Foglaltam két helyet a Nagyváradról Budapestre induló békemenetes kisbuszra

Legfontosabb

2024. május 31. – 14:23

Másolás

Vágólapra másolva

Facebookon toborozza a budapesti békemenetbe bekapcsolódni óhajtó nagyváradi magyarokat az Erdélyi Magyar Szövetség nagyváradi szervezetének a volt elnöke, Moldován Gellért Lajos. A hirdetéshez kapcsolódó telefonszámot felhasználva megtudtam, hogyan szerveznek egy ilyen jellegű egynapos kirándulást. Rákérdeztem a toborzás és az utazás részleteire, de megtudtam azt is, hogy az ilyen politikai rendezvények milyen „felemelő” hatással vannak a résztvevőkre.

Nem újdonság, hogy a Fidesz különböző politikai rendezvényeire buszoztatja az erdélyi magyarokat. Ez a gyakorlat azonban számos kérdést vet fel. Egyrészt a politikai manipulációét: a szervezett buszoztatások gyakran olyan embereket vonzanak, akik nem feltétlenül az esemény politikai üzenetével azonosulnak, hanem a kedvezményes utazás miatt vesznek részt, a rendezvényen való nagyszámú résztvevő azonban pontosan kiszolgálja a szervező politikai párt céljait.

Az utazás részletei

Egy 18 személyes mikrobusszal szállítják az összegyűlt csapatot Budapestre, magyarázta a szervező, miután érdeklődő, békemeneten még nem járt nagyváradi magyarként arról kérdeztem, hogyan zajlik a program. Fél nyolckor indul a kisbusz a Partiumi Keresztény Egyetem melletti parkolóból, a csoportot viszont nem ő kíséri, hanem egy másik munkatársa, akinél be kell jelentkezni a reggeli érkezéskor. A munkatárs, aki a Magyar Polgári Egyesületet képviseli, fogja összegyűjteni a pénzt is, amibe az utazás kerül.

Ezt nem hagyhattam szó nélkül, hiszen meg voltam győződve, hogy ingyenesen utazhatok, ha már jelenlétem annyira fontos a nagy létszámra számító szervezőnek. Magasak a költségek, és limitáltak az erőforrások, érkezett a válasz. Az utaztatás költségei és szervezési erőfeszítései jelentős terhet rónak a szervezőkre, akik ezt azért csinálják, mert eddig is minden évben ott voltak a békemeneten.

150 lejt (11 ezer forintot) kell fizetni fejenként azért, hogy elvigyenek és hazahozzanak Budapestről, de ez nagyon jutányos ár, magyarázta az Erdélyi Magyar Szövetség politikusa, hiszen a napi járaton 220 lejt (16 ezer forint) kérnek el egy Budapest-Nagyvárad oda-vissza útért. Az EMSZ úgy intézte, hogy a lehető legkevesebbe fájjon azoknak a magyaroknak, akik veszik a fáradságot, és nekivágnak az utazásnak.

A résztvevők Nagyvárad feliratú piros-fehér-zöld zászlót kapnak, és még az indulás előtt csoportképet készítenek a békét megvédeni készülő nagyváradiakról, hogy dokumentálható legyen, itt is kiveszik a részüket magyarok a háború elleni harcból. Az utazás sem lesz unalmas, részletezte nekem Moldován Gellért Lajos, válogatott jó hazafiak és keresztény emberek alkotják a csapatot, akik egyházi énekekkel, indulókkal, magyar nótákkal fogják feldobni a hangulatot menetközben.

Budapestre megérkezve a Lánchíd pesti oldalán kell majd kiszállni, a busz elmegy a parkolóhelyre, a nagyváradi csoport pedig csatlakozik más erdélyiekhez, és együtt beállnak a tömegbe. A csoport zászlókat bontva vonul fel a Rakparton a Margit-szigetig, ahol meghallgatják a felszólalók ünnepi beszédeit. „Orbán Viktor is ott lesz, részletezte Moldován úr, és ez annyira felemelő, összekovácsoló érzés, hogy soha nem fogja elfelejteni”, győzködött engem bizonygatva, hogy megéri kiadni azt a 150 lejt, mert ilyen élményben biztos nem volt eddig részem. „Egymillió magyar lesz ott”, tette hozzá.

Miután a beszédek véget érnek, a csoportvezető kiadja a jelet az indulásra, és akkor ugyanazon az útvonalon szépen vissza kell menni a buszokhoz, majd amikor teljes a létszám a buszon, elindulnak hazafelé.

Arról is érdeklődtem, hogy miért csak kisbusz indul, ha sikerült volna több embert toborozni, akkor talán az ára is olcsóbb volna a „kirándulásnak”. Maga sem érti mi történt, vallotta be őszintén az Erdélyi Magyar Szövetség politikusa. Volt olyan év, hogy három nagybuszt is megtöltöttek, igaz, akkor nem kellett fizetni az utazásért. De most már egy hónapja szervezi, és sehogy sem akart ennél több jelentkező összegyűlni, pedig az újságban is meghirdette, tette, hozzá.

Megköszöntem az információkat, és megígértem, visszaszólok, hogy igényt tartok-e a lefoglalt helyekre.

Hivatalosan a békemenetre való buszoztatás egyik ürügye a közösségépítés, ahogy Moldován Gellért Lajos többször hangsúlyozta telefonbeszélgetésünk során „ez jó alkalom a magyaroknak, hogy találkozzanak, kapcsolatokat építsenek és közösen ünnepeljenek vagy álljanak ki egy ügy mellett. Az összetartozás érzése és a közös élmények megélése erősítik a közösségünket”.

Azonban a Moldován által is elmondott érveken túl az ilyen tömeges buszoztatások mögött jelentős politikai céljai egyértelműek. A Fidesz számára fontos, hogy minél nagyobb létszámot vonzzanak a rendezvényeikre, mivel a nagy tömeg jelenléte erőt és támogatottságot sugall. A résztvevők számával demonstrálhatják a támogatottságukat.

A buszoztatott résztvevők tömegeinek látványa pedig egyértelműen befolyásolja a közvéleményt és a médiát. A nagy létszámú részvétel demonstrálása erősítheti a Fidesz és Orbán Viktor pozícióját, amivel az egy hét múlva esedékes választások eredményeit próbálják befolyásolni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!