Egymillió fiatal fog először szavazni az idei választásokon

2024. június 1. – 11:50

Másolás

Vágólapra másolva

Egy, az INSCOP által a Friedrich Naumann Alapítvány Románia és Moldova részére készített felmérés szerint az először szavazó fiatalok 65%-a úgy véli, hogy ők lesznek azok, akik meghatározzák majd a választások eredményét. Annak ellenére, hogy a válaszadók 35%-a szkeptikus a választási részvételét illetően, az adatok növekvő részvételi hajlandóságot mutatnak, írja a News.ro.

A számokból kiderül, hogy a fiatalok magukat fontos politikai szereplőknek tekintik, ami valóban növelheti a választási részvételt. A fő motivációik között a demokratikus jog gyakorlása, az európai politikák befolyásolása és a demokrácia védelme a szélsőségességgel szemben szerepelnek. Ezek a motivációk arra utalnak, hogy a 18-20-as éveiben járó generáció értékeli a demokratikus folyamatokat és tudatos a politikai rendszerek megválasztásának fontosságában. Bár egyre inkább felismerik politikai jelentőségüket, de még mindig vannak kihívások a tájékoztatottság és a részvétel növelésében. A felmérésből az is kiderül, hogy az online információforrások kulcsfontosságúak lehetnek a fiatalok mozgósításában.

Szavazási szándék és motiváció

A megkérdezett fiatalok 58%-a biztos abban, hogy részt vesz a választásokon, 34%-uk bizonytalan, és csupán 8% állítja biztosan, hogy nem fog szavazni. A szavazás fő indokai között szerepel a demokratikus jog gyakorlása (43%), az európai politikák befolyásolása (41%), valamint a demokrácia védelme a szélsőségességgel szemben (8%).

Regionális és demográfiai különbségek

A felmérés jelentős különbségeket mutat a szavazási szándékban régió és nem szerint. Bukarest-Ilfovban a fiatalok 64%-a biztos a szavazásban, míg Románia délkeleti részén csak 49%. Más egyetemi városokban is kisebb a ráta, mint a fővárosban: a fiatalok csupán 46%-a biztos abban, hogy elmegy szavazni. Emellett a fiatal nők (61%) határozottabbak a szavazásban, mint a fiatal férfiak (56%).

A fiatalok politikai interakciója

Azok a fiatalok, akik gyakran beszélgetnek politikáról a családon belül vagy barátaikkal, nagyobb valószínűséggel vesznek részt a szavazáson. Az elmúlt hónapban a fiatalok 7%-a naponta beszélt politikáról a családtagjaival, míg 55%-uk csupán néhányszor. A barátokkal folytatott beszélgetések esetében 9% naponta, 55% pedig néhányszor hozott szóba politikai témákat.

Politikai információforrások

A hírportálok a fiatalok fő politikai információforrásai (30% elsődleges és 16% másodlagos forrásként jelölte meg), ezt követi a Facebook (17% elsődleges és 22% másodlagos) és a televíziók (18% elsődleges és 14% másodlagos). A YouTube-ot a fiatal férfiak 10%-a használja fő információforrásként, ami kétszer annyi, mint a fiatal nők esetében (5%).

Tájékozottság szintje

A választásokkal és jelöltekkel kapcsolatos információk tekintetében a fiatalok 13%-a érzi magát nagyon tájékozottnak, 39%-uk pedig eléggé tájékozottnak. Ezzel szemben 13% mondta azt, hogy az inkább tájékozatlan kategóriába sorolná magát, míg 35% nagyon kevéssé vagy egyáltalán nem érzi tájékozottnak magát.

A szavazási folyamatot illetően 21% érzi azt, hogy ismeretei alapján a nagyon tájékozott kategóriába tartózik, 35% eléggé tájékozottnak, míg 17% inkább tájékozatlannak vallotta magát, és 27% válaszolta azt, hogy nagyon kevéssé vagy egyáltalán nem tájékozott.

A felmérést az INSCOP telefonon végezte a Friedrich Naumann Alapítvány megbízásából, 2024. május 18. és 28. között, 603, 18 és 29 év közötti fiatal nemzeti szinten reprezentatív mintáján. A hibahatár +/- 3,9%.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!