Economedia: A MOL megvásárolná a Lukoil romániai érdekeltségeit

Másolás

Vágólapra másolva

A MOL tárgyalásokat folytatott az orosz Lukoil vállalattal romániai érdekeltségeinek esetleges megvásárlásáról – értesült állítólagos hivatalos forrásokból az Economedia és a G4Media. Úgy tudják, hogy a tárgyalásokon többek között a fekete-tengeri földgázkitermelési koncesszió (Trident) és a ploiești-i finomító megvásárlásáról volt szó.

A cikkben meglehetősen pontatlanul használják a kifejezéseket, nem lehet tudni, hogy a MOL Magyarország vagy a MOL Románia tárgyalt a vásárlásról. Azt írják, hogy a MOL Románia képviselői nem erősítették meg, de nem is cáfolták az értesülésüket, míg a Lukoil képviselői nem válaszoltak a megkeresésükre. Az értesüléssel kapcsolatban mi is megkerestük a MOL Románia sajtóosztályát, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy a MOL soha nem kommentál sajtóban megjelent pletykákat.

Az Economedia forrásai úgy tudják, hogy a „román állam képviselői erősen elleneznék” a vásárlást. „Az ok a budapesti kormány akcióival kapcsolatos gyanakvás, hogy megszerezhetnek egy stratégiai jelentőségű fekete-tengeri koncessziót, illetve a romániai finomítói piac jelentős (mintegy 20 százalékos) részét” – írják a cikkben, és megjegyzik, korábban is volt már példa arra, hogy egy magyar vállalat terjeszkedni szeretett volna Romániában, és akkor azt is megakadályozták. Példaként azt hozzák fel, hogy a nemzeti bank elutasította a „magyar OTP” Banca Româneascára tett felvásárlási kísérletét. Egyébként az OTP Románia próbálta meg felvásárolni a Banca Româneascát 2018-ban.

Az Economedia a cikkben emlékeztetett, az orosz Lukoil a fekete-tengeri Trident gázmező koncessziós kedvezményezettje, amelynek becsült, de meg nem erősített készletei 30 milliárd köbméterre becsülhetők. Tavaly az Országos Ásványi Erőforrás Ügynökség (ANRM) engedélyezte az oroszoknak a kutatási program folytatását, mivel a szondázások eddigi eredményei nem győzték meg őket a kitermelés megkezdéséről. Megjegyzik, hogy a koncesszióban a Romgaz 12 százalékos partner, és elővásárlási joga van, ha a Lukoil úgy dönt, hogy lemond a fekete-tengeri koncesszióról.

Azt írják, hogy a Lukoil ugyan magáncég, de mint minden oroszországi természeti erőforrásokkal foglalkozó vállalkozás az ország kormányának irányítása alatt áll. A Lukoil Románia tavaly 11,1 milliárd lejes forgalmat bonyolított le, ami 17 százalékos csökkenést jelent az előző évhez képest, de a profitja 50 százalékkal 356,3 millió lejre nőtt. A MOL Románia tavalyi forgalmáról annyit jegyez meg a cikk, hogy 2 százalékkal csökkent, és 9,1 milliárd lej volt. A profitja pedig 50 százalékkal nőtt, és 243,3 millió lej volt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!