Katonatemetés, orosz drón és magyar miniszterelnök az ukrajnai háború huszonhetedik napján

2022. március 22. – 22:40

frissítve

Katonatemetés, orosz drón és magyar miniszterelnök az ukrajnai háború huszonhetedik napján
Szmercs rakéta a Mikolajiv külterületén lévő Miskove temetőben – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Ez a háború megnyerhetetlen, de globális éhínséget is okozhat, mondta kedden az ENSZ főtitkára, António Guterres, aki többek között az alábbi szavakkal igyekezett sürgetni a béketárgyalásokat:

„Még ha Mariupol el is esik, Ukrajnát nem lehet városról városra, utcáról utcára, házról házra meghódítani. Mindennek egyetlen eredménye még több szenvedés, még több pusztítás és még több borzalom, ameddig a szem ellát.”

Mariupol ostroma egyébként továbbra is tart. Sőt, amerikai források szerint már az Azovi-tengerről, orosz hadihajókról is lövik a második világháborús állapotokat idéző várost, ahol kedden egy óvóhelyen tartottak esküvőt.

A frontvonalak Ukrajnában megmerevedtek, a háború kezdete óta közel ezer épület semmisült meg Harkivban, és Kijev bekerítése sem halad. A pusztító háború elől már 3,5 millió ember menekült külföldre Ukrajnából, a háború civil halottjainak száma az ENSZ szerint ezer körül van, de ennél sokkal több is lehet. Az Egészségügyi Világszervezet jelentése szerint az invázió kezdete óta, vagyis közel egy hónap alatt 62 támadást intéztek az oroszok ukrajnai egészségügyi intézmények ellen.

Kedden alkatrészhiány miatt állítólag leállt az UralVagonZavod, a világ legnagyobb harckocsigyára, közben az orosz külügyminiszter-helyettes szerint Amerikának le kell állítania az ukrán fegyverszállítmányokat. A Kreml pedig bejelentette: Oroszország csak akkor vetne be atomfegyvert, ha saját létüket éreznék veszélyben.

A háború 27. napját itt követtük végig percről percre.

Fotó: Stringer / Anadolu Agency / AFP
Fotó: Stringer / Anadolu Agency / AFP

Egy zaporizzsjai autószerelő műhelyben fémhulladékból készítenek testpáncélbetétet. A fémbetéteket tartó mellényeket szintén helyben varrják.

Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Orbán Viktor miniszterelnök kedd reggel ellátogatott a budapesti BOK csarnokba, a kormány által a karitatív szervezetekkel együttműködve az ukrajnai menekülteknek létesített központi tranzitváróba, jelentette az MTI.


A központi tranzitváró hétfőn nyitott meg, ezzel párhuzamosan kiürítették a Keleti és a Nyugati pályaudvart, ahol eddig a civilek és a segélyszervezetek látták el a Budapestre érkező ukrajnai menekülteket a háború kitörése óta eltelt három hétben.

Fotó: Remo Casilli / Reuters
Fotó: Remo Casilli / Reuters

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az olasz parlament képviselőihez beszél március 22-én. Videóüzenetében elmondta, hogy Ukrajna a túlélés határán áll, és – ahogy korábban más parlamenteknél is tette – figyelmeztette az olasz képviselőket: Putyin orosz elnök nem fog megállni Ukrajnánál, be fog törni Európa többi részébe is.

Fotó: Jeff Pachoud / AFP
Fotó: Jeff Pachoud / AFP

Falfestmény a franciaországi Lyonban.

Fotó: Fadel Senna / AFP
Fotó: Fadel Senna / AFP

Ukrán rendőrök vizsgálnak egy orosz drónt, ami a kijevi Tudományos Akadémia kutatóintézetének udvarán zuhant le.


A frontvonalak megmerevedtek, tart Mariupol ostroma, a háború kezdete óta közel ezer épület semmisült meg Harkivban, Kijev bekerítése sem halad.
15 300 katonát, 99 repülőt, 509 tankot és 123 helikoptert vesztettek az oroszok az ukránok szerint, és 3,5 millió ember menekült külföldre a háború pusztította Ukrajnából az ENSZ szerint.

Fotó: Aris Messinis / AFP
Fotó: Aris Messinis / AFP

NATO, zárd le az eget még ma! Az ukránok nem kérnek, hanem könyörögnek – áll egy óriásplakáton Kijevben, ahol 36 órás kijárási tilalom van érvényben.

Fotó: Christophe Archambault / AFP
Fotó: Christophe Archambault / AFP

Zsanna Agalakova, az orosz állami média Channel One televíziós csatornájának újságírója a Riporterek Határok Nélkül párizsi központjában sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az Orosz invázió elleni tiltakozásul felmondott munkahelyén.

Fotó: Maxar Technologies / Reuters
Fotó: Maxar Technologies / Reuters

Műholdfelvételen Mariupol színháza és környéke, ahol emberek százezrei rekedtek, sokan víz, fűtés és áram nélkül.

A hatóságok szerint legalább 2300-an haltak meg a városban. A Reuters riporterei, akik hétfőn Mariupolba értek, „apokaliptikus” látványról számoltak be: az út mellett takarókban fekvő holttestekkel, elszenesedett lakóházakkal és az út szélén sírokat ásó férfiak csoportjaival.

Fotó: Gleb Garanich / Reuters
Fotó: Gleb Garanich / Reuters

Az Ukrán Területi Védelmi Erők tagjai ellenőriznek egy férfit Kijevben, ahol szerda reggelig kijárási tilalmat vezettek be. Aki mégis az utcán tartózkodik, azt alaposan átvizsgálják, így szűrve ki az orosz diverzánsokat.

Fotó: Huszti István / Telex Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A Telex munkatársai Mikolajivban egy olyan katona temetésén vettek részt, aki legalább száz katonatársával halt meg péntek hajnalban, amikor a mikolajivi laktanyát négy orosz rakéta találta el (a helyszínen készült riportunkat itt olvashatják).

Közben a holttestek tárolása is egyre nehezebb Mikolajivban. A katonai halottasháznak már olyan helyiségeiben is tárolnak holttesteket, ahol ez néhány óránál hosszabb időre lehetetlen lenne.

Hétfőn is legalább hárman meghaltak egy lakónegyedet ért rakétatámadásban Mikolajiv keleti részén. (A városban és környékén készült riportunkat itt olvashatják>>>)

Fotó: Narciso Contreras / Anadolu Agency / Getty Images
Fotó: Narciso Contreras / Anadolu Agency / Getty Images

Fiatal pár fotói egy bombatalálatot kapott lakás törmelékei között Kijevben. A háború civil halottjainak száma az ENSZ szerint ezer körül van, de ennél sokkal több is lehet.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink