Egymást marják Baróton az RMDSZ-esek. Kérdés, hogy a háromszéki RMDSZ vagy a választók akarata érvényesül-e

2024. június 7. – 13:01

Egymást marják Baróton az RMDSZ-esek. Kérdés, hogy a háromszéki RMDSZ vagy a választók akarata érvényesül-e
Választási plakátokon Barót polgármesterjelöltjei: a kiszúrt szemű, RMDSZ-es Benedek Huszár János, és Derzsi- Ráduly Kázmér, aki a Magyar Polgári Erő támogatását élvezi – Fotó: Benedek Huszár János Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Baróton függetlenből RMDSZ-es, az RMDSZ-esből független polgármesterjelölt lett, a plakáttépések után pedig az üzengetések mellé a „mocskos kampány” is belefért. A hatalom képviselői már az elején felrúgták a játékszabályokat, és a választói akaratra fittyet hányva saját preferenciáikat helyezték előtérbe. Összegeztük az egykori bányaváros közéleti alakulásait.

Barót Háromszék egyik olyan kisvárosa, amely nem tudta felvenni a versenyt és választ adni az új idők új igényeire. A központban a rendszerváltás óta magára hagyott épületek azt éreztetik: Baróton megállt az idő.

A hajdani bányaváros, a maga közel nyolcezres lakosságával azonban még így is Erdővidék legerősebb és legnagyobb települése, mely a vállalkozások szempontjából és az oktatásban is még mindig fontos szerepet tölt be a környéken.

Barót Erdővidék központjaként a háromszéki RMDSZ hatáskörébe tartozik, itt igazi tétje lesz a választásoknak. A kérdés pedig az, hogy az RMDSZ megyei vezetéséhez lojális polgármester vezeti-e tovább a várost, vagy a 2024-es önkormányzati választás megtöri a felülről diktált döntések sorát.

Az RMDSZ veszített, tehát az RMDSZ nyert

2020-ban az RMDSZ megyei vezetésével jó kapcsolatot ápoló, addig az RMDSZ-es polgármestereket pályázatokkal segítő Benedek Huszár János lépett színre, aki épp az RMDSZ akkori polgármesterét, Lázár-Kiss Barnát váltotta le független polgármesterjelöltként az Erdélyi Magyar Szövetség támogatásával. Lázár-Kiss Barna az előző években sokak szerint nem vitte túlzásba a városfejlesztést, és a második mandátumának második felében még alább hagyott a lelkesedése. Ez pedig az RMDSZ megyei vezetését sem hagyta hidegen.

Nem maradt annyiban

A jól ismert történet szerint Benedek Huszár János, korábban illyefalvi polgármester, a fejlesztések ígéretével állt bele a baróti választási versenybe, és nyerte el Lázár-Kiss Barnától a polgármesteri széket függetlenként, látszólag csak az Erdély Magyar Szövetség támogatásával.

Az RMDSZ-t megverő baróti polgármester azonban a munkát már Tamás Sándor, az RMDSZ háromszéki szervezetének elnökének pártfogásával kezdhette el: a szeptember végi választás után már október 6-án arról posztolt egyTamás Sándorral közös képpel, hogy „elnök úrral lefektettük egy korrekt önkormányzati partnerség alapjait”.

Benedek Huszár János támogatások lehívásában, tanulmányok készíttetésében pedig a pályázatíró tapasztalatai miatt tőle elvárható módon valóban jeleskedett, csak a városlakók egy része kevesellte azokat a megvalósításokat, amelyek az ő négy éves mandátumához, és nem az elődjééhez kötődnek.

Ugyanakkor Benedek Huszár János nevéhez hangosabb és csendesebb botrányok is fűződtek, közülük a legismertebbet az Átlátszó Erdély tárta fel. Cikkükben arról írtak, hogy Benedek Huszár János polgármester azon dolgozott, hogy „a környék teljes oktatási rendszerét felesége igazgatósága alá vonja”. Egy iskolaigazgató, aki most a politikai csatározás fontos szereplője, úgy érezte, megfenyegették: vagy beáll az összevonás mögé, vagy nem lehet igazgató.

