Meredeken csökken a születések száma Romániában, a népszerű lombikprogram pedig leállt

2024. március 13. – 08:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Újraindíthatják az országos lombikprogramot 150 millió lejes kerettel, döntött pénteken a kormány a G4Media értesülései szerint. Ez az összeg 10 ezer kedvezményezettnek lesz elég a korábban ígért 20 ezer helyett.

A 2024-es programra váró nők decemberben tudták meg, hogy a mesterséges megtermékenyítésre az ígéretekkel ellentétben egy ideig mégsem kérhető állami támogatás forráshiány miatt. A program újraindítását kérő petíciót már több mint 17 ezren aláírták, az azt kezdeményező Declic képviselői, az SOS Infertilitatea Egyesület tagjaival és érintett páciensekkel együtt múlt kedden találkoztak a programot leállító pénzügyminisztérium vezetőjével. Marcel Boloș akkor azt ígérte, hogy áprilisig megteremtik a jogi keretet arra, hogy a programot lebonyolító családügyi minisztériumhoz átcsoportosítsanak forrásokat erre a célra, írta az Agerpres. A tárcavezető szombaton is megerősítette ezt egy Facebook-bejegyzésben.

2023-ban hónapokat kellett várni az utalványokra

Az országos lombikprogram 2022-es újraindításakor Gabriela Firea akkori családügyi miniszter azt ígérte, hogy „a kérelmek kiértékelése gyorsan megtörténik majd, hogy a programot igénybe vevő pároknak vagy egyedülálló nőknek ne kelljen sokáig várniuk”, Dr. Lészai Lehel nőgyógyász szakorvos, termékenységi szakember, a programban résztvevő kolozsvári Gynia Embrio klinika munkatársa azonban több hónapos csúszásokról számolt be.

„Azok a páciensek, akiknek nyáron adtam igazolást arról, hogy meddők és szükségük van erre a kezelésre, 3-5 hónap múlva kapták kézhez a vouchert, nagyon sokan hónapokat vártak arra, hogy elkezdhessék a kezelést, és ha valaki 41-42 éves, akkor a hónapok számítanak” – mondta.

A szakorvostól megtudtuk, a tavaly odaítélt támogatások késéssel ugyan, de nagyrészt megérkeztek a klinika számláira, kivéve az év végi kezeléseket, amelyeknek a megtérítésére még várnak. Mint mondta, 2023-ban tíz páciens kezelését sikerült elkezdeni a program keretében, de vannak még olyan igénylők, akik pozitív választ kaptak, csak különböző orvosi okokból halasztani kellett a kezelést, ezért még nem kerültek sorra.

Az utalványokat hat hónapon belül lehet felhasználni, de orvosi indoklással meg lehet hosszabbítani az érvényességüket újabb fél évvel, így van olyan páciens, akinek 2024 végéig kell elhasználnia az államtól kapott támogatást. Ezért lehet az, hogy a 10 ezer megítélt támogatásból a családügyi minisztérium összesítése szerint 2023-ban csak 2445 gyógyszeres kezelést és 2134 orvosi beavatkozást számoltak el.

„A lombik három részből áll, a stimulációból, a punkcióból, amikor ki is nyerjük a petesejteket, és az embriótranszferből, amikor visszaültetjük az embriót. Akkor zárul le a procedúra, amikor az embriótranszfer megtörténik. Ha valaki négy hónap késéssel kezdte a stimulációt, eljutott a punkcióig, de nem volt megfelelő az időpont az embrió behelyezésére, hanem lefagyasztottuk, hogy egy későbbi ciklusba tudjuk behelyezni, az azt jelenti, hogy számára 6-8 hónap múlva zárult le a program. Emellett meg vannak betegek, akik ilyen-olyan okokból kértek hosszabbítást, például volt műtétjük, volt egy fertőzésük, amit előtte ki kellett kezelni. Tehát aki, mondjuk, decemberben kapta meg a vouchert, annak legkésőbb 2024 végéig kell azt elhasználnia, és annál hamarabb nem lehet elkönyvelni” – magyarázta Lészai Lehel.

