Kelemen Hunorról vitatkoznak a román újságírók: az egyetlen vállalható jelölt vagy veszélyes, mint Șoșoacă?

2024. szeptember 20. – 17:22

frissítve

Kelemen Hunorról vitatkoznak a román újságírók: az egyetlen vállalható jelölt vagy veszélyes, mint Șoșoacă?
Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke (középen) Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel egy nagyszalontai kampányeseményen 2024. június 3-án – Fotó: Kelemen Hunor Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Az RMDSZ elnökéről vitatkoznak a vezető román újságírók, van, aki szerint ő az egyetlen, aki fontos dolgokról beszél, van, aki szerint művelt ugyan, de nem jobb a szélsőjobboldali jelölteknél.

A napokban két román újságíró, Cristian Tudor Popescu és Ioana Ene Dogioiu is azzal próbálta szemléltetni, hogy mennyire reménytelen a romániai elnökválasztás felhozatala, hogy kijelentették, a második fordulóba jutásra teljesen esélytelen magyar jelöltre, az RMDSZ elnökére, Kelemen Hunorra fognak szavazni. Erre válaszolt írásában Dan Tăpălagă, aki szerint ezzel az ártatlannak tűnő kijelentéssel Orbán Viktor autokrata, oroszbarát politikáját támogatják a kollégái.

„Az elnökválasztás első fordulójában Kelemen Hunorra fogok szavazni. Miért? Mert két éve ő az egyetlen politikus Romániában, aki folyamatosan figyelmeztet az ország legsúlyosabb problémájára, az elnéptelenedésre”

jelentette ki Facebook-oldalán Cristian Tudor Popescu, majd idézte az RMDSZ-elnök hétvégi tévés nyilatkozatát, miszerint „Ha folytatódik a jelenlegi tendencia, akkor 20 év múlva egy nagy, szép, biztonságos és üres országunk lesz, mert eddig több mint ötmillió ember hagyta el az országot, és ez a trend még nem állt meg. Ráadásul a születési ráta is gondot okoz. Annyi autópályát építhetünk, amennyit akarunk, de hol lesznek az emberek?”.

Cristian Tudor Popescu annak kapcsán jutott erre a következtetésre, hogy Románia biztosa megkapta az Európai Bizottságban a „Kompetenciák és Oktatás, Munkahelyek és Szociális Jogok, Demográfia” portfóliót. Az újságíró szerint ez jelentős portfólió, de Románia nem érdemelte ki, mert ezeken a területeken negatív rekordokat dönt az uniós tagállamok között. Ami a demográfiát illeti, „nincs szükség arra, hogy Románia külföldiekkel háborúzzon, már így is háborúban áll saját magával, évente több ezer embert veszít el” – írta.

Ioana Ene Dogioiu, a Spotmedia vezető szerkesztője szintén arról írt, hogy a második fordulóba jutásra esélyes elnökjelöltek egyike sem beszél lényeges problémákról, nyilatkozataik viszont hemzsegnek az álszent vallásosságtól, a sorozatos bakiktól és műveletlenségtől, az egymás elleni alpári vádaktól. „Természetesen fontos, hogy egy politikus, minél magasabbra jut, annál műveltebb legyen. De a műveltség próbája nem egy papírlap. Hiába írja George Simion papírján, hogy Lazăr (az AUR elnökjelöltje a bukaresti Gheorghe Lazăr Líceumban végzett, szerk. megj.) és 9,69, mégis ő ordította a parlamentben, hogy »szexuálisan foglak bántalmazni téged, kurva«. Sorban állunk, hogy megszavazzuk?” – hozott fel egy példát.

„Mi sülhet ki az érzelmek és üres fecsegések eme katyvaszából? Ilyen körülmények között, a jelenlegi adatok alapján bejelentem, hogy csatlakozom Cristian Tudor Popescuhoz, és az első fordulóban az egyetlen elnökhöz méltó diskurzussal, érdeklődéssel, vízióval és viselkedéssel bíró jelöltre, Kelemen Hunorra szavazok”

– írta Dogioiu.

