Oknyomozó újságírókra gyakorolt nyomást a DIICOT, tiltakozik a szakma és a civil társadalom

2024. július 18. – 21:05

Másolás

Vágólapra másolva

Több civil szervezet és több jelentős médiaintézmény képviselői közösen tiltakoznak a DIICOT ügyészeinek döntése ellen, miszerint a Rise Project újságíróinak fel kell fedniük forrásaikat. Az ügy kapcsán felmerült kérdések és tiltakozások mögött az újságírói függetlenség és a sajtószabadság védelme áll.

A DIICOT krassószörényi ügyészei rendelettel kényszerítették volna a RISE Project újságíróit arra, hogy adják át az „Afacerea Migrantul” (A migránsüzlet) című tényfeltáró sorozatuk alapját képező információkat és fedjék fel forrásaikat.

A múlt hónapban közzétett nyomozás feltárta, hogyan kerülnek ázsiai állampolgárok ezrei az utcára Romániában, miután az őket toborzó cégek magukra hagyták őket. Ezek az emberek aztán migránscsempész hálózatok segítségével próbálnak más európai országokba menekülni.

Több hónapon át vizsgálta a RISE Project a munkaerő importját végző cégek ügyeit, és ezek a nyomozások egybeestek a DIICOT ügyészeinek nyomozásával. Nyomozásaik során egy fantomcéget is azonosítottak, amely multinacionális vállalatokat látott el ázsiai munkásokkal. Emellett felfedték, hogy Tivadar Sorin Gabriel, aki migránscsempészettel gyanúsított, rokoni kapcsolatban áll Ștefan Negrilăval, a temesvári Bűnügyi Szervezett Bűnözés Elleni Brigád (BCCO) vezetőjével, amely egység a DIICOT nyomozását támogatja.

Dokumentációjuk során interjút készítettek egy volt belügyminisztériumi tisztviselővel, Dan Vasiléval, aki részt vett az ázsiai munkások toborzásában és Romániába hozatalában. Vasilét később a DIICOT ügyészei a hálózat vezetőjének nevezték. Vasile és Tivadar, a BCCO vezetőnek a rokona üzleti partnerek voltak, és most ugyanabban az ügyben vannak vád alá helyezve, bár nyílt konfliktusban állnak egymással.

Az egyik újságírót, aki részt vett a nyugati országrészben működő migránscsempész hálózatok nyomozásában, tanúként idézték be a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) krassószörényi területi irodájába.

A beszélgetés után Carmen Vrânceanu főügyész egy rendeletet adott át a riporternek, amelyben azt követelte, a RISE PROJECT adja át az összes birtokában vagy ellenőrzése alatt álló adatot, amely az újságírói tényfeltáró cikkek alapját képezte.

A Rise Project szerint az ügyészség ezen akciója a sajtó megfélemlítésének kísérlete volt.

Több civil szervezet és médiaintézmény képviselői közös levélben tiltakoztak az ügyészi rendelet ellen. A tiltakozók szerint elfogadhatatlan, hogy a DIICOT ilyen módon nyomást gyakorol az újságírókra, és megsérti a sajtószabadságot. Az ügyészi akció ugyanis nem csupán jogellenes, hanem etikátlan is, és súlyosan sérti az újságírói források védelmét.

Az ügyészi rendeletet végül visszavonták, de nem a sajtószabadság megsértése miatt, hanem mert a rendelet nem felelt meg a formai követelményeknek, így nem lehetett végrehajtani.

Az újságírói források védelme mind jogi, mind szakmai szempontból kiemelkedő fontosságú. Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) számos esetben megerősítette, hogy az újságírói források védelme alapvető jog, amely része a román belső jogrendszernek is. Az ilyen jellegű ügyészi akciók nem csupán az újságírók munkáját akadályozzák, hanem a közvélemény tájékozódáshoz való jogát is veszélyeztetik.

A tiltakozók több intézkedést is javasoltak az ügy kapcsán:

  1. A DIICOT által kiadott rendelet érvénytelenítése.
  2. Az ügyészi nyomozás módjának kivizsgálása a Rise Project esetében.
  3. Képzési programok bevezetése a bírák és ügyészek számára, amelyek az EJEB joggyakorlatára és az újságírói jogokra fókuszálnak.

A DIICOT és a Rise Project közötti ügy rávilágít arra, hogy a sajtószabadság és az újságírói források védelme mennyire sérülékeny lehet. Az ügyészség akciója komoly aggodalmakat vet fel a sajtószabadság és az újságírók függetlensége kapcsán, és rávilágít arra, hogy a jogállamiság és az újságírói jogok védelme érdekében folyamatos éberségre és határozott fellépésre van szükség. A tiltakozást aláírta többek között az Active Watch, az Expert Forum, a Recorder, a Dela0 portál, a Hotnews, a PressOne és az Átlátszó Erdély is.

A Transtelex szerkesztősége is szolidaritást vállal a Rise Project újságíróival, elkötelezett az önálló és a közérdeket szolgáló oknyomozó újságírás mellett. A DIICOT határozatát nem formai hiba miatt kell visszavonni, hanem azért mert nemzetközi jogszabályokat sért.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!