Ciolacu kijelentette, nem jelölné Iohannist egy európai biztosi posztra

2024. július 25. – 08:21

Másolás

Vágólapra másolva

Marcel Ciolacu miniszterelnök kijelentette, hogy nem tárgyalt Klaus Iohannis elnökkel egy esetleges európai biztos posztra való jelöléséről, és nem hajlandó a jelenlegi elnököt Brüsszelbe javasolni, mivel az alkotmány szellemének megsértésével vádolja őt. Ciolacu szerint Románia megérdemel egy olyan elnököt, aki tiszteletben tartja az alkotmányt, írja a News.ro a kormányfőnek egy tévés interjújára hivatkozva.

A miniszterelnök ebben az interjúban hangsúlyozta, hogy bár tárgyalások folynak Brüsszelben, még nem beszélt Iohannissal egy európai biztos jelöléséről, és nem is lenne hajlandó őt jelölni erre a posztra. Azt is elárulta, hogy Mihai Tudose komoly jelölt, bár más szociáldemokrata politikus is szóba jöhet attól függően, hogy milyen portfóliót kap Románia. Források szerint a gazdasági vagy az EU fejlesztésért felelős biztosi poszt jöhet számításba, a miniszterelnök egyértelműen az előbbit szeretné megszerezni. Hozzátette, hogy Románia egy férfit fog javasolni az európai biztos posztra.

Románia európai biztosi jelölésének folyamata a következőképpen zajlik:

  1. Jelölés folyamata: A miniszterelnök (jelen esetben Marcel Ciolacu) jelöli ki azt a személyt, akit Románia európai biztosnak javasol.
  2. Tárgyalások és egyeztetések: A jelölés után tárgyalások kezdődnek, amelyeken a jelölt és a kormány képviselői részt vesznek. Ezek a tárgyalások Brüsszelben, az Európai Bizottság székhelyén zajlanak.
  3. Elnöki szerep: A tárgyalási folyamatban az elnök (Klaus Iohannis) is részt vesz, aki a jelölt mellett tárgyal a Bizottsággal és az Európai Parlament képviselőivel a lehetséges portfóliókról és a jelölt alkalmasságáról.
  4. Portfólió kiosztása: A tárgyalások során dől el, hogy melyik portfóliót kapja Románia új európai biztosa. A portfóliók különböző területeket fedhetnek le, például gazdasági, szociális, környezetvédelmi, stb.
  5. Végső döntés: Miután a tárgyalások lezárultak és a portfólió kiosztásáról megállapodás született, a jelöltet az Európai Parlament elé terjesztik, ahol a képviselők szavaznak róla. Ha a jelölt sikeresen átmegy a szavazáson, akkor hivatalosan is európai biztossá válik.

A tárgyalásokkal kapcsolatban Vasile Dîncu szociáldemokrata politikus a Prima News csatornán kijelentette, hogy most „egy szociáldemokrata következik”. Elmondta, hogy a két kormánypárt közötti stratégiai változások miatt a szociáldemokratáknak már nincs tartozásuk a PNL felé.

A koalíciós források szerint a biztosi poszttal kapcsolatban több szociáldemokrata mutatott érdeklődést, köztük Mihai Tudose, Vasile Dîncu és Gabriela Firea. A liberálisok közül pedig Siegfried Mureșan, Rareș Bogdan és Luminița Odobescu neve merült fel. Gabriela Firea korábban is szóba került már a biztosi posztra, akkor, amikor Bukarest főpolgármestere volt, de értelemszerűen visszautasította a Viorica Dăncilă akkori szociáldemokrata miniszterelnök részéről érkező felkérést. Most azonban, mivel a főpolgármesteri választásokat elbukta, és „csak” egy EP-képviselői mandátuma van, újra fontolóra vette a pozíció elfogadását.

Klaus Iohannis szerepe

Európai parlamenti források szerint Klaus Iohannis eredetileg elutasította az EU Ukrajna ügyében felelős magas rangú képviselői pozícióját, de a legutóbbi NATO-találkozón újraértékelte a döntést.

Románia korábban a közlekedési és a regionális politikai portfóliókat birtokolta, amelyeket Adina Vălean és Corina Crețu töltöttek be. Leonard Orban volt az első román biztos, aki a többnyelvűségért felelős portfóliót kapta, és Románia csatlakozásáért is felelt.

Ez a folyamat és a lehetséges jelöltek körüli tárgyalások jelenleg is zajlanak, és a végső döntés az elkövetkező hetekben születhet meg.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!