Bárdi Nándor: A demográfiai fogyás, a középosztályvesztés, a magyar kötődésű romák helyzete súlyos kérdései a határon túli magyaroknak

2024. augusztus 12. – 11:53

Másolás

Vágólapra másolva

Bárdi Nándor történész szerint a határon túli magyar közösségeket az elmúlt évtizedekben különösen a demográfiai fogyás és a középosztály elvesztése viselte meg leginkább. A Napunk portál által interjúban Bárdi rámutat arra, hogy a Fidesz identitáspolitikája, amely egykor a kisebbségi jogok védelmét tűzte ki célul, mára a nemzeti szuverenitás és geopolitikai érdekek mentén alakult át, így a kisebbségi elitek és közösségek ennek a politikának foglyaivá váltak. A történész szerint a kiút keresése komoly feladatot jelent ezeknek a közösségeknek, különösen a helyi autonómia és identitás megőrzése terén.

Bárdi Nándor történész a Napunk portálnak adott interjújában a határon túli magyar kisebbségek legfontosabb problémáit és az ezeket alakító folyamatokat tárgyalja. Szalay Zoltán kérdésére válaszolva arról, hogy mit árult el a határon túli magyarok politikai helyzetéről az EP-választás, amelyben az erdélyi magyaroknak sikerült megőrizniük pozíciójukat, a szlovákiai magyarok viszont nem jutottak vissza az Európai Parlamentbe, Bárdi kifejtette, hogy a térségben az RMDSZ az egyetlen olyan kisebbségi párt, amely a saját etnikuma feletti irányítását meg tudta őrizni. Akár a baltikumi oroszokat, a bulgáriai törököket vagy a Balkán más csoportjait nézzük, a kisebbségek mindenütt politikailag is megosztottak.

„Ami Erdélyben történik, vagyis hogy egy kisebbségpolitikai elit harminc éven keresztül egységesen tudja kezelni a maga etnikai csoportját, az a sajátos. Ebben nagyon fontos a párt holdingszerű megyei szervezeteken való felépülése. Az ottani 2003 utáni protestpártok, mint az Erdélyi Magyar Néppárt vagy a Magyar Polgári Párt, nem tudtak jelentős eredményeket elérni”- jelentette ki a történész.

Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy ez a választás volt az, amelynek kampányából kiderült, hogy teljesen megváltozott a kisebbségi pártok retorikája. a korábbi proeurópai hangvételt felváltotta a brüsszelezés, az ellenségkép- és határtermelés.

„Ez annál is drámaibb, mert ha azt mondjuk, hogy az utóbbi száz év kisebbségi stratégiáinak az alapja a jogállamiság, az önkormányzatiság, a megosztott kultúrájú társadalmi intézményesség, a személyes társadalmi felelősség, a szaktudás elismerése, ehhez képest most paradox módon a nemzetállami retorika, az unióval szembeni sértettség, a migránsozás, a politikai marketingezés lett a domináns” – részletezte Bárdi Nándor.

Szerinte a kisebbségi elitek a Fidesz identitáspolitikájának a foglyaivá váltak, mivel a szavazóik jelentős része azonosul a Fidesz-retorikával, amely a nemzeti érzés és a szolidaritás hangsúlyozására épül. Ez a retorika erős identitáspolitikai kötődést teremt, amit a kisebbségi elitek nem tudtak vagy nem is akartak megadni a közösségeknek.

Bárdi kritikusan szól a kisebbségi politikai elitekről, akik szerinte nem tudtak önálló identitást és politikai közösséget létrehozni, és akik tevékenysége inkább a csalódottságot erősítette a közösségekben. Az interjúban említést tesz arról is, hogy a kisebbségi jogok terén az elért eredmények ellenére a Fidesz már nem vállal aktív szerepet ezek védelmében, és a határon túli közösségek számára a jelenlegi helyzet inkább egy „alkalmazkodás” jellegű rendszer, mintsem autonómia vagy integráció.

Bárdi Nándor történész interjújában részletesen kitér a demográfiai kérdésekre, amelyek szerinte az egyik legnagyobb kihívást jelentik a határon túli magyar közösségek számára. A demográfiai fogyás, a középosztályvesztés, valamint a magyar kötődésű romák integrálatlansága súlyosan érinti ezeket a közösségeket. Bárdi szerint ezeket a problémákat a Fidesz identitáspolitikája nem tudja megoldani, mivel inkább a nemzeti érzés és szolidaritás hangsúlyozására fókuszál, mintsem a konkrét társadalmi problémák kezelésére.

Bárdi rámutat arra is, hogy a Fidesz identitáspolitikája az elmúlt évtizedekben jelentős változásokon ment keresztül. Kezdetben a kultúrnemzeti felfogás dominált, később a nemzetet a jobboldali politikai közösséggel azonosították, majd végül a nemzeti érdekek kisajátítása vált központi elemmé. Ez a fejlődés vezetett oda, hogy a kisebbségi jogok védelme háttérbe szorult, és a Fidesz inkább a geopolitikai nemzeti szuverenitás programját helyezte előtérbe.

Bárdi nem lát egyértelmű kiutat ebből a helyzetből, mivel a kisebbségi magyar közösségek és elitjeik jelentős mértékben a Fidesz identitáspolitikájának foglyai maradtak. Ugyanakkor azt is hangsúlyozza, hogy a helyi közösségeknek lehetőségük van a lokális ellenállásra és saját identitásuk fenntartására, bár ez jelentős kihívásokkal jár. A kisebbségi elitek és közösségek számára a legnagyobb kérdés az, hogy képesek-e olyan új stratégiákat kidolgozni, amelyek révén visszanyerhetik autonómiájukat és hitelességüket, miközben megőrzik közösségeik fennmaradását és fejlődését.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!