Korrupciós botrány a SRI-nél: magasrangú vezetőket kenőpénz elfogadása és befolyásolás miatt hallgatott ki a DNA

2024. május 24. – 10:40

Korrupciós botrány a SRI-nél: magasrangú vezetőket kenőpénz elfogadása és befolyásolás miatt hallgatott ki a DNA
Florian Coldea megérkezik a DNA székházába Bukarestben – Fotó: Saul Pop / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Kihallgatások a DNA-nál

2023. május 23-án, csütörtökön, Florian Coldea, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) volt helyettes vezetője és Dumitru Dumbravă, a SRI volt jogi igazgatója megérkeztek a korrupcióellenes ügyészség (DNA) székhelyére kihallgatásra. Coldea nem tett nyilatkozatot a belépéskor, és később sem kívánt nyilatkozni az újságíróknak. Az ügy hátterében egy feljelentés áll, amelyet a vállalkozó Cătălin Hideg tett ellenük, állítása szerint a két volt tábornok 600 000 eurót követelt tőle, hogy segítsenek neki elérni egy felfüggesztett büntetést.

Az ügy részletei

Cătălin Hideg, a Sanimed International tulajdonosára, februárban négy év börtönbüntetést szabott ki a bukaresti törvényszék hamis dokumentumok felhasználása és pénzmosás miatt, egy hárommillió eurós európai uniós forrásokkal kapcsolatos csalási ügyben. Az ügy jelenleg fellebbezés alatt áll a Bukaresti Fellebbviteli Bíróságon. Hideg elmondása szerint Dumbravă, a hírszerző szolgálat volt jogi igazgatója egy találkozón ajánlotta neki Doru Trăilát.

Trăilă egy neves román ügyvéd, aki korábban politikai szereplőként is ismert volt. Jogi pályafutása során több fontos ügyben is képviselte ügyfeleit, és széles körű kapcsolatokkal rendelkezik a román igazságszolgáltatásban és politikai életben. Trăilă a Trăilă & Associates ügyvédi iroda vezetője, amely jelentős jogi tanácsadási és képviseleti szolgáltatásokat nyújt.

Az ügyben Doru Trăilă kulcsszereplő, mivel ő közvetített Cătălin Hideg és a két volt SRI tábornok, Florian Coldea és Dumitru Dumbravă között. Hideg állítása szerint Trăilă volt az, aki kapcsolatot teremtett közte és a tábornokok között, és ő volt az, aki közvetítette a pénzügyi követeléseket.

Hideg elmondása szerint Trăilă kezdetben 700 000 eurót plusz áfát kért jogi képviseletért, de végül 600 000 euró plusz áfa összegben állapodtak meg. A szerződés értelmében Trăiláék ígéretet tettek arra, hogy „optimalizálják” Hideg jogi problémáit, azaz elérik, hogy a büntetés felfüggesztett legyen. Hideg szerint Trăiláék azt mondták, hogy ha az első fokon eljáró bíró, aki Trăiláék korábbi tanítványa volt, kedvező ítéletet hoz, a fellebbezés során könnyebb lesz csökkenteni a büntetést. Hideg elmondta, hogy 2023 nyarán találkozott Coldeával egy teraszon, ahol Coldea megerősítette, hogy tud a problémáiról. Az állítólagos megállapodás értelmében Hideg fizetett egy 100 000 eurós előleget Trăilának, azonban további kifizetésekre nem volt képes, ami után állítólagosan fenyegetéseket kapott a fennmaradó összeg kiegyenlítésére. Hideg ezután feljelentést tett a DNA-nál, és több mint 20 felvételt nyújtott be bizonyítékként. Azonban Hideg elismerte, hogy nincs közvetlen bizonyítéka arra, hogy a Trăilának átadott pénz eljutott volna Coldeához és Dumbravához.

Trăilă szerepe az ügyben különösen kényes, mivel ő volt az összekötő személy Hideg és a volt SRI tábornokok között. Az ügyben felmerült korrupciós és befolyással üzérkedési vádak jelentős etikai és jogi kérdéseket vetnek fel, amelyek nem csak Trăilára, hanem az egész román jogi és igazságszolgáltatási rendszerre is kihatással lehetnek.

Kihallgatás és jogügyi intézkedések

Az érintettek kihallgatása több mint 15 órán keresztül tartott, és csak hajnalban ért véget. A kihallgatás után Florian Coldea és Dumitru Dumbravă 500 000 lej értékű óvadék ellenében, míg Doru Trăilă szintén óvadék mellett, de az összeg említése nélkül került házi őrizetbe. Az óvadékot egy héten belül kell kifizetniük, és mindhárman szigorú feltételek mellett kerültek szabadlábra: tilos egymással vagy az ügy tanúival beszélniük.

A DNA még nem adott ki hivatalos közleményt az ügyről. A székhelyen a fővárosi csendőrség és rendőrség biztonsági intézkedéseket vezetett be a nagy érdeklődés miatt, kordont állítottak fel a rend és a közbiztonság fenntartása érdekében.

Florian Coldea pályafutása és ügyei

Florian Coldea 2005-ben, 34 évesen lett a SRI helyettes vezetője lett Radu Timfote idején. Rövid ideig a szolgálat vezetőjeként is tevékenykedett Timfote 2006-os lemondása után. Korábban a SRI Terrorelhárítási Osztályán dolgozott. 2008-ban dandártábornokká, 2012-ben vezérőrnaggyá, 2014-ben pedig altábornaggyá léptették elő. 2010-ben a Nemzeti Információs Akadémián szerzett doktori címet katonai tudományokból.

Coldeát 2017-ben függesztették fel a SRI-ből Sebastian Ghiță vádjai után, de egy belső vizsgálatot követően visszahelyezték pozíciójába. Később azonban lemondott és kérte nyugdíjazását. Coldea neve számos botrányban felmerült, többek között 2007-ben, amikor Mircea Geoană, a PSD akkori vezetője, azzal vádolta meg, hogy befolyásolta a Alkotmánybíróság döntését Traian Băsescu felfüggesztésével kapcsolatban.

2017-es távozása után Florian Coldea üzleti tevékenységekbe kezdett. 2020-ban alapította meg a Strategic Sys tanácsadó céget, majd 2021-ben a Strategic Assets céget, Dumitru Cocoru volt SRI tábornokkal együtt. A cégek látványos növekedést produkáltak, a Strategic Sys 2022-re tízszeresére növelte árbevételét, amely 6,3 millió lej volt, 4,8 millió lej profit mellett. A Strategic Assets 2022-ben 2 millió lej árbevételt és 1,6 millió lej profitot ért el.

A jelenlegi ügy folytatását és az érintettek további sorsát a romániai közvélemény nagy érdeklődéssel követi.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!