Markó Attila a szórvány jelöltje, Hargita és Kovászna megye osztozkodik a kispártok jelöltjein

2024. október 7. – 14:28

Másolás

Vágólapra másolva

Markó Attila lesz a szórvány jelöltje, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) és a Magyar Polgári Erő (MPE) egy-egy befutó helyet kap az RMDSZ Hargita és Kovászna megyei képviselőjelölti listáján – döntötte el hétfőn a Szövetségi Állandó Tanács. Az csak később derül ki, hogy a két kispárt jelöltjei hogyan osztoznak a két székelyföldi megyén – számolt be a testület ülése után Csoma Botond szóvivő.

Véglegesítette a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) az RMDSZ képviselő- és szenátorjelölti listáját az idei parlamenti választásokra – tájékoztatott az operatív döntéshozó testület hétfői kolozsvári ülése után Csoma Botond. Az RMDSZ szóvivőjének kijelentése nem volt egészen pontos, ugyanis a beszámolójából kiderült, hogy vannak még kérdőjelek a listákkal kapcsolatban. A várakozásoknak megfelelően ugyanis a SZÁT – a márciusban egyenként kötött megállapodások értelmében – befutó helyet biztosított az EMSZ és az MPE egy-egy jelöltjének az RMDSZ Hargita, illetve Kovászna megyei képviselőjelölti listáján, de arról már nem döntött, hogy a két megye miként osztozik a két kispárt politikusain. Csak az ismert, hogy az egyik a Kovászna megyei lista harmadik, a másik a Hargita megyei lista ötödik helyére kerül fel.

Csoma Botond újságírói kérdésre elmondta, hogy a továbbiakban az RMDSZ az EMSZ-szel, az MPE-vel és az érintett területi szervezetekkel is egyeztet majd erről, és a végső döntést várhatóan ismét a SZÁT hozza meg. Arra a felvetésre, hogy a háromszéki szervezet lázadozik az MPE várható jelöltje, Kulcsár-Terza József ellen, a szóvivő kijelentette, nem kizárt, hogy a SZÁT a döntésekor a helyi érzékenységeket is figyelembe veszi. „De szerintem nincs relevanciája az erdélyi magyar közösség szempontjából annak, hogy az MPE és az EMSZ jelöltjei melyik megyében szereznek mandátumot” – jegyezte meg Csoma.

Beszámolója szerint a SZÁT a Kolozs megyei képviselőjelölti listán is módosított: a második – nem biztos befutó – helyre Szilágyi Dóra, a Magyari Ifjúsági Értekezlet (Miért) elnöke került annak a Geréd Imrének a helyére, aki éppen Csoma Botonddal szemben veszített az első – befutó – helyért lezajlott küzdelemben a szeptemberi rangsoroló ülésen. A szóvivő elmondta, hogy kettejük csatájának nem volt semmi köze a SZÁT döntéséhez. Közlése szerint az ülésen három megye – Kolozs, Szilágy és Szatmár – között mérlegelt a testület. A választás azért a Kolozs megyei listára esett, mert ifjúsági szervezetként a Miért jobban kötődik Kolozsvárhoz – magyarázta. Négy évvel ezelőtt egyébként a Miért akkori elnöke, Oltean Csongor a Bihar megyei képviselőjelölti lista harmadik helyére került.

A SZÁT ülése előtt a legnagyobb várakozás a szórvány jelöltjéről szóló döntést előzte meg. Már csak azért is, mert a biztos parlamenti mandátumért heten versenyeztek: Benedek Zakariás (Szeben megye), Bodoczi Annamária (Fehér megye), Décsei Atilla (Beszterce-Naszód megye), Ihász János (Temes megye), Kelemen Attila (Krassó-Szörény megye), Lőrincz Helga nagyenyedi alpolgármester és Markó Attila. Csoma Botond a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az ülésen a SZÁT 28 tagja volt jelen, akiknek volt alkalmuk meghallgatni a jelöltaspiránsok röviden felvázolt programját is. A titkos szavazáson Markó Attila és Bodoczi Annamária került az első két helyre, és kettejük közt egy második fordulót tartottak, amelyet szoros versenyben, 15-13 arányban a korábban magyarországi száműzetésben élő politikus nyert meg. Markó Attila a Maros megyei képviselőjelölti lista harmadik helyéről indul a parlamenti választásokon.

Csoma elmondta, hogy nem volt könnyű a SZÁT döntése, mert mindegyik jelöltaspiráns alkalmas lett volna a képviselői mandátum ellátására. A Transtelex kérdésére ugyanakkor elismerte, hogy ez a döntés nem előre rögzített kritériumok szerint született meg. „Valóban ki kell majd dolgoznunk egy kritériumrendszert. Az előző két parlamenti ciklusban nem volt erre szükség, mert a szórványjelölti mandátumért nem volt verseny, nyolc éven át Benedek Zakariás képviselte a parlamentben a szórványt” – magyarázta. Arra a kérdésre, hogy miért a jelenleg a Sepsiszentgyörgy melletti Rétyen élő, korábban háromszéki képviselőként is tevékenykedő Markó Attilára esett a SZÁT választása, az RMDSZ szóvivője emlékeztetett: a jogász-politikus Brassóban született, és élete egy részét Bukarestben töltötte. „Tehát nem idegen tőle a szórvány, ezt a feladatot el tudja látni. Az idei önkormányzati választások előtt Brassó megyében vitte végig a kampányt” – magyarázta.

A szórvánnyal fenntartott kapcsolatáról korábban Markó Attila is nyilatkozott a Transtelexnek. Elmondta, hogy alapítása óta a brassói RMDSZ-ben tevékenykedett, és ez nem szűnt meg akkor sem, amikor államtitkár lett. „Színházfesztivált vittem Brassóba, rengeteg eseményt támogattam, minden nemzeti ünnepen otthon voltam. Gyakorlatilag a menekülésig Brassóban éltünk, a megyei egyházakkal folyamatos volt a kapcsolatom. Amikor képviselő lettem, brassói irodám is volt, és még jobban megerősítettem a brassói szervezetet, külön figyelve a legszórványabb helyekre is (például Fogaras). Nem szoktam magam soha fényezni, mert nem stílusom, inkább csendben teszem a dolgom” – jelentette ki.

Mindenesetre a SZÁT ülése után Bodoczi Annamária gratulált Markó Attilának, és a szórványképviselői mandátumra pályázó hét jelölt Kelemen Hunor szövetségi elnökkel fotózkodott.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!