Ki gondolta volna, hogy 2022-ben megszületik egy jelkép, amit a horogkereszthez hasonlítanak

Legfontosabb

2022. április 18. – 09:22

frissítve

Ki gondolta volna, hogy 2022-ben megszületik egy jelkép, amit a horogkereszthez hasonlítanak
Illusztráció: Fillér Máté / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Ruszlán nyolc éve figyeli nonstop ezt (az orosz katonai mozgásokat), és fogalma sincs, mik ezek, sosem látott még ilyet. Szóval, a legrosszabbat feltételezem”.

Aric Toler, a Bellingcat nemzetközi oknyomozó portál munkatársa twittelte ezt ki február 20-án a kollégájáról, miután a közösségi médiát elárasztották a Z betűvel megfestett, ukrán határ közelében sorakozó orosz katonai járművek, és fogalma sem volt senkinek, hogy mit látunk a videókon és a képeken.

A betűk miatt akkoriban Zorro-osztagnak is gúnyolt csapatokat látva mindenki találgatott, főleg, hogy a Z betű nem létezik a cirill ábécében, a hangot a „з” betű jelöli. Volt, aki arra gondolt, hogy a megfestéssel jelzik, hogy a járművek készen állnak a mozgásra, fel vannak szerelve és töltve. Mások szerint a betű az orosz légiegységeknek jelezhetett, hogy ne bombázzák a saját járműveiket. Az általánosabb katonai megfejtés szerint ez a megkülönböztető jelzése volt a csapatoknak, amelyeknek valamilyen konkrét feladatuk lesz a jövőben.

A háborút négy nap múlva elindította Oroszország. Egészen pontosan azóta sem derült ki, hogy miért pont Z, annyi biztos, hogy egyike azoknak a jeleknek, amelyeket az orosz hadsereg használ – egyebek mellett a bekeretezett Z, a V és az O mellett. Azóta azt láthattuk, hogy a Z betűs egységek délkeletről támadtak a Krímből és Rosztov felől, a bekeretezett Z-sek Harkiv felé mentek, a V a kijevi régió felé nyomult északnyugatról, az O pedig északkeletről.

A nyugati sajtó találgatásaira, a médián végigfutó képekre az orosz propaganda direkt rájátszott: az orosz védelmi minisztérium az Instagramon Z-vel kezdődő üzeneteket posztolt (Za Pobedu, Za Mir, Za Pravdu, Za Rossziju – A győzelemért, A békéért, Az igazságért, Oroszországért).

Orosz újságok és orosz cégek kiemelték a betűt a nevükben, a Russia Today, az orosz állami média nemzetközi tévécsatornája is terjesztette a jelképet. Óriásplakátokra került a betű, egyenpulóvereket gyártottak látványos kiállásokhoz, fiatalok flashmobszerűen táncoltak Z-s köpenyben, gyerekhospice-ban állították alakzatba a beteg gyerekeket, pólókon, matricákon lehetett megvenni és terjeszteni a Z-t, amit gyakran az orosz hadsereg szimbólumából, a fekete-narancs Szent György-szalagból rajzoltak vagy formáltak meg.

A Z szimbólummá vált, az oroszok háborújának szimbólumává.

Nagy port kavart Ivan Kuljak tornász Z-betűs dobogóra állása március 5-én, és Magyarországon is volt verekedés Z betű miatt.

Ahogy az oroszoknál a „különleges katonai művelet” támogatásának betűje lett a Z, a Nyugat szemében egy megengedhetetlen, megszálló háború szimbólumává vált, és rengeteg helyen elkezdték betiltani, eltüntetni a szándékoltan jelképszerű használatát.

A náci múlttal küzdő németektől a fenyegetett kelet-európai régióig

Németországban Bajorország és Alsó-Szászország szövetségi tartományok már betiltották a szimbólumot, aki nyilvánosan, illetve demonstráción használja, az három év börtönt vagy pénzbüntetést kaphat. Rajtuk kívül három másik tartományban is felmerült a tiltás, sőt, akár az egész országban betilthatják a Z betű szimbólumként való használatát a belügyminiszter közlése szerint.

