Gabriel Vlase, a külföldi hírszerzés főnöke is plagizált disszertációval szerzett doktori diplomát

2024. szeptember 24. – 15:25

Gabriel Vlase, a külföldi hírszerzés főnöke is plagizált disszertációval szerzett doktori diplomát
Gabriel Vlase leteszi az esküt a Román Hírszerző Szolgálat vezetői tisztségére Klaus Iohannis elnök jelenlétében, 2018. július 5-én – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Gabriel Vlase, a román Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) igazgatójának doktori disszertációja körül plágiumvádak merültek fel, amelyeket Emilia Șercan, ismert oknyomozó újságíró tárt fel egy részletes cikkben a PressOne portálon. Vlase doktori munkája 60 oldalnyi plagizált szöveget tartalmaz, amelyről Șercan pontról pontra bebizonyítja, hogy honnan lett átmásolva. A disszertációt 2010-ben védte meg a román hírszerzési akadémián, ami számos hasonló plágiumügyben érintett.

Gabriel Vlase, aki 2018 óta vezeti a román Külföldi Hírszerző Szolgálatot (SIE), a hírszerzés világába épp doktori tanulmányainak köszönhetően került be, amelyeket még PSD-s képviselőként folytatott a SRI Akadémián. A román hírszerzéshez kapcsolódó felsőoktatási intézmény azonban súlyos plágiumbotrányokba keveredett. Egy 2018-as belső vizsgálat során kiderült, hogy az akadémia által támogatott doktori disszertációk több mint 50%-a plágiumnak minősült. Vlase is ennek az intézménynek a doktori iskolájában szerezte fokozatát, így felmerül a kérdés, hogy a politikai és tudományos elit hogyan használta fel a hírszerzési oktatást és doktori címeket karrierje megerősítésére, függetlenül a tudományos etikai normáktól.

Vlase doktori dolgozata a délkelet-európai régió biztonsági kihívásait és azok kezelésére vonatkozó stratégiákat tárgyalja. Ez a terület különösen fontos Románia számára, mivel az ország geopolitikailag is a régió része, és komoly szerepe van a NATO és az EU védelmi stratégiáiban.

Emilia Șercan bizonyítékai

A PressOne oknyomozása során kiderítette, hogy a disszertáció legalább 66 oldala plágium. Ez azt jelenti, hogy Vlase dolgozatának egy jelentős része szó szerint átmásolt szöveg, méghozzá Sorin Frunzăverde, egykori román védelmi miniszter 2004-es doktori disszertációjából. Frunzăverde doktori munkáját a „Carol I” Nemzetvédelmi Egyetemen (UNAP) védte meg, és a délkelet-európai biztonsági dimenziókat tárgyalja, ami lényegében azonos témájú, mint Vlase disszertációja.

Șercan vizsgálatai feltárták, hogy a két doktori dolgozat közötti hasonlóságok nem véletlenszerűek. A legnyilvánvalóbb másolások több egymást követő oldalon találhatók, amelyek Frunzăverde munkájából szó szerint átvett szakaszok. A legnagyobb plágiumszakasz 16 egymást követő oldal, ahol a szöveg szinte teljes egészében megegyezik.

Șercan többféle módszert alkalmazott a plágium feltárására. Összehasonlította Gabriel Vlase 2010-ben megjelent könyvét, amely doktori disszertációján alapul, és Sorin Frunzăverde 2004-es doktori disszertációját. Oldalról oldalra haladva vetette össze a két mű szövegét, és világosan kimutatta a szó szerinti egyezéseket. Ez alapján egyértelműen bizonyítható volt, hogy Vlase jelentős részeket másolt át Frunzăverde munkájából. Noha Vlase néhány helyen említést tett Frunzăverde művéről, ezek a hivatkozások nem fedték le az átmásolt szövegeket, így a plágium egyértelmű volt.

Vlase gyakran megváltoztatta a szöveg formázását, hogy elrejtse a másolás nyomait. Például, ahol Frunzăverde összefüggő szöveget használt, ott Vlase listákat vagy pontokat készített, de a szöveg tartalma ettől függetlenül megegyezett. Az újságíró arra is rámutatott, hogy Vlase dolgozatában számos jegyzet hamis vagy téves volt. A szerző olyan forrásokra hivatkozott, amelyek valójában nem is léteztek, vagy nem tartalmazták a hivatkozott információkat.

Szekus csontvázak a szekrényben

A plágiumügy különös érdekessége, hogy Gabriel Vlase doktori disszertációjából készült könyv utószavát Iulian Vlad, a Ceaușescu-rezsim utolsó Securitate-vezetője írta. Vlad, aki az 1989-es forradalom után börtönbe került, majd később rehabilitálták, sokak szerint a romániai diktatúra egyik legelnyomóbb alakja volt, bár visszatérése után több politikai szereplő igyekezett őt hősként bemutatni. Vlase és más politikusok támogatása hozzájárult Vlad újbóli „feltámasztásához” a román közéletben. Ez is rávilágít a régi kommunista struktúráknak a jelenlegi politikai elittel való összekapcsolódására, és arra is, hogy hogyan keveredik a tudományos élet a politikai érdekeltségekkel.

De mit kell tudni Gabriel Vlaséról? A szociáldemokrata politikust 2018-ban Klaus Iohannis nevezte ki a SIE igazgatójává. Vlase politikai karrierje az 1990-es években kezdődött, és a 2000-es évek elején lett ismert a közéletben. Többek között a román parlament SIE-t felügyelő bizottságának elnöke is volt. Vlase 2010-ben védte meg doktori disszertációját a román hírszerzési akadémián, ahol Constantin Onișor volt a doktori munkájának vezetője.

Sorin Frunzăverde, akinek a dolgozatából másolta a kérdéses 60 oldalt, szintén befolyásos politikus volt Romániában, több ízben is védelmi miniszterként szolgált. Az ő doktori disszertációja „Evoluții ale dimensiunilor de securitate în Europa de Sud-Est” címmel jelent meg, és 2004-ben védte meg a UNAP-nál. Vlase még az olyan személyes hangvételű megjegyzéseket is átvette a szövegben, mint például a „véleményünk szerint”, „kijelenthetjük”, stb. Ezek a kifejezések egyértelműen Frunzăverde stílusát tükrözik, és nem a Vlasét.

Mind Vlase, mind Frunzăverde doktori vezetője Constantin Onișor volt, egy hírhedt professzor, aki számos plágiumügybe keveredett. Onișor vezetése alatt a SRI Akadémián és a Nemzetvédelmi Egyetemen is szinte futószalagon készültek azok a dolgozatok, amelyek jelentős része később plágiumnak bizonyult. Az Onișorral kapcsolatos botrányok közé tartozik az is, hogy több dolgozatot ő maga is aláírt társszerzőként, ami teljesen szokatlan egy doktori disszertáció esetében.

Az ügy rávilágít arra, hogy a román politikai és tudományos elit jelentős része hogyan használta fel a doktori címeket és a tudományos munkákat a politikai karrier építésére, gyakran etikátlan eszközökkel.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!