Közlekedési szakértők: A kolozsvári metró őrültség, viszont egy tramtrain sokat javítana a közlekedésen

2024. szeptember 24. – 18:36

Közlekedési szakértők: A kolozsvári metró őrültség, viszont egy tramtrain sokat javítana a közlekedésen
Emil Boc a helyhatósági választások előtt rendezett PR-eseményen ünnepélyesen elindítja a kolozsvári metró építkezési munkálatait – Fotó: Emil Boc hivatalos Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Közlekedési Klub elnökségi tagja, Feld Márton közlekedésmérnök és építész, valamint Capras Dávid kolozsvári születésű közlekedésmérnök a klub szakblogján közölt elemzést a kolozsvári metró tervéről és fogalmazott meg javaslatokat a közlekedési lehetőségek fejlesztésére. A szakértők cikke itt érhető el, főbb állításait az alábbiakban szemlézzük.

A kolozsvári metró terve mind gazdasági értelemben, mint szakmailag rossz, írják. A kolozsvári metrót nem a közlekedési problémák megoldása indokolja, hanem a városvezetés státuszszimbólumként tekint rá. A helyi elit számára presztízskérdés, hogy Bukaresthez és Budapesthez hasonlóan Kolozsváron is legyen metró, ami viszont nem a valós igényekből fakad. Az ötlet inkább a „nagyvárosokhoz” való hasonlításra épül, mintsem a praktikus közlekedési megoldások keresésére. Egyrészt nagyon drága beruházásról van szó, mely felemésztené a város közösségi közlekedésre fordítható pénzét a következő 10 évre vagy annál is többre. „Hálózati értelemben az egész metróvonalnak se füle, se farka. Világszinten unikális, hogy egy város úgy épít metróvonalat, hogy az sem a város vasútállomásait, sem a város repülőterét nem érinti, és egyik végpontján sincs valódi lehetőség térségi autóbuszos, vagy vasúti ráhordásra” – írják.

Mint kifejtik, emellett nem reálisak a várható utasszámra vonatkozó becslések sem, úgy vélik, lényegesen kevesebben használnák a metrót, mint ahogy az az előtanulmányokban szerepel. A kolozsvári metró napi 164 ezer utast várna, ami a cikk szerint teljesen irreális. Példaként a budapesti M2-es metrót hozza fel, amely 2022-ben 210 ezer utast szállított, de ehhez olyan jelentős ráhordási pontok tartoznak, mint a Széll Kálmán tér vagy a Keleti pályaudvar. Kolozsvár esetében nincsenek ilyen volumenű utasáramlások, és a tervezett metró méretei a város közlekedési igényeihez mérten aránytalanul nagyok.

A szakemberek számításai szerint – figyelembe véve, hogy Kolozsvár területe relatíve kicsi, a metrómegállók pedig meglehetősen sűrűre vannak tervezve – a földalatti nem feltétlenül kínálna gyorsabb közlekedési lehetőséget a felszíni járművekhez képest. A metró lépcsőzése és az aluljárók használata időveszteséget okoz, amit a felszíni buszok, villamosok gyorsabban megoldhatnának.

Ráadásul, a metró költségei miatt Kolozsvár más közlekedési fejlesztései akár évtizedekre háttérbe szorulnának. A város forrásai nem elegendőek arra, hogy a metrón kívül más közlekedési projekteket is finanszírozzanak, így az alternatív fejlesztések – például a felszíni közlekedés fejlesztése – kútba eshetnek.

A szakértők ezért alternatívaként a nyugaton elterjedtnek számító tramtrain hálózat kiépítését javasolnák, felhasználva a már létező kötöttpályás rendszereket. A tramtrain lényegében a vasút és a városi villamoshálózat összekapcsolását jelenti, a járművek mindkét rendszer pályáit használják. Mint írják, ez a megoldás lényegesen olcsóbb lenne, illetve kihasználná a városnak azt az előnyös adottságát, hogy a Kolozsvárra vezető három vasútvonal hosszan a városon túl is kétvágányú és villamosított (vagy most villamosítják).

Kifejtik, mind a vasút, mind a villamosvonal „közös baja, hogy a város központi területeit nem érintik, a város keleti fele pedig abszolút kimarad a szolgáltatásból. Ezen egy olyan új, közös nyomvonallal lehet segíteni, amely a nagyvasút és a villamos számára is létrehoz egy új, belváros alatti közlekedési tengelyt, amely egészen a város keleti részéig tart. Ebbe mindkét üzemet be lehet kötni, és a közös szakaszon értelemszerűen mindkettő járművei megjelennek.”

Mivel Kolozsvár dombok között fekszik, a szakértők úgy vélik, célszerű helyenként a felszín alá vinni a közösségi járműveket.

Az új infrastruktúra-elemek elhelyezkedése Kolozsvárott – Forrás: A Magyar Közlekedési Klub blogbejegyzése
Az új infrastruktúra-elemek elhelyezkedése Kolozsvárott – Forrás: A Magyar Közlekedési Klub blogbejegyzése

Az általuk javasolt új vasúti nyomvonal Kisbács környékén válna le a meglévőről, majd a Hója alatt vezetne át, és a Monostori negyed közelében haladna el, érintené a Főteret, majd a Mărăști negyed központján át haladna keleti irányba, ahol újból rácsatlakozna a meglévő vasúti sínekre, a trolibusz-végállomás közelében.

„A tramtrain, azaz a vasútra is bejáró villamos számára két szárnyvonal javasolt. Az egyik a trolivégállomás után, részben a mai iparvágány-hálózatot felhasználva jutna el a gyárakhoz. A fontosabb a másik, szászfenesi nyomvonal lenne, amely Kolozsmonostornál a fővonalról a mai villamosvonalba kötne be, majd annak végállomása után jutna át – nagyjából a tervezett metró nyomvonalát követve, részben alagútban – Szászfenesre. Ez a nyomvonal opcionálisan később továbbvihető Magyarlónán át Gyalura” – írják.

A szakértők szerint a javaslatukban szereplő új vonalak összhossza egyrészt nem éri el a tervezett metróvonal hosszúságát, mely 21 kilométeres lenne és ráadásul túlnyomórészt fúrással épülne. Ezzel szemben a Feld Márton és Capras Dávid által kidolgozott koncepcióban mindössze 6,5 kilométer lenne mélyvezetésű, ill. összesen kb. 4 kilométer kéregvezetésű vonalszakasz, valamint 8,5 kilométer felszíni nyomvonal.

A Magyar Közlekedési Klub szakértőinek javaslata az elővárosi közlekedésre is kiterjed, mellyel Dést, Bánffyhunyadot, Aranyosgyérest és Tordát is bekapcsolnák a hálózatba.

Összegzésképpen elmondható, hogy a közlekedési szakértők véleménye szerint a kolozsvári metró projektje kudarcosnak tűnik, mivel nem a valós közlekedési igényekre reagál, túlméretezett, és rosszul tervezett. A tramtrain rendszer egy rugalmasabb és gazdaságosabb alternatívát kínál, amely jobban szolgálná Kolozsvár és elővárosai közlekedési szükségleteit, miközben jobban integrálódna a város meglévő közlekedési hálózatába. A tramtrain mind a városon belüli, mind az elővárosi közlekedést javítaná, költséghatékonyabban és fenntarthatóbban fejlesztve a régió közlekedését.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!