Katonai város épül a Fekete-tenger partján: Európa legnagyobb NATO-bázisának építése lendületesen halad

2024. augusztus 19. – 09:39

Katonai város épül a Fekete-tenger partján: Európa legnagyobb NATO-bázisának építése lendületesen halad

Másolás

Vágólapra másolva

Az már egyáltalán nem számít újdonságnak, hogy Románia déli partvidékén, a Fekete-tenger mellett, a Mihail Kogălniceanu légitámaszpont környékén zajlik Európa legnagyobb NATO-bázisának építése. A bázis kiemelt jelentőséggel bír a NATO keleti szárnyának megerősítése szempontjából, különösen Oroszország Krím-félsziget annexiója és Ukrajna elleni inváziója óta. A tervek szerint 2040-re több mint 10.000 NATO-katona állomásozik majd itt, szárazföldi, légi és tengeri egységekből, akik a szövetség keleti védelmében játszanak kulcsszerepet.

Az építkezést és a legitámaszközpont fejlesztését sorra megnézte már a BBC, a Deutsche Welle, a Szabad Európa. A legfrissebb podcastet a német N-tv csatorna készítette, a riporter így magyarázza a nézőknek, hogy mi is épül a Fekete-tenger partján: „a tervek szerint a bázist körülbelül tízszer nagyobbra bővítenék, mint a berlini Tempelhofer Feld, és még a Rajna-vidéki Pfalz tartományban található nagy Ramstein bázis is eltörpül majd mellette.”

A bázis fejlesztésének gondolata már 2009-ben, Oroszország grúziai agressziója felmerült. Ez volt a NATO számára az első komoly figyelmeztetés Oroszország egyre agresszívabb külpolitikájával szemben.

Ezt követte a 2014-es krími orosz annexió, amikor a NATO felismerte a térség stratégiai fontosságát. A Krím-félsziget közelsége – mindössze 230 kilométerre Románia partjaitól – különösen fontossá tette a Fekete-tenger régiójának védelmét. A bázis létrehozásával Románia egy kulcsfontosságú szereplővé vált a NATO keleti szárnyán, amely az orosz agresszió elleni védekezés egyik fő pillére lett.

2017-ben dőlt el, hogy a Krím annexiójára válaszul a NATO fokozni fogja jelenlétét a keleti tagállamokban, különösen Lengyelországban, a balti államokban és Romániában. Ez volt az első gyakorlati lépés a Mihail Kogălniceanu légitámaszpont megerősítése és bővítése felé. Ekkor a NATO több multinacionális harccsoportot telepített a keleti szárnyra, beleértve Romániát is, hogy megerősítse a szövetség kollektív védelmét Oroszországgal szemben.

Az építkezés és a bázis jelenlegi állapota

A tervek szerint a bázis területe 3.000 hektárra növekszik, és a következő 20 évben mintegy 2,5 milliárd eurót fektetnek be a projektbe. Az infrastruktúra fejlesztésének részeként új kifutópályákat, hangárokat, lőszerraktárakat és üzemanyagtárolókat építenek. Emellett egy teljes katonai várost is kialakítanak, amely iskolákat, óvodákat, üzleteket és kórházat foglal magában, hogy a katonák és családjaik számára minden szükséges ellátást biztosítsanak. A támaszponton összesen 10.000 NATO-katona fog állomásozni, amikor a bázis bővítése teljesen elkészül .

Fontos megjegyezni, hogy 2023 júniusában megérkezett az első kilenc F-16-os vadászgép Romániába a tervezett 32-ből, amelyeket Norvégiától vásároltak. Ezek közül három az aranyosgyéresi bázison állomásozik, míg hat a Mihail Kogălniceanu légitámaszponton található. A teljes flotta átadását 2025 végére tervezik.

Az N-tv csatorna beszámolója szerint jelenleg mintegy 70.000 NATO-katona állomásozik Romániában, beleértve az Egyesült Államok, Németország és más szövetséges országok erőit. A Mihail Kogălniceanu bázis további fejlesztéseivel ez a szám növekedhet.

A Bundeswehr már áthelyezte Eurofighter vadászgépeit a bázisra, amelyek a NATO keleti légtér védelmét biztosítják. Nicolae Crețu, a bázis parancsnoka a Szabad Európa Rádiónak elmondta, hogy a NATO-partnerek közötti együttműködés soha nem volt még olyan erős, mint most, amit a közös gyakorló repülések is bizonyítanak.

Feszültségek és orosz reakciók

A bázis bővítésére Oroszország élesen reagált. Andrei Klimov, az Orosz Külügyi Bizottság alelnöke egy nyilatkozatában „fenyegetésnek” nevezte a bázist, és figyelmeztette Bukarestet, hogy a NATO-központ egy esetleges konfliktus esetén célponttá válhat. Klimov szerint minél nagyobb és minél közelebb van egy ilyen oroszellenes bázis Oroszországhoz, annál valószínűbb, hogy egy esetleges konfliktus esetén támadási célponttá válik.

A német N-tv riportja szerint a Fekete-tenger felett az elmúlt években több veszélyes incidens is történt, beleértve a 2022 szeptemberében történt esetet, amikor egy orosz vadászgép rakétát lőtt ki egy brit felderítő repülőgépre. Szerencsére a rakéta nem talált célba, de az eset rávilágít a térségben uralkodó feszültségekre. 2023 márciusában egy amerikai MQ-9 Reaper drón ütközött össze egy orosz vadászgéppel, ami a drón lezuhanását eredményezte.

A bázison szolgáló katonák szigorúan figyelik az orosz légierő mozgását, különös figyelmet fordítva a Fekete-tenger feletti légtérre. És nemcsak a légtérben zajló eseményeket figyelik, hanem részletesen elemzik az orosz repülőgépek felszereltségét is. Minden ilyen találkozás értékes hírszerzési információt biztosít a NATO számára, például az orosz repülőgépek sorozatszámairól, fegyverzetükről és technikai képességeikről. Ezzel teljesebb képet alkothatnak az orosz légi erők kapacitásáról és stratégiáiról.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!