EBESZ Ukrajnában: 500 000 ukrán civilt deportáltak erőszakkal az oroszok

2022. április 16. – 10:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Emberiség elleni bűncselekménynek minősülhet az, amit Oroszország Ukrajnában tett.

Missziós csapatot küldött az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Ukrajnába, akik háborús bűnökről és 500 000 ukrán civil erőszakos deportálásáról tettek közzé jelentést - írja a Szabad Európa Románia.

Bár az EBESZ küldöttsége nem tudott minden nemzetközi humanitárius jog megsértésével kapcsolatos állításnak részletesen utánajárni, és bizonyos incidensekkel kapcsolatos háborús bűncselekményeket azonosítani, az Ukrajnában tartózkodó három EBESZ-tag szerint egyértelmű jeleket találtak a nemzetközi humanitárius jog orosz erők általi megsértéséről.

Az oroszok olyan alapvető emberi jogokat is megsértettek, mint az élethez való jog, a kínzás és más embertelen és megalázó bánásmód és büntetés tilalma, amelyeket különösen Oroszország tényleges ellenőrzése alatt álló területeken vagy entitásokon követnek el. A konfliktus kezdete óta több bizonyítékot is gyűjtöttek arra nézve, hogy az oroszok célzott gyilkosságokat, civileket, újságírókat és helyi köztisztviselőket raboltak el. Ugyanakkor számos támadást hajtottak végre kórházak, házak és lakóépületek, kulturális ingatlanok, iskolák, víz- és villamosenergia-infrastruktúra ellen. Több tízezer épületet rongáltak meg vagy romboltak le, ami közvetlen és közvetett katasztrofális következményekkel jár a civilekre nézve. Az erőszakos cselekmények és maga a támadás, így szerintük emberiség elleni bűncselekménynek minősülhet.

S bár a háború Ukrajna minden lakosát érinti, különösen negatív hatást gyakorol a kiszolgáltatott csoportokhoz tartozó emberekre, például a nőkre, a gyermekekre, az idősekre vagy a fogyatékkal élőkre.

Az EBESZ küldöttsége csak a vizsgálatainak hivatalos lezárása és az orosz erők kivonulása után kapott információt arra nézve, hogy a Kijev közeli településeken, az orosz megszállás során, nagy számban végeztek ki civileket például Bucsa külvárosában.

„Ha Oroszország eleget tett volna nemzetközi kötelezettségeinek, a védett épületek, mint a kórházak, és a megölt és megsebesült civilek száma lényegesen alacsonyabb lett volna” – írták az EBESZ képviselői, különös tekintettel Mariupol kikötővárosra, ahol a civileket ostromolták és megfosztották mind a túléléshez szükséges, mind a kiürítés lehetőségétől.

A jelentés alapját képezheti más nemzetközi nyomozásoknak, beleértve a megszálló Oroszország ellen indított pereket, de politikai elszámoltathatóságát is.


A misszió számos információt kapott hivatalos forrásokból és ukrán civil szervezetektől, valamint magánszemélyektől a közösségi hálózatokon a megszállt területekről Oroszországba történő kényszerű deportálásokról.

Az ukrán parlament emberi jogi szószólója, Ludmila Denisova szerint 500 000 civilt deportáltak Ukrajnából Oroszországba, és mindannyiukat erőszakkal telepítették ki: először néhány oroszországi szűrőtáborba az ukrán határ közelében, majd néhányukat Szahalin szigetére. Oroszország többször is azzal vádolta Ukrajnát, hogy erőszakkal evakuálta állampolgárait Oroszországba, és azt állította, hogy március közepéig közel 300 000 ember érkezett Oroszországba, illetve tagadta azokat az állításokat, amelyek szerint az orosz hadsereg erőszakkal deportálta az ukrán állampolgárokat Oroszországba.

A deportálásokat azonban az oroszok hajtották végre vagy kényszerítettek ki, többek között azzal, hogy olyan környezetet teremtettek, amelyben a civileknek nem volt más választása, mint Oroszországba távozni, ami minden esetben sérti a nemzetközi emberi jogokat és háborús bűncselekménynek minősül, jelentették ki a jelentés írói.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!