A 12 éve iskolába iratott gyermekeknek csak 62 százaléka érettségizik

2024. július 3. – 15:37

Másolás

Vágólapra másolva

A 12 éve iskolába iratkozott romániai gyermekeknek csak 62 százaléka jutott el az érettségiig, vonta le a következtetést a rendelkezésre álló adatok alapján az Europa Liberă.

A 2012/2013-as tanévben majdnem 189 500-an kezdték el az első osztályt, 12 évvel később azonban csak 119 ezren iratkoztak be az érettségire. Az előző évek végzettjeivel együtt 125 694 a 2024-es érettségire beiratkozottak száma, de közülük végül csak 123 583-an jelentek meg a román nyelv és irodalom érettségi vizsgán.

Egy részük még a nyolc általános elvégzése után lemorzsolódott, hiszen 2020-ban 172 543 tanuló szerepelt a képességvizsgára jelentkezők között, és 160 663-an vettek végül részt.

Az Europa Liberă több szakértő véleményét is megkérdezte, akik szerint jellemzően a vidéki, szegény családok gyermekei azok, akik nem jutnak el az érettségiig.

Az érettségiből kimaradnak azok is, akik a szakiskolákat választják, sokan viszont azért morzsolódnak le, mert kénytelenek pénzt keresni, esetleg férjhez mennek, és otthon maradnak, mondta Bogdan Voicu szociológus, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a korai iskolaelhagyás tekintetében Románia élen jár Európában. Az Eurostat 2022-es évre vonatkozó jelentése szerint Romániában 16,6 százalékos a korai iskolaelhagyók aránya a 9,5 százalékos európai átlag szinte kétszerese.

Alina Ailincăi, a Iași-i EuroEd Alapítvány programkoordinátora, aki néhány évig egy iskolaelhagyás elleni projektben dolgozott, úgy véli, nagyon gyakran a család szűkös anyagi háttere az, ami miatt nem tanulnak tovább a gyermekek, és fontos tényező az egészséges családi környezet hiánya is.

A vidéki környezetben élő tanulókkal foglalkozó World Vision România Alapítvány igazgatója, Mihaela Nabăr szerint a falun sokkal jellemzőbb iskolaelhagyás oka a családok pénzügyi helyzete mellett a vidéki tanítás színvonalában is keresendő.

Felméréseik azt mutatják, hogy a vidéken élő romániai családok 38 százalékának alig elég egyik hónapról a másikra a jövedelme, és tíz szülőből kettő nem támogatja a gyermekét abban, hogy nyolcadik osztály után is folytassa a tanulmányait. A vidéki kamaszok 24 százaléka nem is szeretne középiskolába járni, leginkább azért, hogy pénzt keressenek. Emellett minden harmadik vidéken élő tizenéves hiányzik néha vagy rendszeresen az iskolából, mert segítenie kell a gazdaságban, mondta Mihaela Nabăr.

Nemrég az Edupedu.ro oktatási szakportál hívta fel a figyelmet arra, hogy azok közül, akik 2023-ban elkezdték a nyolcadik osztályt, majdnem 16 ezren nem vettek részt az országos képességvizsgán, ami azt jelenti, hogy vagy nem fejezték be a nyolcadik osztályt, vagy nem íratták be őket a vizsgára az iskolák.

Szerdai sajtótájékoztatóján Ligia Deca tanügyminiszter ezt azzal magyarázta, hogy a speciális nevelési igényű, az évismétlő vagy a tantárgyversenyeken díjat nyert diákokat nem iratják be automatikusan a képességvizsgára. Hozzátette ugyanakkor, hogy elemzik a helyzetet és ha a számok nem találkoznak, intézkedni fognak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!