Késve, de újraindul az országos lombikprogram

2024. május 30. – 12:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

150 millió lejjel egészítik ki a családügyi minisztérium költségvetését, ebből a keretből 10 ezer pályázó meddőségi kezelését támogatják, jelentette be a csütörtöki kormányülés elején Marcel Ciolacu kormányfő az Agerpres szerint.

„Az érintettek 15 000 lejig terjedő támogatásban részesülhetnek a gyógyszerek beszerzéséhez és a szakorvosi ellátáshoz az országon belül” – mondta a miniszterelnök.

A 2024-es programra váró nők decemberben tudták meg, hogy a mesterséges megtermékenyítésre az ígéretekkel ellentétben egy ideig mégsem kérhető állami támogatás forráshiány miatt. A program újraindítását kérő petíciót több mint 17 ezren aláírták. A programot leállító pénzügyminisztérium vezetője, Marcel Boloș akkor azt ígérte, hogy áprilisig megteremtik a jogi keretet arra, hogy a programot lebonyolító családügyi minisztériumhoz átcsoportosítsanak forrásokat erre a célra. Május végére úgy tűnik, sikerült megoldást találni.

A csütörtöki kormányülés után a családügyi miniszter közölte, hogy újra kell kezdeniük a kérelmezési eljárást azoknak a meddőséggel küzdő pároknak és egyedülálló nőknek, akik tavaly jogosultságot szereztek az állami támogatásra a lombikprogram keretében, de nem kapták meg a pénzt, írta az Agerpres. Natalia Intotero sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a múlt évtől eltérően a támogatás igényléséhez szükséges dokumentumokat elektronikusan kell benyújtani. A jogosultsági feltételeket a családügyi minisztérium honlapján teszik majd közzé. Az igénylések benyújthatók, amint a lombikprogram újraindításáról szóló, csütörtökön elfogadott kormányhatározat megjelenik a Hivatalos Közlönyben – részletezte Intotero.

A tárcavezető adatai szerint tavaly mintegy 24 ezer, a jogosultsági feltételeket teljesítő pár vagy egyedülálló nő igényelt állami támogatást, és 10 ezer igénylést hagytak jóvá.

A családügyi minisztérium 2022-ben indította el a mesterséges megtermékenyítési programot, amelynek keretében a meddőséggel küzdő párok és egyedülálló nők (25 és 45 év közöttiek) 15 ezer lejes támogatást igényelhettek, amit két részletben kaphattak meg, 5000 lejt gyógyszeres kezelésre, 10 000 lejt orvosi beavatkozásokra (punkcióra és embriótranszferre). Ez az összeg segít, de nem fedezi a beavatkozás teljes költségét, mondta korábban a Transtelexnek Lészai Lehel nőgyógyász szakorvos, termékenységi szakember, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy 2022-ben több hónapos csúszással lehetett hozzáférni a támogatáshoz, ami késleltette a kezelést. A szakember azt is elmondta, hogy a lombikprogramra hatalmas az igény, sokan hoppon maradtak amiatt, hogy 2023 végén hirtelen leállt a finanszírozás.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!