Zelenszkij: Ukrajna hajlandó kompromisszumokról tárgyalni, de a „nácimentesítés” érthetetlen felvetés

2022. március 28. – 02:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap a háború kezdete óta először ült le három orosz médium képviselőjével egy interjúra. Az ellenzékinek számító Medúza főszerkesztője, Ivan Kolpakov és a Dozsgy Tv főszerkesztője, Tyihon Dzjadko mellett a Kommerszant tudósítója, Vlagyimir Szolovjov is beszélgethetett az ukrán elnökkel, több mint másfél órát.

Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság, a Roszkomnadzor közleményben figyelmeztette az orosz hírügynökségeket, hogy ne terjesszék az interjút, mert következményei lesznek. Az interjút itt lehet megtekinteni jórészt angol felirattal.

Az egyik fontos téma Mariupol városának ostroma volt. Zelenszkij szerint az oroszok teljesen bekerítették a várost, és nem engednek senkit se ki, se be. Ennek következtében Mariupolban fogy az élelem, a víz és a gyógyszerek, a segélyt szállító kocsikat pedig lelövik az orosz csapatok. Az ukrán elnök humanitárius katasztrófának nevezte a jelenlegi állapotot.

Zelenszkij szerint születtek ugyan megállapodások arról, hogy az oroszok engedik Ukrajna irányába távozni a civileket, mégis olyan hírek jönnek Mariupolból, hogy a város lakóit erőszakkal Oroszországba deportálják. A gyerekeket is elviszik a városból, nem tudni, hogy hová, ahogy azt se, hogy a szüleikkel együtt deportálják-e őket – állította az ukrán elnök, aki szerint eddig több mint kétezer gyereket „loptak el” az oroszok. Az ezzel kapcsolatos állítások hitelessége egyelőre kérdéses, ugyanakkor a CNN szerint egy oroszbarát szeparatista vasárnap arról beszélt, hogy naponta mintegy 1700 embert „menekítenek” Oroszországba Mariupolból és más városokból.

Zelenszkij elmondása szerint az orosz és ukrán emberek holttestei halomban hevernek Mariupolban. Állítása szerint az oroszok nem szedik fel saját embereik holttestét, és azt sem engedik, hogy az ukránok felszedjék saját sebesültjeiket és halottaikat – írja Bianna Golodryga, a CNN elemzője. Zelenszkij azt mondta: azért is ijesztő ez számára, mert nem tudja, hogy ha mások halottaival így bánnak az oroszok, akkor a sajátjaikat hogyan kezelik.

„Még az elhullott macskával és kutyával se teszel ilyet. (…) Nem értem, hogy mit gondolnak az emberek, és mit gondolhatnak ezeknek az srácoknak a szülei” – mondta Zelenszkij.

Az orosz emberekhez való hozzáállásáról is kérdezték az államfőt. „Mélyen csalódtam az oroszok nagy részében, akik számos különböző okból támogatják a háborút” – mondta. Szerinte a propaganda, amellett, hogy a tényleg sokakat elvakít, egy ürügy a nemtörődömségre, és a hamis hírek ellenére is tudniuk kellene az embereknek, hogy a háború semmi jót nem hozhat. Amellett se lehet szó nélkül elmenni, hogy a háborút nyolc év állandó feszültség előzte meg, és nem egyetlen támadásról van szó – mondta.

Az orosz és ukrán katonai veszteségekkel kapcsolatban az egyik újságíró rákérdezett, hogy miért születnek a két oldalon jelentős eltérések az erre vonatkozó becslésekben, illetve hogy Zelenszkij milyen forrás alapján jelenti ki, hogy hány orosz katona esett el Ukrajnában. Zelenszkij erre azt válaszolta, hogy rendszeresen keresi egymást a két ország azzal kapcsolatban, hogy hadifoglyokat cseréljen, és ilyenkor nem hamis számadatok birtokában tárgyalnak.

A két fél között zajló tárgyalásokkal kapcsolatban fontos kijelentés volt még, hogy Ukrajna hajlandó kompromisszumra Donbasz régió státuszát illetően egy esetleges békemegállapodás részeként. Zelenszkij azt is említette: készek arra, hogy Ukrajna semleges státuszáról beszéljenek az orosz féllel. Az ukrán elnök ezt a kérdést népszavazás formájában vitatná meg az ukrán néppel, mielőtt bekerülne az oroszokkal kötött lehetséges békemegállapodásba. Az is feltétel, hogy ezt a státuszt, ami a nukleáris fegyverektől való tartózkodást is magában foglalja, egy harmadik félnek kellene garantálnia.

Zelenszkij arról a kérdésről nem hajlandó beszélni, hogy Ukrajnát demilitarizálják. Ahogy azt is kategorikusan elutasította, hogy az ukrán delegáció úgy üljön le tárgyalni az orosz féllel, hogy az csak Ukrajna „nácimentesítésről” hajlandó beszélni. „Egyáltalán nem ülünk le az asztalhoz, ha csak ”demilitarizálásról„ vagy »nácimentesítésről« beszélünk. Számomra ezek teljesen érthetetlen dolgok” – mondta Zelenszkij, aki egyébként zsidó származású. Hozzátette: volt már olyan találkozó, amelyen az ukrán fél javasolta oroszországi kollégáinak, hogy ne használják ezeket a kifejezéseket, de az erről folyó beszélgetés „nem bizonyult érdeminek”.

Zelenszkij elmondta: szinte biztos abban, hogy Putyin egészen más fogadtatásra számított Ukrajnában, lényegében egy győzedelmeskedő bevonulást képzelt el. „Azt hiszem azt mondták neki, hogy virággal és mosollyal várunk benneteket, oroszokat…” – mondta, hozzátéve, hogy az ő támogatottságával se lehetett tisztában az orosz elnök. Azt mondta, hogy még vicces is lehetne az elképzelés, ha nem lenne olyan tragikus a jelenlegi helyzet.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!