Dan Tăpălagă, a G4Media projektmenedzsere erre reagálva pénteki véleménycikkében azt írta, a két újságírónak szíve joga a gyenge elnökjelölt-kínálatot azzal jelezni, hogy bejelentik, inkább Kelemen Hunorra szavaznak, de szerinte ezzel egy olyan jelölt mellett állnak ki nyilvánosan, aki messze nem jobb a többinél, sőt, kicsit közelebbről nézve ugyanolyan veszélyes, mint a George Simion- vagy Diana Șoșoacă-féle oroszbarát politikusok. „Ha revizionizmusról van szó, nyugodtan kézen foghatják egymást” – fokozta Tăpălagă, aki szerint Kelemen Hunor minden lehetséges módon bizonyította, hogy Budapesthez húzza a szíve, nem Bukaresthez, és amikor Orbán Viktorról beszél, „akkor »vizionárius« és »bátor« vezetőnek nevezi. Ennyit tud mondani egy brutális autokratáról, Putyin trójai falováról az EU-ban.”

Az újságíró arra hívja fel a figyelmet, hogy „az RMDSZ vezetője sosem határolódott el a magyar miniszterelnök revizionizmusától”, „mindig felmentette illiberális politikáját azzal, hogy Magyarország érdekeit szolgálja”, és „engedte, hogy a Fidesz-propaganda átvegye az irányítást a romániai magyar sajtó fölött, oroszpárti és Európa-ellenes propagandával mérgezve a választók agyát”. „Nem csoda, hogy az erdélyi magyar választók ma Vlagyimir Putyint csodálják” – tette hozzá.

Dan Tăpălagă szerint Kelemen Hunor nyilvános támogatásával a két újságíró valójában azt az antidemokratikus, nyugatellenes, oroszbarát politikát támogatja, amit Orbán Viktor képvisel.

„Nem mondhatják, hogy az első fordulóban Kelemen Hunorra szavazunk, de egyébként egyáltalán nem kedveljük Orbán Viktort, az ő politikai bálványát. Ez ahhoz fogható aberráció lenne, hogy Klaus Iohannis függetlenként indul a PNL listáin” – írta, arra utalva, hogy a nemzeti liberálisok törvénymódosítást kezdeményeztek, hogy a jelenlegi államfő anélkül foglalhasson el egy szenátori széket a parlamentben, hogy az elnöki mandátum lejárta előtt le kelljen mondania.

Kelemen Hunor negyedik alkalommal indul az államfőválasztáson. Az RMDSZ jelöltje a legutóbbi, 2019-es választáson 3,87 százalékot ért el, nincs tehát esélye bekerülni az elnökválasztás második fordulójába. Miután korábban azt nyilatkozta, hogy most nem indul a választásokon, ezt végül mégis megtette, hétvégi nyilatkozata szerint azért, mert „ha nem jelölteted magad, valójában elszigetelt maradsz, nem tudsz felvetni bizonyos kérdéseket, bizonyos témákat, nem tudod megmutatni a közösséged, a szavazóid aggodalmait, és ebből a szempontból logikus, hogy van egy elnökjelöltünk”.

„Az RMDSZ számára az elsődleges fontosságú a parlamenti választások, ezeken kell jó eredményt elérni. Idén ezért az államfőjelöltnek a parlamenti kampány húzóerejévé kell válnia, és erre szerintem a legalkalmasabb Kelemen Hunor. Így, ha korábban komoly is volt az a szándéka, hogy átengedje másnak ezt a szerepet, a parlamenti és az államelnöki választások kvázi összevonása ezt nagyon megnehezítette. Most nincs idő és tér kísérletezésre, az államfőválasztás az RMDSZ számára is felértékelődött” – elemezte a helyzetet a Transtelexnek Illyés Gergely politológus.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!