Az sem hagyott mindenkit hidegen a barótiak közül, amikor a romániai Szabad Európa arról írt, hogy 2023. október 23. és 30. között egyetlen hét alatt 15 közintézmény kötött 100 ezer eurót meghaladó értékű tanácsadói szerződést a SEAP (Elektronikus Közbeszerzési Rendszer) adatai szerint. Példaként említették a baróti önkormányzatot is. Barót önkormányzata több mint 100 ezer euró (685 ezer lej) értékben vásárolt tanácsadási szolgáltatásokat 2021-ben a SEAP-on. A város ezt az összeget az egy alkalmazottal rendelkező tusnádi cégnek, a Szanorando SRL-nek fizette ki, ahogyan már tette más megrendelésekkor is. A polgármester szerint a cég segítségével Barót ezúttal öt pályázati projektet nyújtott be, amiből hármat meg is nyert.

A tanácsadási szolgáltatások díjával kapcsolatban megkértük egy szomszédos nagyobb település vezetőjét, hogy értékelje, nagyságrendileg mekkora összegekről van szó. Daragus Attila torjai polgármester azt mondta, a 685 ezer „egy jó nagy összeg” tanácsadásra, amiből komoly, nagy pályázatokat lehet lehívni. Egy hatalmas építmény megvalósításához kellett, hogy hozzásegítsék az önkormányzatot, mert az ilyen tanácsadások, bár sokszor kötelezőek, benne vannak a pályázat értékében, nem a tanács szokta kifizetni ezeket. „Senki magának bajt nem akar, ha valaki egy ilyet aláír, akkor tudja miért írja alá, mert senki nem olyan hülye, hogy olyat írjon alá, amiért aztán számon kérhetik” – tette hozzá jóhiszeműen a polgármester, aki Benedek Huszár Jánost jó szakemberként ismeri.

Miután nyilvánosságra hozták, lecsökkent az összeg

Azt már kevesebben tudják, hogy a Szabad Európa erről szóló cikkének megjelenése után a polgármesteri hivatal a két vesztes pályázat esetében visszamondta a cégtől rendelt szolgáltatást. Magyarázatuk szerint csak egy kis „hiba” folytán vásárolták meg azokat a tanácsadási, menedzsmenti szolgáltatásokat, melyekre nem volt szükség. 250 000 lejes hibáról volt szó, ami a nyilvánosságnak köszönhetően visszakerült a kasszába.

Azt se sokan tudják, hogy az így fennmaradó 435 ezer lejes összegből mit sikerült megpályáznia Barótnak.

Mert nyilván nem azt a 98 900 lejért megvásároltutcaseprő gépet, ami júniusban fog megérkezni Barótra.

Ennek beszerzését egyébként pár napja jelentette be a polgármester, egyesek pedig fel is hívták a figyelmét a baróti utak és járdák állapotára, amin talán portalanítás előtt jó lett volna javítani.

Benedek Huszár János a Transtelexnek elmondta, a nyertes pályázatok Barót város ivóvíz, szennyvíz- és esővízelvezető rendszerének kiterjesztésével, Bibarcfalva és Bodos szennyvízrendszerének a megvalósításával és Felsőrákos szennyvízrendszerével kapcsolatosak.

Ezek egyelőre azért nem láthatóak a városban, mert a 2021-ben elnyert pályázatok még tervezési, engedélyeztetési fázisban vannak/voltak, a kivitelezés így nyilván csak a következő mandátumban kezdődhet.

De legalább erre a projektre nem hiába ment el a pénz, mint az iskolaösszevonásról szóló tanulmányra, ami 50 ezer lejbe került a városnak, de végül nem valósult meg. Az iskolaösszevonás kérdése ugyanis szintén 2021-ben lekerült a tanácsülés napirendjéről, mert nem volt meg a szükséges támogatottsága.

Benedek Huszár János Bibarcfalván kampányol, 2024. május 22-én – Fotó: RMDSZ Barót Városi Szervezete
Benedek Huszár János Bibarcfalván kampányol, 2024. május 22-én – Fotó: RMDSZ Barót Városi Szervezete

Egyébként a baróti tanács utolsó ülésén 6 tanulmányt fogadtak el, és az előző üléseken is születtek hasonló döntések. A kérdés már csak az, hogy az egyesek által sokallt tanulmányi és konzultációs díjak a város számára megtérülnek-e valaha, és ha igen, akkor mikor.

A kérdés pedig azért is aktuális, mert Barót városában azt sem fogadta mindenki kitörő örömmel, amikor Benedek Huszár János szerdán, a pedagógus nap alkalmávalelhencegte, mennyit haladt az utóbbi négy évben egy 1988-ban, ismétlem, 36 éve elindított projekttel. A Baróti Szabó Dávid Technológiai Líceumhoz tartozó épület felépítése ugyanis mindennek elmondható már, csak sikernek nem.

