, akiknek egyáltalán nincs semmi problémájuk a politikánkkal, az egész elégedetlenség a demokraták propagandája.

Megosztó, és gyakran felháborító kijelentéseit naphosszat lehetne sorolni. A teljesség igénye nélkül:

  • Owens szerint neki nem azért van problémája Hitlerrel mert nemzetiszocialista volt, hanem azért, mert globalista volt. „Ha Hitler csak naggyá akarta volna tenni Németországot, és csak azt akarta volna, hogy minden jól menjen, az rendben lett volna. A probléma az, hogy globalizálni akart, azt akarta, hogy mindenki német legyen”.
  • Szerinte a fehér felsőbbrendűség és a fehér nacionalizmus nem egy olyan probléma, ami ártana az amerikai fekete társadalomnak.
  • A Black Lives Matter tüntetőket állatokhoz hasonlította, akiket Soros György pénzel.
  • A Capitolium ostroma szerinte a demokraták összeesküvése volt, hogy így számoljanak le a republikánusokkal. Mint anno a nácik és a Reichstag felgyújtása.
  • Ezenkívül Owens harcosan oltásellenes, számos Coviddal kapcsolatos összeesküvés-elméletet terjeszt.
  • Tagadja, hogy az embereknek közük lenne a klímaváltozáshoz.
  • Néhány hónapja arról beszélt, hogy a holdra szállást csak megrendezték.
  • Ukrajna lerohanása után pedig az oroszok pártjára állt. Arról tweetelt, hogy „Russian Lives Matter”, valamint azt fejtegette, hogy Ukrajnát az oroszok hozták létre 1989-ben, olyan, hogy ukrán nép pedig nem is létezik. Ezt az orosz propagandagépezet is díjazta, úgyhogy Tucker Carlsonnal egyetemben őt is szerepeltetni kezdték az orosz médiában.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!