Elítélték a csempészeket, akik a karosszéria alá hegesztett fémketrecekben szállítottak illegális bevándorlókat

2024. október 14. – 13:51

Másolás

Vágólapra másolva

A Romániában működő egyik legnagyobb embercsempész-hálózat tagjait ítélte el a Fehér megyei bíróság, írja a Libertatea. Az ügyben 15 vádlottat ítéltek börtönbüntetésre vagy felfüggesztett szabadságvesztésre október 9-én, köztük 13 romániai és egy-egy szomáliai és bangladesi állampolgárt.

A 13 román állampolgár közül tízen Fehér megyeiek, köztük két nő. A másik három bukaresti, dâmbovițai és giurgiui lakos. Két másik vádlott később áll bíróság elé egy különálló ügyben.

Az ügy 2023 októberében került bíróság elé, és kevesebb mint egy év alatt született meg az alapfokú ítélet.

A szervezett bűnözés elleni ügyészség (DIICOT) Fehér megyei ügyészei összesen 24, 2022 decembere és 2023 júniusa közötti hat hónapos időszakban szervezett embercsempészetet dokumentáltak. A csoport tagjai által állítólag megszerzett teljes összeg mintegy 300 000 euróra rúgott.

A bűnszervezet vezetője egy leszerelt gyulafehérvári rendőr volt, Andrei Dumitru Potor, aki kitalálta és létrehozta a bűnszervezetet. „Ő szervezte, koordinálta és részt vett a bűnözői csoport által végrehajtott összes szállításban, valamint minden egyes új tag toborzásában a szervezett bűnözői csoportba, kihasználva iskolai végzettségét és valószínűleg a rendőrként eltöltött idő alatt szerzett ismereteit. A vádlott valódi bűnszervezetet hozott létre, és illegális bevándorlók csempészéséből élt, amit az is bizonyít, hogy többszörösen elítélték ugyanazokért a bűncselekményekért itthon és külföldön egyaránt” – állítják a nyomozók.

A volt rendőr a bíróságon elismerte a bűncselekményeket, és az embercsempészéséért és szervezett bűnözői csoport létrehozásáért 6 év járó szabadságvesztésre ítélték. Társát, akivel együtt hozta létre a csoportot, 3 év börtönre ítélték, 4 évre felfüggesztve.

A szomáliai állampolgárságú Ahmed Zakarie Abdullahit 5 év börtönbüntetésre ítélték, míg a bangladesi vádlott, Alamgir Abdul Muhit 2 év 4 hónap felfüggesztett börtönt kapott. Ők ketten voltak felelősek az illegális bevándorlók megtalálásáért, akiket 3000 euróért cserébe Ausztriába akartak szállítani.

A bíróság Potor, Vereș és Costea vádlottak esetében fenntartotta a házi őrizetet, 10 másik vádlott esetében pedig a bírósági felügyeletet.

A bíró elrendelte továbbá három kisteherautó, öt személygépkocsi és egy lakókocsi lefoglalását, amelyeket a csoport tagjai használtak a bűncselekmények során.

A vezetőtől és párjától emellett összesen közel 200 000 eurót is elkoboznak az ítélet értelmében, a többieknek pedig kisebb, 2 000 és 30 500 euró közötti összegeket kell fizetniük.

Az autók karosszériája alá hegesztett ketrecekben szállítottak

A csempészek nem bízták a véletlenre, a járműveket rendszeresen cserélték, a tulajdonosok is változtak, és az ország különböző megyéiből vásárolták az autókat, hogy elkerüljék a gyanút, hogy együtt utaztak át a határon.

Kezdetben a szállításokat kisautókban végezték, amelyekben a csomagtartó alá hegesztett fémketrec formájában speciálisan kialakított rekeszek voltak, és minden autóban egy-egy illegális bevándorló utazott.

2023 márciusától viszont a csoport tagjai furgonokat/autóbuszokat vásároltak, amelyeket kifejezetten emberek szállítására alakítottak át, a karosszéria alá, az alvázelemek közé fémketreceket hegesztve, amelyekben testalkattól függően körülbelül 6-7 ember fért el.

A csoport tagjai közötti kommunikációhoz olyan alkalmazásokat használtak, mint a Signal vagy a WhatsApp, valamint más országokban – például Szlovéniában – bejegyzett telefonszámokat, amelyekről a csoport vezetője tudta, hogy nem lehet lehallgatni őket. Ráadásul arra kérte „beosztottjait”, hogy utólag töröljék a kommunikációt. A csoport tagjainak elkobzott mobiltelefonjain végzett számítógépes kutatások azonban még így is számos olyan beszélgetést tártak fel, amelyek bizonyítékként szolgáltak az ügyben.

Az emberek elszállásolására több helyet is használtak, amelyeket egy idő után megváltoztattak, gyakran Gyulafehérvárra vitték őket, amely a határ felé való indulási pont volt.

A csoport előőrsöket alkalmazott, akik a szállítások során a rendőrautók kiszűrését biztosították, amelyek ellenőrizhették volna az autókat a határátkelőhelyen.

A pénz átutalásához Revolut-számlákat vagy közvetítők nevére szóló átutalásokat használtak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!