Iskolakezdés: az új szankciók mellett új ösztöndíjat és továbbtanulási tanácsadást is bevezettek

2024. szeptember 4. – 18:07

Iskolakezdés: az új szankciók mellett új ösztöndíjat és továbbtanulási tanácsadást is bevezettek
Tanévkezdés – Illusztráció: George Călin / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Több újdonsággal szolgál a tanároknak szeptember 1-jén, a diákoknak pedig szeptember 9-én kezdődő 2024–2025-ös tanév, ezeket gyűjtöttük össze egy helyre az Edupedu összefoglalója alapján.

Az iskolák működésének megváltozott keretszabályzata szerint:

  • A tanév egyes moduljainak végén minden tanuló jegyet kap magaviseletből.
  • A szülők 8 és 9, illetve 16 és 18 óra között kereshetik fel az iskolák titkárságát, és az iskoláknak kötelességük legalább heti két nap biztosítani a meghosszabbított programot.
  • A szülőknek joga van kiíratni a gyermeküket az iskolából azzal az indokkal, hogy még nem iskolaérett, nem sikerül alkalmazkodnia a körülményekhez, de újdonság, hogy ebben az esetben az adott osztály pedagógusának a feladata kiértékelni a kisdiákot, és javasolni, hogy egy alsóbb osztályba vagy óvodai csoportba írassák be. A pedagógus javaslata alapján az átiratás még az adott tanév folyamán megtörténhet.

Az új Diákstatútum szerint:

  • Az órákat zavaró diákokat a tanárok kiküldhetik az osztályteremből egy erre a célra kialakított, videókamerával megfigyelt terembe, ahol egy tanár vagy a segédszemélyzet tagja felügyeli miközben valamilyen plusz feladatot végez. A „büntetőszoba” vagy „fogda” bevezetése ellen tiltakoztak a diákszervezetek.
  • A diákok vagy szüleik legfeljebb 5 munkanapon belül kérhetik az írásbeli dolgozatok újraértékelését, amennyiben úgy ítélik meg, hogy a tanár érvei nem kielégítőek. Ha az újraértékelés kevesebb mint egy jeggyel különbözik az eredetitől, akkor a fellebbezést elutasítják.
  • A nyolc osztályt elvégző diákoknak joga van továbbtanulási tanácsadásra, amelyet az osztályfőnök és az iskolai tanácsadó írásban fogalmaz meg.
  • A diákokra vonatkozó tiltások között szerepel a mobiltelefonok használata a tanórákon a tanárok beleegyezése nélkül, és tiltott a sértő viselkedés is, többek között az ország függetlenségét, szuverenitását és területi egységét támadó vagy a cigányellenességet hirdető tartalmak terjesztése, a drogok fogyasztása és terjesztése, a választási, hittérítéssel kapcsolatos, obszcén vagy pornográf tartalmak terjesztése, stb.
  • A lehetséges szankciók között ősztől szerepel az ösztöndíjak ideiglenes vagy teljes tanévre szóló visszavonása, az áthelyezés egy párhuzamos osztályba, illetve a legfeljebb öt napig (egy tanévben legfeljebb összesen 15 napig) tartó felfüggesztés.
  • Új szabályok vonatkoznak az ösztöndíjakra is, amint azt korábban is írtuk. Az egyik legfontosabb változás, hogy már nem lehet tanulmányi eredménytől függetlenül ösztöndíjat kapni, az érdemösztöndíjhoz legalább 9,50-es, az új, ún. reziliencia-ösztöndíjakhoz legalább 7-es tanulmányi átlag szükséges. A kétféle ösztöndíjat egy-egy osztály 30 százalékának ítélhetik meg, amennyiben van annyi diák, aki megfelel a kritériumoknak.

A 2024–2025-ös tanév 5 modulra oszlik, szerkezete, amint azt az RMDSZ közleménye az erdélyi megyékre vonatkoztatva korábban összefoglalta, a következő:

  • 1. modul: 2024. szeptember 9-től, hétfőtől 2024. október 25-ig, péntekig tart.
    Őszi szünet: 2024. október 26-tól, szombattól 2024. november 3-ig, vasárnapig tart.
  • 2. modul: 2024. november 4-től, hétfőtől 2024. december 20-ig, péntekig tart.
    Téli szünet: 2024. december 21-től, szombattól 2025. január 7-ig, keddig tart.
  • 3. modul:
    - január 8-tól, szerdától 2025. február 7-ig, péntekig tart Beszterce-Naszód megyében
    - január 8-tól, szerdától 2025. február 14-ig, péntekig Bihar, Bukarest, Kolozs, Hunyad, Krassó-Szörény, Szilágy és Temes megyékben
    - január 8-tól, szerdától 2025. február 21-ig, péntekig Fehér, Arad, Brassó, Bákó, Kovászna, Hargita, Maros, Máramaros, Szatmár és Szeben megyékben
  • A téli síszszünet: egy hét lesz, a megyei/bukaresti tanfelügyelőségek döntése alapján, 2025. február 10. és március 2. közötti periódusban.
  • 4. modul:
    - február 17-től hétfőtől, április 17-ig, csütörtökig Beszterce-Naszód megyében
    - február 24-től, hétfőtől, április 17-ig, csütörtökig Bihar, Bukarest, Kolozs, Hunyad, Krassó-Szörény, Szilágy és Temes megyékben
    - március 3-tól, hétfőtől április 17-ig, csütörtökig Fehér, Arad, Brassó, Bákó, Kovászna, Hargita, Maros, Máramaros, Szatmár és Szeben megyékben
    Tavaszi szünet: 2025. április 18-tól, péntektől 2025. április 27-ig, vasárnapig tart.
  • 5. modul: 2025. április 28-tól, hétfőtől 2025. június 20-ig, péntekig tart.
    Nyári szünet: 2025. június 21-től, szombattól 2025. szeptember 7-ig, vasárnapig tart.
    - a 12. évfolyam nappali tagozatos, 13. évfolyam esti tagozatos és csökkentett óraszámú tanulói számára a tanév 34 hétből áll, és 2025. június 6-án ér véget
    - a 8. évfolyam számára a tanév 35 hétből áll, és 2025. június 13-án ér véget
    - a szakképző intézmények technológiai ágán tanulók számára, a fent említettek kivételével, valamint a szakiskolákban tanulók számára a tanév 37 hétből áll, és június 27-én ér véget
    - a posztliceális oktatásban a tanórák időtartamát a hatályos kerettantervek határozzák meg

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!