Az Európai Unió országai 44 milliárd eurót fizettek az orosz energiáért a háború kitörése óta

2022. április 28. – 09:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország 44 milliárd euróért adott el gázt, olajat és szenet az Európai Unió országainak a háború kezdete óta – derül ki az Energia és Tiszta Levegő Kutatóközpont (CREA) elemzéséből. A hajózási mozgások és szállítások elemzése alapján készült jelentés főbb megállapításai:

  • Április első három hetében 30 százalékkal csökkent az Oroszországból külföldi kikötőkbe irányuló nyersolajszállítmányok száma az invázió előtti, januári és februári adatokhoz képest.
  • Ugyanakkor a magasabb energiaárak miatt Oroszország bevételei még a szankciók és az exportkorlátozások ellenére is emelkedtek a tavalyi évhez képest.
  • A háború kezdete (2022. február 24.) óta 63 milliárd euró értékű fosszilis tüzelőanyagot exportáltak Oroszországból. Ennek 71 százalékát, mintegy 44 milliárd euró értékben az Európai Unió országai importálták.
  • Ez majdnem kétszerese a szokásos bevételüknek, ami 2021-ben nagyjából havi 12 milliárd euró volt, éves szinten pedig 140 milliárd euró.
  • A legnagyobb importőrök sorrendben: Németország (9,1 milliárd euró), Olaszország (6,9 milliárd euró), Kína (6,7 milliárd euró), Hollandia (5,6 milliárd euró), Törökország (4,1 milliárd euró) és Franciaország (3,8 milliárd euró).
  • Oroszország fosszilis tüzelőanyag-szállításainak negyede öt uniós kikötőbe érkezett: Rotterdam (Hollandia), Maasvlakte (Hollandia), Trieszt (Olaszország), Gdansk (Lengyelország) és Zeebrugge (Belgium).
  • A CREA adataiból kiderült, hogy számos nagyvállalat továbbra is nagy volumenű kereskedelmet folytat Oroszországgal, köztük a BP, a Shell és az ExxonMobil.
Vlagyimir Putyin az orosz gáz- és olajszektor helyzetéről szóló online konferencián április 14-én – Fotó: Mikhail Klimentyev / Sputnik / AFP
Vlagyimir Putyin az orosz gáz- és olajszektor helyzetéről szóló online konferencián április 14-én – Fotó: Mikhail Klimentyev / Sputnik / AFP

Lauri Myllyvirta, a CREA vezető elemzője szerint az energiaexportból származó pénz Putyin háborús erőfeszítéseit támogatja, és az egyetlen módja annak, hogy az hadigépezetét megbénítsák, a fosszilis tüzelőanyagoktól való gyors eltávolodás lenne „A fosszilis tüzelőanyagok exportja Putyin rezsimjének és sok más lator államnak az egyik fő támogatója” – mondta. „A folyamatos energiaimport az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók legfőbb hiányossága. Mindenki, aki ezeket a fosszilis tüzelőanyagokat vásárolja, bűnrészes az orosz hadsereg által elkövetett szörnyűségekben, a nemzetközi jog megsértésében” – tette hozzá.

(Guardian, 444)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!