A Maros Művészegyüttes több mint 90 alkalmazottja petícióban bírálja az igazgatót, és a lemondását kérik

2024. szeptember 5. – 11:40

Másolás

Vágólapra másolva

A Maros Művészegyüttes több mint 90 alkalmazottja írta alá azt a petíciót, amely a Pontmaros szerint eljutott már a Kulturális Minisztériumhoz, a Maros Megyei Tanácshoz és valószínűleg más állami intézményekhez is.

A 9 oldalas petíció, amit a lap is közzétett, arról tanúskodik, hogy az intézmény alkalmazottai az elmúlt időszakban folyamatosan összetűzésbe keveredtek a Maros Művészegyüttes igazgatójával, Barabási Attila Csabával a bérezéssel kapcsolatos törvénytelenségek, a tájékoztatás hiánya és az igazgató intézményvezetési stílusa miatt, ezért kérik a leváltását a Maros Megyei Tanácstól.

„Az évek során többször kerestek meg minket a Maros Művészegyüttes dolgozói, akik egy olyan légkört írtak le nekünk, amit 2024-ben nehéz elképzelni egy munkahelyen. Az alkalmazottak – ismételjük, nem egy-két személyről van szó, hanem több mint 90 alkalmazottról! – azt állítják, hogy agresszívan beszél és csak azt közli, amit akar, figyelmen kívül hagyva a szabályzatot, amely arra kötelezi, hogy a kollektívát folyamatosan tájékoztassa az intézmény munkájáról és állapotáról” – írja a Pontmaros.

A lap szerint az általuk megkérdezett megyei tanácsosok nem tudtak a belső konfliktusról. Egyesek szerint azonban évek óta problémák vannak a Maros Művészegyüttes háza táján, és többen is azért távoztak az alkalmazottak közül, mert nem tűrték tovább az igazgató állítólagos minősíthetetlen hozzáállását.

Frissítés: Barabási Attila Csaba reagált a vádakra

Az igazgatóval a Transtelexnek is sikerült felvennie a kapcsolatot, de egy tévés stáb érkezésére hivatkozva nem kívánta személyesen kommentálni a lemondását kérő petícióban megfogalmazott vádakat, helyette azt kérte vegyük át a Pontmarosnak elküldött reakcióját.

Mint válaszában írta, a cikkben szereplő állítások hamisak, erről pedig a szerző meggyőződhetett volna, ha a cikk megjelenése előtt megkérdezte volna őt, valamint a Maros Megyei Tanács vezetőségét. (A sajtónak mindeddig sem ő, sem a megyei tanács nem reagált a megkereséseire – szerk. megj.)

Továbbá úgy vélte a cikk tendenciózus és elfogult volt, a lejáratás céljával íródott, ezért főleg a petícióra szeretett volna érdemben reagálni, tudván, hogy annak címzettjének, a Maros Megyei Tanácsnak a törvény szerint 30 nap áll rendelkezésére a válaszadásra, eddig azonban nem szeretett volna várni a tisztázással, miután mind a petíció, mind a sajtócikk a „személyemet becsmérlő kijelentéseket tesz”.

Barabási azt írta:

  • Ami az alkalmazottak fizetésének emelését illeti, van egy per, amely már több éve folyik, jelenleg a végrehajtási szakaszban van, és eleget fognak tenni az ebben az ügyben hozott bírósági ítéleteknek.
  • Az alkalmazottak jogaival kapcsolatos úgy fogalmazott, hogy minden kérdésben – szabadságok, szabadnapok, a fizetések és prémiumok kiszámítása – illetékes kollégái a hatályos jogszabályoknak megfelelően és a Maros Megyei Tanács illetékes képviselőivel egyeztetve járnak el.
  • A petícióban említett Pro Néptánc Egyesület a Maros Művészegyüttes és tevékenységének támogatására jött létre.

Az egyesület hozzájárult a szervezési tevékenységekhez, és az általa irányított projekteken keresztül felszerelésekkel és eszközökkel támogatta az együttest. Az egyesület támogatása nélkül nehezen tudták volna teljesíteni a megyei tanács elvárásait, valamint a menedzsmentszerződésben foglaltakat. Az egyesületnek nem történt kifizetés sem, de az évek során számos olyan kiadást fedezett, amely az együttesre hárult volna.

  • Az elmúlt 2 évben a Maros Együttes több mint 160 előadást tartott 3 országban, 10 megyében és 30 Maros megyei településen. Ezek mindig éves terv alapján és szakmai megfontolásból valósulnak meg, állítás szerint politikai szempontoktól függetlenül.

„Szeretném megemlíteni, hogy az eredeti tervhez képest mindig több előadást támogatunk, és a jegyeladásokból származó bevételeink folyamatosan nőnek” – tette hozzá.

  • Utolsó pontjában a cikkben említett ügyészségi eljárást kommentálta, ebben visszautasított a cikkben szereplő minden olyan állítást, amely azt sugallja, hogy a korrupcióellenes ügyészek nyomoznak utána. Állítása szerint sem a Művészegyüttes, sem az ő munkájával kapcsolatban nincs folyamatban eljárás.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!