Hiába a küllem, ha belül romlott az egész – mondhatnánk. Az építkezésre rálátó szakemberekhez közel álló forrásunk szerint az iskolaépületet várhatóan idén sem adják át, mert „elég nagy gondok vannak vele”, ezért tűzvédelmi engedélyt se kaptak még. Forrásunk ide sorolta a megfelelő áramellátás hiányát, ami miatt egy trafóház és egy csatlakozási pont megépítése is szükséges lehet, ennek költségeit pedig 700 ezer lejre becsülték.

Ugyanakkor, bár a polgármester reményét fejezte ki, hogy a Baróti Szabó Dávid Technológiai Líceum diákjai és tanárai még ebben az évben megkaphatják az épületet, forrásunk szerint még a belső felszerelések sincsenek megvásárolva, amelyek közel 1 200 000 lejbe kerülhetnek, és ezt az összeget az önkormányzatnak kellene fedeznie.

Úgy tudjuk, hogy Lázár-Kiss Barna erre a célra 1 900 000 lejt elkülönített, de Benedek Huszár ezt az összeget inkább pályázatírásra, a pályázatok önrészének finanszírozására fordította. Talán ez lehetett volna az a projekt, ami megvalósul Baróton, így azonban egy a sok közül, aminek a megvalósítására a kis büdzséből gazdálkodó önkormányzatnak ebben a mandátumban már se pénze, se ideje nem lesz.

Egy RMDSZ-es iskolaigazgató hívta ki Benedek Huszár Jánost

Ezek után talán nem véletlen, hogy Benedek Huszár János újrázni kívánó polgármester 2024-es kihívója éppen a Baróti Szabó Dávid Technológiai Líceum igazgatója, Derzsi-Ráduly Kázmér.

Ő az egyik olyan szereplő, aki már a polgármester azon magyarázatával sem értett egyet, hogy azért kell összevonni az iskolákat – felesége vezetése alá –, mert előbb vagy utóbb úgyis megszűnnének a népességcsökkenés miatt. Derzsi-Ráduly Kázmér szerint megelőzni kellene az iskolák bezárását, nem pedig sajátkezűleg végrehajtani.

Az iskolaigazgató azonban nem csak a nézetkülönbségek miatt indult a polgármesteri funkcióért, hanem azért is, mert azt látta, hogy Barót nem halad megfelelőképpen. Csak azt nem látta két évvel ezelőtt, amikor RMDSZ-tagként jelezte Tamás Sándor felé is, hogy RMDSZ-es színekben szeretné megmérettetni magát, hogy a háromszéki szervezet elnökének már 2020-ban megvolt a favoritja a polgármesteri posztra Benedek Huszár János személyében.

Igaz, ezt két évvel ezelőtt Tamás Sándorék sem kezelték ilyen nyílt lapokkal, és próbálták elodázni Derzsi-Ráduly szándékát. Mielőtt azonban a háromszéki RMDSZ belső választást tarthatott volna arról, hogy ki legyen az RMDSZ baróti polgármesterjelöltje, Derzsi-Ráduly legnagyobb meglepetésére Tamás Sándorék 2024 márciusában úgy álltak ki bejelenteni az újrázni kívánó RMDSZ-es polgármestereket, hogy köztük volt az akkor alig egy éve RMDSZ-tagként számon tartott Benedek Huszár János is.

Innentől kezdve pedig az iskolaigazgató jogosan érezhette, hogy felültették, mert a háromszéki RMDSZ lényegében már a választók akaratának megkérdezése előtt eldöntötte, hogy kit akar polgármestereként látni. Az ajtót azonban végülis az RMDSZ baróti szervezete tette be, ugyanis nem tartott állóurnás előválasztást a polgármesterjelölt személyéről, hanem a választmányban, zárt ajtók mögött döntötte el, hogy ki lesz az RMDSZ polgármesterjelöltje.

Derzsi-Ráduly Kázmér Felsőrákoson plakátol, 2024. júniusában – Fotó: Derzsi-Ráduly Kázmér Facebook-oldala
Derzsi-Ráduly Kázmér Felsőrákoson plakátol, 2024. júniusában – Fotó: Derzsi-Ráduly Kázmér Facebook-oldala

Ahogy a Háromszék fogalmaz: az RMDSZ helyi és megyei szervezetének elöljárói senki által nem félreérthető „javaslatokat” tettek a választmány tagjainak, hogy Benedek-Huszár Jánost szeretnék a szövetség jelöltjének.