A 15 000 lejes támogatás segít, de nem fedi a teljes költséget

A családügyi minisztérium 2022-ben indította el a mesterséges megtermékenyítési programot, amelynek keretében a meddőséggel küzdő párok és egyedülálló nők (25 és 45 év közöttiek) 15 ezer lejes támogatást igényelhettek, amit két részletben kaphattak meg, 5000 lejt gyógyszeres kezelésre, 10000 lejt orvosi beavatkozásokra (punkcióra és embriótranszferre).

Lészai Lehel arról számolt be, hogy a gyógyszeres kezelések árát 90 százalékban fedte az utalvány, de azt is hozzátette, hogy ez személy- és gyógyszerfüggő, az orvosi procedúrák költségeit legalább a támogatás egyharmadával ki kellett még egészíteniük a pácienseknek.

Az országos programban egy embriótranszfert fizettek ki a pácienseknek, ez azonban általában nem elég. „Egy sikeres lombikprogramból általában három-négy embriót nyerünk, ami ugyanennyi embriótranszfert jelent, ebből általában kettő az, ami terminusig vihető terhesség, kettő pedig sikertelen” – mondta a szakorvos. Arra is felhívta a figyelmet, hogy emiatt nem minden támogatott páciens szerepel majd sikerként a minisztérium statisztikáiban, hiszen lehet, hogy csak a második, már önköltségen elvégzett embrióbeültetés jár majd eredménnyel.

A mesterséges megtermékenyítés sikerarányának európai átlaga 35 százalék, de ezt egy stimulációból származó összes embriótranszferre számolják. A családügyi minisztérium közlése szerint 2023-ban 52 szülést és 1010 folyamatban lévő várandósságot eredményezett az országos lombikprogram. A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy egy páciens egy évben háromszor igényelhette az állami támogatást, de időközben módosították a kiértékelési folyamatot úgy, hogy azok, akik először igényelték, prioritást élveztek.

Nagy az igény a programra, sokan hoppon maradtak a leállás miatt

„Az igény nagy, a natalitás szabadesésben van, erre a támogatásra nagy szüksége lenne mind az államnak, mind a pácienseknek. Költséges procedúráról van szó, elég sok része van, és mindenféle támogatás nagy segítség lenne nekik” – mondta Lészai Lehel. A szakorvosnak vannak olyan páciensei, akik önköltségen is vállalják a beavatkozást, de olyanok is, akik anyagi okokból lemondanak a gyermekvállalásnak erről a lehetőségéről.

„Decemberben már jelezték, hogy 2024-ben újraindul a program, és ezt nagyon sok páciens várta, várólistánk volt, hogy januárban küldhessük el a papírjaikat, és akkor bejelentették, hogy nincs pénz. Volt egy húszas listánk, akiknek ez nagyon rosszul esett” – mondta a szakorvos.

Az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint 2022-ben 171132 gyermek született Romániában, ami a legkisebb szám 1930 óta. 2021-hez képest 25 726-al csökkent a születések száma.

Lészai Lehel szerint az alacsony natalitást befolyásolja a fiatalok elvándorlása, illetve az egyre dráguló élet is, hiszen sokan a magas költségek miatt nem vállalnak gyermeket vagy későbbre halasztják, a korral viszont csökken a termékenység. „Nagyrészt a 35-43 közötti korosztállyal foglalkozunk, akik anyagilag ott vannak, hogy meg tudnák engedni maguknak a gyermeket, csak sajnos meddőséggel küzdenek vagy már nincs annyi petesejtjük, tehát szükséges náluk az orvosi beavatkozás” – magyarázta.

A termékenységi szakember szerint az érintettek jelenleg Romániában 48 lombikklinikához fordulhatnak, ezekből 25 Bukarestben működik, de Erdélyben is egyre több a lehetőség, Kolozsváron például három magánklinikán van ilyen szolgáltatás, az 1-es nőgyógyászati klinika pedig kutatócentrumként végez in vitro megtermékenyítést.

Jelenleg Románia az egyetlen európai uniós tagállam, amely nem támogatja országos szinten a mesterséges megtermékenyítést. 2011-ben rövid ideig működött az országos lombikprogram, 2015-ben ismét, aztán 2022-ben indult újra, akkor már nem az egészségügyi, hanem az új családügyi minisztérium égisze alatt. 2023-ban a tárca közleménye szerint 14 ezerrel több támogatásra jogosult jelentkezett mint ahányra elég volt az éves keret.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!