Az Észak-Rajna Vesztfália-i Herford városában nem adnak ki többet olyan rendszámot, amelyben kombináció nélkül, önmagában áll a Z betű (azaz nem lesz HF-Z rendszám), és Minden-Lübbecke járás is fontolgatja a döntést. A németeknél egyébként a náci időket felidéző SS és a KZ betűkombinációs rendszámok is tiltottak.

Háborúellenes tüntetés a németországi Brandenburgban – Fotó: Frank Hammerschmidt / picture alliance / Getty Images
Háborúellenes tüntetés a németországi Brandenburgban – Fotó: Frank Hammerschmidt / picture alliance / Getty Images

Lettországban is betiltották a Z és a V szimbólumok használatát, a pénzbüntetés 350 euró (kb. 131 ezer forint) is lehet magánszemélyeknél, és 2900 euró a cégeknél. Tilos emellett bármiféle gyülekezés a szovjet emlékművek 200 méteres körzetében.

A litván parlament a Szent György-szalagot és a Z szimbólumot is egy polcra helyezné a náci és a kommunista jelképekkel, és 300-700 euróra tervezi büntetni ezek használatát, sőt, két minisztérium még ezt is bővítené egy új javaslattal, miszerint nem is tételes lista lenne, hanem általánosságban mindent tiltanának, ami háborús bűnöket, totalitárius államokat, emberiesség elleni bűnöket szimbolizál,

azaz az újabb és újabb, a háborúban felbukkanó szimbólumok is ide tartoznának.

A lengyel parlament óriási többséggel fogadta el a Z betiltását is tartalmazó törvényt, 460 képviselőből 445 szavazott igennel. A törvény elsősorban az orosz szén importjának tilalmáról és az oroszokhoz kapcsolható vagyonok befagyasztásáról szól, de része az inváziót propagáló szimbólumok tiltása is. A törvényt még a szenátusnak is el kell fogadnia, majd Andrzej Duda elnöknek is alá kell írnia.

Csehországban egy iránymutatás készül a hatóságoknak a belügyminisztériumban, hogy hogyan kell kezelni a Z szimbólum használatát. Az országban már tucatnyi eljárás indult a Z miatt, egyelőre jogászok vizsgálódnak, és sajtóhírek szerint arra hajlanak, hogy horogkereszttel kellene egyenértékűnek tekinteni a Z-t. Ám mivel a jelkép új és nem hivatalos, ráadásul a cseh törvényekben nincs tételes felsorolás a tiltott jelképekről, így egyelőre nem tudni, hogyan alakulnak az ügyek.

A szlovákoknál az egyik liberális ellenzéki párt, a Szabadság és Szolidaritás vetett fel hasonló javaslatot, de ott nem született döntés róla.

A jelképet betiltotta Moldova, és tilos feltenni a Z szimbólumot az autókra Kazahsztánban és Kirgizisztánban.

Ukrajna minden országtól kéri a betiltást, március végén a külügyminiszter, Dmitro Kuleba twittelte ki a követelést, azzal érvelve, hogy a barbarizmus nyílt támogatása nem megengedhető. Ukrajna dublini nagykövete is a napokban háborodott fel egy írországi felvonuláson, amelyen orosz zászlókkal, Z betűkkel vonultak a háborút támogatva.

Biztosító, videójáték, telefon

A magánszektorban is sorjáznak az állásfoglalások és döntések:

  • A Zurich Insurance biztosító a közösségi médiában nem használja tovább a Z betűs logóját
  • A Zorro jogtulajdonosa, a Zorro Inc. közleményt adott ki, melyben elítélik bármiféle összekapcsolását „Putyin értelmetlen háborújának” és Zorro karakterének.
  • A Blizzard szoftvercég csendben átszabta az Overwatch nevű játék egyik karakterének, Zaryának a ruháját, és levette róla a Z betűt, de nyilatkozatot nem adott ki róla, a játékosok vették észre a változást.
  • A Samsung a hajtogatható készülékeket jelző Z sorozat betűjét dobta el a balti államokban.
  • Az Amazonon egy ideig kapható volt Z betűs katonai póló, aztán az amerikai kereskedőóriás leszedte a webshopjából ezeket a termékeket.
  • A Wordpress.org eltávolította a Zamir nevű plugint, amelyet egy orosz fejlesztő készített, és amely a Z betűt írja ki a platformon.

Magyarországon egyelőre nem merült fel a szimbólum betiltása, és magáncégek ilyen irányú döntéséről sincs hír.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!