Derzsi-Ráduly a választmány döntését már nem is várta meg, le sem adta a jelentkezését, tulipán ide, tulipán oda, inkább független polgármesterjelöltként indult el, és a Magyar Polgári Erő támogatását élvezi az idei helyhatósági választásokon.

Nem így tett Bán István független tanácstag, aki Derzsi-Ráduly Kázmérral ellentétben a választmány elé állt, hogy elmondása szerint megadja a lehetőséget, hogy ne csak szavazzanak, hanem válasszanak is, de tudta mire számíthat. A Háromszéknek azt mondta, a választmányt nem olyan rég úgy bővítették ki – titokban, névre szóló meghívóval tartották az ülést –, hogy oda csak olyanok kerüljenek, „akik úgy szavaznak, ahogy megmondják nekik”.

„Nap mint nap szembesülünk a hiányosságokkal, ezért ki akarjuk mozdítani településeinket az elhanyagoltságból. Külön hálás vagyok, hogy egyre népesebbé válik az a tábor, amely biztat minket” – jelentette ki a lapnak Bán István, aki végül a Magyar Polgári Erő tanácsosjelöltjeként indult el a választáson.

Ha a tartalom hiányzik, jöhet a mocskolódás

Derzsi-Ráduly Kázmér a maga részéről úgy véli, a negatív kampányra nincs szüksége a barótiaknak. Ez azonban ellenfelei részéről nem mondható el.

Baróton is divat plakátokat letépni, ezen nem sokan lepődtek meg, azon már inkább, hogyTamás Sándor nagy tétben mert volna fogadni arra, hogy Derzsi-Ráduly nem mer kiállni vitázni Benedek Huszár Jánossal. Ezt pedig az RMDSZ háromszéki szervezetének elnöke egyBenedek Huszár János bejegyzése alatti hozzászólásában azzal indokolta, hogy Derzsi-Ráduly:

  • „nem akar polgármester lenni, hiszen mindenki tudja Baróton, hogy mások kapacitálják, befolyásolják. Ő még jelölt sem akart lenni, de otthon rászóltak. Ezt tudja mindenki.
  • a Facebookon megjelent szövegeit nem Derzsi Kázmér írja, hanem Ember Attila, aki egy magyarországi kampányguru
  • abban, amit eddig Derzsi Kázmér neve mellé tettek, nincs semmi konkrétum.”

Tamás Sándor mindezt azután írta, hogy Derzsi-Ráduly Kázmér már egy ideje bejelentette, hogy nem szeretne részt venni ebben a vitában, mertő nem ellenfelét, hanem a választókat akarja meggyőzni.

Ez pedig jól jelzi, hogy Baróton a tulipános kampány mennyire elcsúszott, és mennyire elment a negatív kampányolás irányába, ami alól Benedek Huszár Jánosüzengetései sem kivételek.

Derzsi-Ráduly Kázmér egyébkéntFacebook-bejegyzésében úgy reagált Benedek Huszár János és Tamás Sándor üzeneteire, hogy jó „mocskolódást” kívánt nekik, és azt mondta, hogy ő inkább imádkozni fog, értük is, az Úr napján, majd Jézus szavait idézte: „Bocsáss meg nekik, Uram, mert nem tudják, mit cselekednek.”

Úgy tudjuk, hogy Derzsi-Ráduly Kázmér azért nem fogadta el a meghívást a vitára, mert egyesek szerint az megfelelő moderálás nélkül átment volna személyeskedésbe, durvaságba és ebben nem akart részt venni. „Derzsi-Ráduly Kázmér az ún. bikaviadalra való kihívásra tökéletes választ adott” – mondta egy forrásunk, aki szerint a barótiak – mint várható volt – két részre szakadtak.

„Ha még jók a szemeim s füleim, akkor megkockáztatom, hogy két egyenlő részre. Ha tavaly év vége felé még enyhe előnyt véltem felfedezni a jelenlegi polgármester javára, akkor el lehet mondani, hogy Derzsi-Ráduly Kázmér ezt sikeresen kiegyenlítette, és jelen pillanatban fej-fej mellett haladnak. Azok, akik értenek is valamennyit a dolgok menetéhez és implicite a politikához, világosan látják, hogy az RMDSZ jogosan félti a pozícióit. Már nem olyan biztosak a tanácsosi helyek többségének megszerzésében, a polgármesteri szék pedig egyértelműen piros árnyalatú, ami a vészjelet jelenti az én nézetemben” – mondta el érdeklődésünkre Tókos Levente baróti származású újságíró.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!