A szamosújvári fegyházban történt gyilkosság bizonyítja, tarthatatlanok az állapotok a romániai börtönökben

2024. július 11. – 15:03

Másolás

Vágólapra másolva

A romániai börtönök jelenlegi helyzetét jól tükrözi a szamosújvári maximális biztonságú fegyházban történt gyilkosság esete, amelyet a Press One portál ismertetett. Jelenleg Romániában 44 büntetés-végrehajtási intézmény működik, ebből 33 kizárólag férfiak számára fenntartott, ami az összes fogvatartott több mint 95 százalékát jelenti. 2023-ban a romániai börtönökben 23 555 fogvatartott volt, míg a rendelkezésre álló helyek száma körülbelül 17 500. Ez a zsúfoltság súlyos problémákhoz vezet, különösen az erőszak és a fegyelmi kihágások terén.

2023. szeptember 10-én és 11-én éjszaka az E 7.25 cellában brutális gyilkosság történt, írja a portál, és részletesen közli az erőszakos cselekmény körülményeit, illetve azt is, hogy kik vettek részt benne. Az áldozat, O.C.D., egy 47 éves férfi volt, aki mindössze 1 év, 10 hónap és 20 nap börtönbüntetést töltött le távolságtartási rendelet megsértése miatt.

A portál rámutat, a férfi egy viszonylag enyhe büntetést töltött, mégis olyan cellába került, ahol két olyan elítélt is volt, akik súlyos, erőszakos bűncselekményekért kaptak hosszú börtönbüntetést. Az egyiküket életfogytiglani fegyházra ítélték, a másik pedig 20 évet kapott, és egy további, 30 éves ítélet is kilátásban volt ellene egy másik gyilkossági kísérlet miatt, amely szintén a börtönben történt.

Az E 7.25-ös cellába összesen nyolc elítéltet zsúfoltak össze, köztük öt gyilkosságért és két rablásért elítélt fogvatartott volt. A cella mérete mindössze 30 négyzetméter, ami messze alatta marad az Európai Emberi Jogi Bíróság által ajánlott minimum 4 négyzetméter/fő szabványnak, ami arról is rendelkezik, hogy ehhez 10 köbméternyi légtér is jár. Azonban a cella bútorzata (10 ágy, asztal, székek) már túlzsúfolta kis területet, a fogvatartottaknak gyakorlatilag alig maradt életterük, a közöttük kirobbanó konfliktusok szinte mindennaposak voltak.

Az erőszak és a gyilkosság

O.C.D-t már a kezdetektől fogva zaklatták. A tragédia éjszakáján több fogvatartott saját készítésű alkoholt fogyasztott, amelyet gyümölcsök fermentálásával állítottak elő. A 'cellafőnök’, Ionuț Ursz, erőszakos támadást indított egy másik elítélt ellen, majd a többieket is elkezdte bujtogatni, hogy öljék meg O.C.D.-t.

A feszültség fokozódott, és végül A.V. Preda, aki szintén részt vett az erőszakban, a fürdőszobában támadt O.C.D.-re. A gyilkosság brutális módon történt: Aurel-Flaviu Mălina, egy másik elítélt, megfojtotta O.C.D.-t egy horgászzsinórral, ami a mosdóban az alkohol előállításához használt berendezésnek volt a kelléke. Ursz, a bujtogató volt az, aki a végső csapást mérte az áldozatra: a törvényszéki vizsgálat szerint az áldozattal a fejére mért erős rúgás végzett.

Adminisztrációs hibák és következmények

2024. június 18-án a Kolozsvári Törvényszéken zajlott a tárgyalás, ahol Ionuț Urszot és Aurel-Flaviu Mălinát a gyilkosság vádjával állították a bíró elé. Mindkét vádlott életfogytiglani börtönbüntetést kapott. A tárgyalás során mindketten megpróbáltak védekezni. Mălina azt állította, hogy Ursz utasítására cselekedett, mert félt tőle. Ursz azzal védekezett, hogy a végső rúgás, amelyet O.C.D. fejére mért, csupán egy „ellenőrző mozdulat” volt, hogy megbizonyosodjon, életben van-e még az áldozat.

Az eset számos kérdést vet fel a börtönök adminisztrációs döntéseivel kapcsolatban. Miért került O.C.D. egy ilyen veszélyes cellába, amikor enyhe bűncselekmény miatt volt elítélve? Hogyan jutottak hozzá a fogvatartottak alkoholhoz, amelynek előállítása időigényes folyamat? Az adminisztráció válasza szerint O.C.D. a korábbi magatartása miatt került ebbe a cellába, mivel korábban többször megsértette a szabályokat és másokat is bántalmazott.

A szamosújvári fegyházban történt tragédia egyértelműen mutatja, hogy a romániai börtönökben sürgős reformokra van szükség. Az eset nemcsak az erőszakos cselekmények gyakoriságát és súlyosságát emeli ki, hanem a büntetés-végrehajtási intézmények hibás döntéseit és a fogvatartottak közötti konfliktusok kezelésének hiányosságait is.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!