A romániaiak szinte fele gondolja előnyösnek az EU-csatlakozást

2024. május 9. – 12:51

Másolás

Vágólapra másolva

A romániaiak 47,6 százaléka gondolja úgy, hogy Románia Európai Unióhoz való csatlakozása előnyös volt, 21,9 százaléka szerint nem hozott sem előnyt, sem hátrányt a csalatkozás, míg 27,7 százalék szerint inkább hátrányokkal járt – derül ki az INSCOP közvélemény-kutató Európa Nap alkalmából publikált friss kutatásából, amit a Spotmedia szemlézett.

Megjegyzik, 10 évvel ezelőtt még azok voltak többségben, akik úgy gondolták, hogy az ország EU-s csatlakozása nem járt sem előnyökkel, sem hátrányokkal. Akkor a megkérdezettek 41,5 százaléka mondta ezt. 2014-ben a romániaiak 35,2 százaléka gondolta, hogy előnyös volt az unióba való belépés, míg 19,9 százalék úgy vélte, hogy Románia hátrányára vált.

A legnagyobb arányban az USR szavazóira épülő Egyesült Jobboldal Szövetség szavazói gondolják, hogy az ország előnyére volt a csatlakozás, 75 százalékuk vélekedik így. A PSD-PNL koalíció szavazóinak 52 százaléka gondolja előnyösnek a csatlakozást, míg az AUR szimpatizánsainak 34 százaléka szerint járt előnyökkel az, hogy csatlakoztunk az unióhoz. Azt nem közlik, hogy az RMDSZ szavazói mit gondolnak a csatlakozásról, de a Bálványos Intézet napokban közzétett felmérése szerint rekordalacsony az erdélyi magyarok EU-szimpátiája, 26 százalékos.

Életkori bontásban a 18-29 év közötti fiatalok találják a legnagyobb arányban (61 százalék) pozitívnak a csatlakozást, majd az életkor előrehaladtával általánosan csökken ez az arány. A 30-44 év közöttiek 49 százaléka, a 45-59 év közöttiek 36 százaléka, míg a 60 év felettiek 48 százaléka gondolja előnyösnek az EU-ba való belépésünket. A képzettség tekintetében a felsőfokú végzettségűek gondolják legnagyobb arányban azt, hogy előnyökkel járt a csatlakozásunk, míg a település nagysága szerint bontásban a bukarestiek és a nagyvárosiak látják többségében pozitívan, hogy EU-s tagok vagyunk.

A romániaiak 42,3 százaléka az június 9-én megválasztott EP-képviselők feladatának azt tekinti, hogy küzdjenek azért, a romániaiak ugyanolyan jogokat kapjanak, mint a többi európai polgár. Ez a gondolat az AUR-szavazók, a nők és az alacsonyabb iskolai végzettségűek, a vidéken élők, illetve a kék- és szürkegalléros (fizikai munkások, illetve a közszférában, így egészségügyben, a rendfenntartásban dolgozók) munkavállók körében népszerű.

17,8 százalékuk Románia teljes schengeni csatlakozását tekinti a leendő EP-képviselők fő feladatának (főleg az Egyesült Jobboldal Szövetség szavazó), míg 17,6 százalékuk azt, hogy több EU-s forrást szerezzenek az országnak (különösen a PSD és PNL szavazók és bukarestiek körében népszerű). 10,1 százalékuk szerint a különböző román gazdasági ágazatok érdekeinek a megvédése kell a prioritás legyen számukra.

A felmérésből az is kiderül, hogy a megkérdezettek 73 százaléka nem tekinti magát elég tájékozottnak az ország EP-képviselőivel kapcsolatban.

Az Európa-nap megünneplésének ötletét az Európa Tanács vetette fel 1964-ben. Az európai közösségek 1985-ben döntötték el, hogy május 9-én tartják az Európa-napot annak emlékére, hogy 1950. május 9-én Robert Schuman francia külügyminiszter azt javasolta, hogy az alapító tagállamok szén- és acéltermelésüket rendeljék egy közös főhatóság alá, elkerülve ezzel egy újabb katonai konfliktust Európa nemzetei között. A Schuman-nyilatkozatot az Európai Unió alapkövének tekintik.

Az Európa-nap alkalmából az Európai Unió zászlóját vetítik csütörtök este 21 órától a román Parlament épületének homlokzatára. Az intézmény ezzel csatlakozik Európa több mint 60 városának más ismert intézményeihez és építészeti nevezetességeihez, amelyek ily módon irányítják a figyelmet az Európa-napra. Ezzel egyidőben a bukaresti Diadalívet is kékkel világítják meg a nap tiszteletére.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!