A politikai üzenetek sem hiányoztak a csíksomylói búcsún

2024. május 19. – 08:52

Másolás

Vágólapra másolva

Felföldi László pécsi megyéspüspök ünnepi szónoklatában arra buzdította a csíksomlyói búcsúsokat, hogy térjenek vissza hitünk legmélyéhez, és építsék fel a család szívének lelki templomát. A misét több százezren hallgatták, Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere, 310-330 ezer résztvevőre becsülte a tömeget. Csíksomlyón idén az „Újuljatok meg!” mottóval szervezték meg a fogadalmi nagybúcsút, csatlakozva a gyulafehérvári főegyházmegyében meghirdetett „Imádsággal megújuló közösség” témájú pasztorális évhez.

A pünkösdi búcsú egykor valóban a vallásos megtisztulás, megújulás és közösségi élmény helyszíne volt, azonban az utóbbi években fokozatosan átalakult egyfajta vallásos színjátékká, ahol a politikai üzenetek és a fogyasztói kultúra összekeverednek a hagyományos vallási rítusokkal. Az idei év politikai üzenete a Fidesz által két éve csúcsra járatott békepártiság volt, amiről Csíksomlyón sem feledkeztek meg. Erről beszélt Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes és Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke is. Az ott megfogalmazott üzenetek jelzik, hogy a vallási esemény politikai platformmá alakult, ahol a politikai üzenetek dominálnak, elnyomva az eredeti spirituális tartalmat. Az ilyen megnyilvánulások relativizálják a vallásos értékeket és a közösségi élményt, politikai céloknak vetik alá a vallási közösség igényeit.

„A békéért imádkoztunk, a békét kértük a csíksomlyói Szűzanyától a pünkösdszombati csíksomlyói fogadalmi búcsún a zarándokokkal” – idézte az MTI a zarándokok között jelen lévő Semjént. A Kereszténydemokrata Néppárt Csíksomlyóra rendszeresen visszatérő elnöke az idézett összetett mondatban annyiszor ejtette ki a béke szót, ahányszor csak lehetett: „a Szűzanya a béke királynője, és a hegynyeregben több százezren kértük tőle a békét. Hogy segítsen minket abban, hogy végre békesség legyen, mert ez az emberiségnek és nekünk, magyaroknak is a létérdekünk” – fogalmazott.

A vallási zarándoklatból össznemzeti felvonulássá változott látványosságról a magyarországi politikus elmondta: Erdélyből, Felvidékről, Kárpátaljáról, Délvidékről, az anyaországból, az Egyesült Államokból, mindenhonnan érkeztek magyarok. „Ez megerősít minket magyarságunkban, összetartozásunkban és kereszténységünkben” – összegzett Semjén Zsolt a közös együttlét erejét hangsúlyozva.

Az idei csíksomlyói búcsún az első sorban, közvetlenül az oltár mellett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesen kívül ott volt Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, Vincze Loránt, az RMDSZ európai parlamenti képviselője, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Korodi Attila csíkszeredai polgármester, Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, valamint Habsburg György párizsi magyar nagykövet és felesége, Habsburg Eilika.

Semjénen kívül Kelemen Hunor nyilatkozott az MTI-nek. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke is a békéről beszélt, és elmondta ugyanazt egy vallásos eseményen, amit egy héttel korábban a Deutsch Tamással közös fellépésén: „Azt gondolom, 2024-ben annál fontosabbat nehezen lehetne mondani, mint hogy legyen béke, mert a béke az életnek a támogatását, életpártiságot jelent. És aki az élet pártján van, az az építkezés pártján van, és az tulajdonképpen a Teremtő pártján van, a Teremtő mellett áll” – foglalta össze Kelemen, hozzátéve, hogy számára óriási feltöltődést nyújt, ha az ember része lehet a nagyon sok emberből összeálló zarándokseregnek.

A kimagasló jelentőségű vallási esemény politikai üzenetekkel való terhelése több szempontból is veszélyes. Amikor a politikai vezetők vallási eseményeken kampányolnak, azzal aláássák az egyház hitelességét és spirituális értékközvetítői szerepét. Azok, akik nem értenek egyet a politikai üzenettel, elidegenedhetnek a vallási közösségtől, ami gyengítheti a közösségi kohéziót és a vallási életet. A vallási érzések kihasználása politikai célok elérésére etikátlan, a vallásos élmény áruvá tétele a vallási értékek profanizálódásához vezet, és ez veszélyezteti a vallási élmények mélységét és spirituális jelentőségét.

A csíksomlyói pünkösdi búcsú példája jól mutatja, hogyan keveredik össze a vallás a politikával, és hogyan válik a hagyományos vallási esemény politikusok színpadává és turistalátványossággá, ahol a vallásos rítusok látványelemekké alakulnak, a politikai üzenetek pedig elnyomják az eredeti spirituális tartalmat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!