Együttműködik az AUR-ral a Magyar Polgári Erő Gelencén, állítja az újrázni készülő RMDSZ-es polgármester

2024. június 7. – 16:33

Másolás

Vágólapra másolva

Kovászna megyében arra panaszkodnak az RMDSZ-esek, hogy hiába csaknem színmagyar Gelence, a magyarellenességéről és szélsőségességéről ismert AUR 15 fős listát állított, polgármesterjelöltet indított, akinek a megválasztását egy magyar politikai alakulat is segíti. Utánajártunk, hogy mi történik Gelencén. Egy kis kérdezősködés után kiderült, a helyi politikai viszonyok bonyolultak, és gyakran személyes ellentétek is befolyásolják a választási folyamatot. Az AUR és a Magyar Polgári Erő közötti esetleges (!) együttműködés példája pedig azt mutatja, hogy egy közösségben létezhetnek különböző szolidaritási formák és közös célok, amelyek túlmutatnak a pártpolitikai megosztottságokon. A szavazás majd lehetőséget ad arra, hogy ezek a dinamizmusok érvényesüljenek.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök és Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester szerdai Nincs mese! beszélgetése után Tamás István RMDSZ-es megyei tanácsos-jelölt arról kérdezte a politikusokat, hogy mit kezdjenek azzal a jelenséggel, hogy Gelencén a magyarellenes Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) nem csak teljes listával és polgármesterjelölttel indult az önkormányzati választásokon, de az AUR a magyarok, azaz a Magyar Polgári Erő támogatását is élvezi.

A gelencei megyei tanácsosjelölt úgy fogalmazott a Magyar Polgári Erő és az AUR „egymás kezét fogva, kölcsönösen támogatják egymást”.

Ennél talán már csak az különösebb, hogy AUR listáján zömében magyar nevek szerepelnek. A tizenöt fős lista: Gráncsa Szilveszter László, Balázs Zoltán, Ilyés Róbert Csaba, Bali Zsombor László, Ilies Péter, Esztean Lajos, Ilyés József, Bali Géza, Gheorghiță Ilieș, Ityim Levente Róbert, Deme Felix Elemér, Bajcsi Tibor és Florentina Ilie. Az AUR lista első helyén Liviu Racoviță nyugalmazott rendőr áll, aki a párt polgármesterjelöltje, őt a listán egy másik nyugdíjas rendőr, Florentin Ilie követi.

Ezek után az már csak másodlagos érdekesség, hogy a román pártok közül, nem csak az AUR, hanem a 2020-as választáson a harmadik helyen végző Pro Europa Romapárt is tízes listát állított: Borcsa Alexandru, Claudia Glodeanu, Borcsa Levente, Gráncsa Szilamér Dávid, Gergely Tihamér, Bokor Zoltán, Haralyi-Izsák Boldizsár, Gáspár Zoltán Gyula, Sós Arnold Norbert és Borcsa Sándor lesznek azok, akik a roma alakulat jelöltjeiként szállnak be a versenybe.

Egyesek szerint a csaknem színmagyar Gelencén nem veszett ki még az a hagyomány, amit Vadim Tudor-féle Nagy Románia Párt (PRM) több mint húsz éve felállított Gelencén, hogy romák, magyarok és románok – akár a szélsőséges pártok alá betagozódva – közös erővel próbálják leváltani a helyi vezetést. A település elöljárói garnitúrája 2020-ban lett újra RMDSZ-es, előtte Cseh József ült a polgármesteri székben a Magyar Polgári Párt színeiben.

Mindegy ki, csak ne az RMDSZ-es polgármester legyen?

Ilyés Botond János gelencei polgármesterjelölt nem csak megerősítette, hogy Gelencén összefogott az AUR és a Magyar Polgári Erő, mint azt fiatal megyei tanácsosjelöltje állította, de azt is mondta, hogy az ő személye az oka annak, hogy a Magyar Polgári Erő hallgatólagosan összefogott az AUR-ral, hogy közösen akadályozzák meg az ő újraválasztását. Az újrázni kívánó polgármester személyi ellentéteket gyanít a háttérben.

Ilyés Botond János érdeklődésünkre, hogy mi bizonyítja azt, hogy az AUR és a MPE valóban összefogott volna, elismerte, hogy a jelenséget csupán a pártok tagjainak facebookos tevékenységéből lehet tetten érni, egymás bejegyzéseit helyeslik, lájkolgatják, és főleg szóban támogatják egymást a pár ezres faluban.

Ilyés Botond gelencei RMDSZ-es polgármester szórólapozik a kampányidőszak alatt – Fotó: Ilyés Botond Facebook-oldala
Ilyés Botond gelencei RMDSZ-es polgármester szórólapozik a kampányidőszak alatt – Fotó: Ilyés Botond Facebook-oldala

A polgármester szerint az is elhangzott már az egyik MPE-s politikus részéről, hogy „inkább legyen AUR-os a polgármester, mintsem Ilyés Botond”, miközben a polgármester szerint a falu lakosságának másik felét az háborítja fel, hogy magyar emberek az AUR-t támogatják.

