Székelyföldön van a legtöbb olyan település, ahol csak egy polgármesterjelöltre lehet szavazni

2024. június 7. – 10:05

Másolás

Vágólapra másolva

A június 9-i romániai helyhatósági választásokon összesen 207 390 jelölt indul különböző funkciókért, tehát azok, akik megmérettetik magukat valamilyen formában, szinte megtöltenének egy Brassó méretű várost, ugyanakkor több mint 20 százalékkal kevesebben vannak, mint négy éve, derült ki az Expert Forum korábbi jelentéséből, amelyet a Központi Választási Hatóság (BEC) adatai alapján állított össze. A jelöltek összesen 41360 helyi és megyei tanácsosi helyért indulnak, emellett 3180 polgármesteri szék és 41 megyei tanácselnöki szék vár elfoglalásra.

A polgármesteri székért Nagybányán indultak a legtöbben, a 108 ezernél valamivel több lakossal rendelkező megyeközpontban 16 jelölt közül lehet választani. A megyei tanács élére szintén itt, Máramaros megye székhelyén pályáznak a legtöbben, 13-an.

A polgármesteri funkcióért a települések többségében 3-4 jelölt indul, de jelentős a kétjelöltes polgármesteri választási kampány aránya (20 százalék) is, a települések 4 százalékában pedig csak egyetlenegy polgármesterjelöltre lehet szavazni.

Az Europa Liberă az adatok alapján kimutatta, hogy a székelyföldi megyékben tömörülnek leginkább azok a kistelepülések, ahol csak egy jelölt indult a polgármesterválasztáson, az pedig jellemzően az RMDSZ színeiben. Hargita megyében 32, Kovászna megyében 20, Maros megyében pedig 15 ilyen település van. Ez viszont nem jelenti azt, hogy a települések egyrészén ne lehetne több párt tanácsosi listájára vagy független tanácsosjelöltre is szavazni. A Hargita megyei Kápolnásfaluban például az RMDSZ mellett a Magyar Polgári Erő 14, az RMDSZ 12 jelöltet indít, emellett független tanácsosjelölt is van.

A PSD-nek 36 olyan polgármesterjelöltje van, amelyiknek nincs kihívója, ezek közül több Olt és Ialomița megyei településeken indul, a PNL jelöltjei öt Giurgiu megyei településen indulnak ellenfél nélkül, de előfordul az is, hogy az egyetlen polgármesterjelölt független, például a Krassó-Szörény megyei Temesszlatinán, a Kovászna megyei Esztelneken, a Máramaros megyei Oncești-en, a Maros megyei Makfalván és a Temes megyei Vălcani-on, derül ki az Europa Liberă elemzéséből.

Száz éves a legidősebb jelölt, kevés nő indul befutó helyen

A Szociáldemokrata Párt indítja egyébként a legtöbb jelöltet, 51438-at, a második helyen a Nemzeti Liberális Párt áll 51 ezer jelölttel, ezt követi az AUR, az USR és a PMP, majd az RMDSZ a maga 8147 jelöltjével. Az Erdélyi Magyar Szövetség 1252 jelöltet indít. Az RMDSZ jelöltjei közül egyébként 283-an indulnak polgármesteri székért és 12-en megyei tanácselnöki tisztségért. Az Erdélyi Magyar Szövetség 46 polgármesterjelöltet és 3 megyei tanácselnök-jelöltet indít.

Két politikai alakulat, a Romák Egységéért Szövetség és a Patrióták Egyesüléséért Liga országos szinten mindössze egy-egy jelöltet indít a helyhatósági választásokon.

A jelentésből az is kiderül, hogy a két kormánypárt, a PSD és a PNL a választási szövetség ellenére országos szinten csak 843 közös jelöltet állított a helyi funkciókra, és mindössze két megyei listán vannak közös jelöltjeik, Ilfov és Temes megyében.

Ami a helyi tanácsosi helyekre pályázó jelölteket illeti, a legtöbb jelölt, 335, Galacon indul, a legkevesebb pedig a Hargita megyei Oklándon, illetve a Maros megyei Székelyvéckén és Nyárádmagyaróson, ezeken a településeken 11 fő indul tanácsosi tisztségért, mindannyian az RMDSZ listáján.

A megyei tanácsosi helyekért Máramaros megyében 471-en indulnak, Teleorman megyében pedig csak 154-en. Érdekesség, hogy az RMDSZ-nek az erdélyi megyék mellett Gorj megyében is vannak tanácsosjelöltjei, összesen heten.

Az országos szinten legfiatalabb jelölt alig lépte át a törvényben előírt minimális, 23 éves korhatárt, a legidősebb pedig 100 éves, emellett további két 95 és két 94 éves jelölt is indul a helyhatósági választáson. Ezt az Állandó Választási Hatóság elnöke, Toni Greblă árulta el egy sajtótájékoztatón május végén, mert egyébként a közzétett adatok nem tartalmazzák a jelöltek korát és nemét.

Az Expert Forum viszont vette a fáradtságot, hogy a nevek alapján kimutassa a nemi arányokat. Az adatelemzés szerint a 2020-as választások óta 2 százalékkal nőtt a női jelöltek aránya, amely most sem túl magas, mindössze 24 százalék. A nagyvárosokban több nő vállal politikai szerepet, a jelöltek egyharmada, míg vidéken mindössze 23 százalék. A megyei listákon a jelöltek 27 százaléka nő. A legtöbb nő a tanácsosi listákon szerepel, polgármesteri vagy megyei tanácselnöki tisztségért mindössze 11 százalékos arányban indulnak.

Mint korábban megírtuk, az Expert Forum adataiból az is kiderült, hogy az RMDSZ-nek van arányaiban a legkevesebb női polgármesterjelöltje, de a nagyobb pártok sem dicsekedhetnek. A jelentés összesítette azt is, hogy hányadik helyet foglalják el jellemzően a nők a listákon. Az RMDSZ esetében a 3-11. helyek között fordulnak elő leggyakrabban, az USR esetében 2-8. helyek között, míg a PSD és PNL listáin a 5-12. hely között vannak legnagyobb arányban a nők. A helyi önkormányzatok jelöltjeinek esetében jól megfigyelhető, hogy minél hátrébb van egy pozíció a listán, annál nagyobb a nők aránya. Az első két helyen pedig általában férfiak vannak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!