De a bizonyítékok közé sorolja azt is, hogy a Magyar Polgári Erő nem tett le teljes listát, szerinte azért, hogy a visszaosztásnál őket erősítsék. (A Magyar Polgári Erő is 9 tanácsosjelöltet indított.)

Mit tanácsolt az RMDSZ vezetése az AUR-jelenségre?

A gelencei megyei tanácsosjelölt felvetéseire Kelemen Hunor RMDSZ-elnök Antal Árpád mondását idézte fel: a magyarellenességre egyetlen egy gyógyszer van, minél több magyar szavazat. Szerinte ennél jobb módszer nincs, és a magyarellenességet szerinte nem is lehet „kiiktatni”.

„Ha a magyarellenességre nincs magyar szavazat, akkor ez azt jelenti, hogy gyengék vagyunk, ők az erősebbek” – tette hozzá. Hozzátette, elfogadhatatlannak, súlyosnak tartja, hogy magyar településen magyar emberek azt gondolják, hogy „az AUR az valamire jó.”

Ezzel a válasszal csak az a baj, hogy az RMDSZ elnöke nyomban kirekesztette a magyar közösségből azokat, akik nem az RMDSZ-re szavaznának.

Antal Árpád azt mondta, demokrácia van, mindenki indulhat a választásokon, a többségi szavazóknak pedig mindig igazuk van, a legjobb válasz tehát Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint az, ha az AUR nem kap egy szavazatot sem. „Csak a család szavazatait kapják meg” – tette hozzá valaki a közönség soraiból.

Antal Árpád és Kelemen Hunor a Nincs mese! megmondóesten Sepsiszentgyörgyön, 2024. június 5-én – Fotó: Gönczy Tamás / RMDSZ
Antal Árpád és Kelemen Hunor a Nincs mese! megmondóesten Sepsiszentgyörgyön, 2024. június 5-én – Fotó: Gönczy Tamás / RMDSZ

Az AUR csak a választások után fogna össze a Magyar Polgári Erővel

Racoviță Liviu Gelence AUR-os polgármesterjelöltje a Transtelex megkeresésére azt mondta, egyáltalán nincs szó együttműködésről. De a jövőben nem lenne kizárt, hogy összefogjanak a Magyar Polgári Erővel, ha közös céljaik lennének. Szerinte ezt az álhírt az összejátszásról az RMDSZ azért terjeszti róluk, mert bárkit, aki nem ért egyet az RMDSZ-szel vagy nem a szövetség eszméit vallja, el akarnak lehetetleníteni, és így két ellenféltől szabadulnának meg egyetlen manőverrel. „Még akkor is, ha azonos etnikumú vagy, akkor is az ellenségük vagy, ha nem tartozol közéjük, és nem az ő szekerüket tolod. Sajnos ez az igazság” – tette hozzá.

„Én ismerem a két nyugdíjas rendőrt, de nekünk semmi közünk hozzájuk” – mondta el megkeresésünkre László Tamás, a Magyar Polgári Erő gelencei elnöke, aki

nem kis meglepetésünkre azt mondta, hogy ő maga is az RMDSZ-re fog szavazni, pontosabban, hogy Ilyés Botond János polgármestert támogatja, mert őt tartja esélyesnek a főleg romákból, pár nyugalmazott rendőrből és magyarból álló AUR-al és saját magukkal szemben is.

A tanácsosi lista vezetője kendőzetlenül beszélt arról is, hogy mire számít a vasárnapi választásokon. Szerinte az AUR nem fog bejutni a gelencei tanácsba, és a MPE listájáról is maximum hárman juthatnak be, és már jó eredménynek számítana, persze a négyért sem haragudna meg a gelenceiekre.

A Magyar Polgári Erő gelencei szervezetének elnöke azt mondta, amikor az AUR listáját meglátta, észrevette rajta Gráncsa Szilamér Dávidot, aki lista harmadik helyén áll, és az ő volt alkalmazottja volt. „Gráncsa Szilamér Dávid most Németországban dolgozik. Kérdeztem tőle, hogy tettek téged a harmadik helyre, te? Mert ő kint volt akkor is, amikor a listát kellett leadni és összeállítani. Azt mondta, »tőlem csak elkérték és lefényképezték a buletinomat, nekem nem mondtak semmit«. Hogy iratkoztatok ti fel az AUR listájára? – kérdeztem még egyszer. » Nekem nem szóltak semmit.« Ennyivel véget ért a beszélgetés” – idézte fel az MPE listavezetője a roma származású Gráncsa Szilamér Dáviddal való telefonbeszélgetését.

A gelencei eset, ahol végülis nem találtunk bizonyítékot az esetleges együttműködésre, mindenképp jó fokmérője annak, hogy a helyi közösségeknek igényük van a pluralizmusra és a választás lehetőségére, ahol sokszor nem a politikai színezet dönt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!